Skocz do zawartości

Czy muchówka już zimuje?

Maciej

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedy zacząć zimowanie muchówki? W jaki sposób da znać, że wchodzi w okres spoczynku? Jak długo ją zimować? Czy nie ogrzewany pokój pełniący rolę strychu z normalnym oknem i parapetem nada się do zimowania? Boję się, że temperatura w nim(przy oknie) może spaść poniżej 0*C więc lepiej narazić ją na mróz czy postawić ja w tym pokoju dalej od okna?

Edytowane przez Maciej
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Mojej muchówce w ostatnich dniach zaczeły czernieć listki( jak oderwę czarne pojawiają się następne) czy to znaczy, że powinienem ja zacząć zimować?

post-5026-1288449854_thumb.jpg

post-5026-1288449947_thumb.jpg

Kupiłem ją w marcu w markecie. Rośnie na południowym parapecie. Jak przyzwyczaić ją do chłodniejszych warunków? Czy ona już zimuje? Proszę o odpowiedzi

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Dołączam się do pytania. Nie jestem pewien jak zacząć a nie chciałbym mojej muchołówce zaszkodzić. Wystawiać ją na coraz to dłużej na zewnątrz w ciągu dnia (może nocy) i np po tygodniu wystawić na stałe? Stwierdziłem, że przezimuję na dworze - czy razem z kapturnicą wsadzone w styropian wytrzymają ostrą zimę? Ew. przy naprawdę ostrych mrozach powędrują do garażu, gdzie nie mają jednak dostępu do naturalnego światła.

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tam kto?;] Czy jeśli umieszczę donice w styropianie tak aby wystawały tylko rośliny to powinienem z wierzchu jeszcze czymś obłożyć. Jeśli tak to czym? No i wogóle czy zimowanie na zewnątrz w ten sposób muchołówki (i kapturnicy - leucophylla) jest bezpieczne? Przy jakiej temperaturze powinienem przenosić do cieplejszego garażu np -15*C?

PS: + poprzedni post;]

Odnośnik do odpowiedzi

Tak więc zrezygnowałem z zimowania na dworze - ciemny garaż albo cieplejszy parapet - zobacze jeszcze jaka temperatura będzie przy oknie gdy nadejdą mrozy, jest dosyć nieszczelne więc może wystarczy. W przypadku tej pierwszej opcji - czy świetlówka "Leuci - day light 6500*K 15W T8 TI" używana wcześniej przy akwarium, wystarczy na doświetlanie roślin zimą? Przezwyczajam do niższych temperatur tak jak napisałem wcześniej - wystawiając na stopniowo coraz dłużej na dwór. Mam nadzieję, że nie jest to jakiś szczególnie szkodliwy sposób, jeśli popełniam błąd, będę wdzięczny za wyprowadzenie;]

Tak czy inaczej dzięki za radę!

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.