oskar9915 Napisano 3 Października 2010 Share Napisano 3 Października 2010 Kupiłem niedawno rosiczkę saracenię i nie za bardzo wiem jak się nią "opiekować". Miałem kiedyś rosiczkę drosere i padła i nie wiem z jakiego powodu. Boję się aby ta nie skończyła tak samo! Proszę o jakieś podpowiedzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 3 Października 2010 Share Napisano 3 Października 2010 Niestety nie ma takiej rośliny jak "rosiczka saracenia", a przynajmniej ja o takiej nie słyszałem, więc nie potrafię Ci pomóc ;]. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 3 Października 2010 Share Napisano 3 Października 2010 (edytowane) Przede wszystkim uzupełnij pewne wiadomości, opieka roślinami owadożernymi to temat rzeka. Pewnie kupiłeś ją w jakimś budowlanym molochu, gdzie rośliny wystawiają nieuki. Drosera to po łacinie rosiczka, sarracenia to kapturnica, czyli wogóle inny gatunek owadożerów. Nawet nie znamy gatunku rosiczki, kiedy one mają różne wymagania, nie ma tak, że wszystkie wymagają takich samych warunków. Wpierw ją zidentyfikuj po zdjęciach a potem na podstawie nazwy wyszukaj jak się nią opiekować. Byś nie zabił jej od razu, pamietaj, by podlewać destylowaną wodą/ew. demineralizowaną, najlepiej przesadź do nowego torfu, nie karm mięsem i innymi mielonkami. Podłoże stale wilgotne, ale nie mokre. Dużo światła. Reszte- rączki masz, klawiaturkę i internet masz. pzdr Edytowane 3 Października 2010 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oskar9915 Napisano 3 Października 2010 Autor Share Napisano 3 Października 2010 przepraszam pomyliłem się - ta rosiczka to muchołówka! Przepraszam za kłopot i czekam na dalsze podpowiedzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 3 Października 2010 Share Napisano 3 Października 2010 Ja się polałem Wrzuć zdjęcia rośliny to Ci powiemy wszystko od A do Z. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 3 Października 2010 Share Napisano 3 Października 2010 Rosiczka nie jest muchołówką Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oskar9915 Napisano 3 Października 2010 Autor Share Napisano 3 Października 2010 To ta muchołówka o której chce się wszystko dowiedzieć! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 3 Października 2010 Share Napisano 3 Października 2010 (edytowane) KLIK Zapraszam do lektury. Edytowane 3 Października 2010 przez ArturP Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi