Farmer Napisano 14 Października 2010 Share Napisano 14 Października 2010 Witam Wysiałem nasiona rosiczki Alicji i wyrosły mi one. Zrobiłem metodę z folią i udało się. I teraz mam pytanie. Czy gdy one wyrosły (są to jeszcze małe roślinki) to folia ma być jeszcze założona czy zdjąć ją ? Chodzi mi tutaj o wilgotność. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 14 Października 2010 Share Napisano 14 Października 2010 Witaj. Jak juz nasiona wykiełkowały to możesz juz tak dziennie sciagac folie na 1 godzine tak zalozmy przez 2 dni nastepne 2 dni odkryj na 3 godziny i tak z tydzien odsłaniaj i potem już odsłoń całkowicie i bedzie ok. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 14 Października 2010 Share Napisano 14 Października 2010 (edytowane) A ja powiem, że nie trzeba nawet bawić się w zakładanie i zdejmowanie jak siewki mają 3-5mm to o wiele łatwiej jest po prostu zapewnić wyższą podstawkę i więcej wody. Jej poziom stopniowo zmniejszać, jest łatwiej. Ale metoda wola też sprawdzi egzamin Edytowane 14 Października 2010 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 14 Października 2010 Share Napisano 14 Października 2010 Wiecie co ja sie nei bawie w ta folie jak napsialem tylko tak sie nei robi ja jak wysiewam nasiona to ich nei przykrywam zadna folia nie bawie sie w te teorie tylko jak mial pod folia to pisze jak sie robi jak tak dal. Przy wysiewie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 14 Października 2010 Autor Share Napisano 14 Października 2010 Dzięki za kolejne odpowiedzi. Jednak foli nie będę zakładał. Na pewno da radę i bez Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anorak98 Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 ja też mam pytanie co do zakładania folii: bo kupiłam sobie 10 małych roślinek na allegro (muchołówki i rosiczki [Adelae, Capensis i Spatulata]) i okazało się, że gratis dołożyli mi jeszcze 5 innych ale zupełnie malutkich. Podczas gdy te wcześniej wymienione 10 mają już po 4-5cm, te ostatnie 5 ma dopiero 1cm lub kilkadziesiąt mm. I zastanawiam się, czy jeśli założę im na wierzch folię, to czy to mi coś da? Mam je w doniczkach i poukładane na takiej brytfance do pieczenia i tam na rogach są takie dziurki i przez nie przewierciłabym druciki i na to folie. I między brzegiem folii a tą brytfanką () byłoby kilka centymetrów przerwy... Zastanawiam się tylko, czy to ma sens i czy to wgl da coś moim roślinkom...? Wiem, że może idiotyczne pytanie , ale chciałabym wiedzieć, czy mogę coś jeszcze dla nich zrobić, żeby lepiej rosły i były ładniejsze Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi