Maciej Napisano 14 Października 2010 Share Napisano 14 Października 2010 (edytowane) Kiedy zacząć zimowanie muchówki? W jaki sposób da znać, że wchodzi w okres spoczynku? Jak długo ją zimować? Czy nie ogrzewany pokój pełniący rolę strychu z normalnym oknem i parapetem nada się do zimowania? Boję się, że temperatura w nim(przy oknie) może spaść poniżej 0*C więc lepiej narazić ją na mróz czy postawić ja w tym pokoju dalej od okna? Edytowane 30 Października 2010 przez Maciej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 30 Października 2010 Autor Share Napisano 30 Października 2010 Mojej muchówce w ostatnich dniach zaczeły czernieć listki( jak oderwę czarne pojawiają się następne) czy to znaczy, że powinienem ja zacząć zimować? Kupiłem ją w marcu w markecie. Rośnie na południowym parapecie. Jak przyzwyczaić ją do chłodniejszych warunków? Czy ona już zimuje? Proszę o odpowiedzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 31 Października 2010 Share Napisano 31 Października 2010 Możesz ją po prostu dać do chłodniejszego. Moje ciągle są na dworze, mrozy im nie straszne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 31 Października 2010 Autor Share Napisano 31 Października 2010 Już mogę zacząć zimować, czy jeszcze poczekać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 31 Października 2010 Share Napisano 31 Października 2010 Możesz, z tym, że dzisiaj u mnie było 15 stopni, a zimowanie nie ma sensu w tej temperaturze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 31 Października 2010 Share Napisano 31 Października 2010 Jeśli masz zacząć zimowanie muchołówki to najwyższy czas aby stopniowo obniżać temperaturę dla rośliny. Zmniejszona ilość światła i niższe temperatury to sygnał dla rośliny do przestawienia się na sen zimowy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 31 Października 2010 Autor Share Napisano 31 Października 2010 Jak ją przyzwyczajić? Na dworze w dzień 12*C, a w nocy 2*C. W pokoju w którym rośnie jest ogrzewany. Dać ją do nieogrzewanego pokoju od razu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Veqtor Napisano 10 Listopada 2010 Share Napisano 10 Listopada 2010 Dołączam się do pytania. Nie jestem pewien jak zacząć a nie chciałbym mojej muchołówce zaszkodzić. Wystawiać ją na coraz to dłużej na zewnątrz w ciągu dnia (może nocy) i np po tygodniu wystawić na stałe? Stwierdziłem, że przezimuję na dworze - czy razem z kapturnicą wsadzone w styropian wytrzymają ostrą zimę? Ew. przy naprawdę ostrych mrozach powędrują do garażu, gdzie nie mają jednak dostępu do naturalnego światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Veqtor Napisano 11 Listopada 2010 Share Napisano 11 Listopada 2010 Jest tam kto?;] Czy jeśli umieszczę donice w styropianie tak aby wystawały tylko rośliny to powinienem z wierzchu jeszcze czymś obłożyć. Jeśli tak to czym? No i wogóle czy zimowanie na zewnątrz w ten sposób muchołówki (i kapturnicy - leucophylla) jest bezpieczne? Przy jakiej temperaturze powinienem przenosić do cieplejszego garażu np -15*C? PS: + poprzedni post;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 11 Listopada 2010 Share Napisano 11 Listopada 2010 Kapturnica jeszcze jakoś powinna przeżyć (jeśli nie jest jakaś mała) ale muchołówkę bym się bał zostawić nawet w gruncie (na torfowisku w ogrodzie) - tym bardziej w doniczce jakkolwiek izolowanej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Veqtor Napisano 17 Listopada 2010 Share Napisano 17 Listopada 2010 Tak więc zrezygnowałem z zimowania na dworze - ciemny garaż albo cieplejszy parapet - zobacze jeszcze jaka temperatura będzie przy oknie gdy nadejdą mrozy, jest dosyć nieszczelne więc może wystarczy. W przypadku tej pierwszej opcji - czy świetlówka "Leuci - day light 6500*K 15W T8 TI" używana wcześniej przy akwarium, wystarczy na doświetlanie roślin zimą? Przezwyczajam do niższych temperatur tak jak napisałem wcześniej - wystawiając na stopniowo coraz dłużej na dwór. Mam nadzieję, że nie jest to jakiś szczególnie szkodliwy sposób, jeśli popełniam błąd, będę wdzięczny za wyprowadzenie;] Tak czy inaczej dzięki za radę! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi