Skocz do zawartości

Rośliny z nasion

Farmer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wysiałem nasiona rosiczki Alicji i wyrosły mi one. Zrobiłem metodę z folią i udało się. I teraz mam pytanie. Czy gdy one wyrosły (są to jeszcze małe roślinki) to folia ma być jeszcze założona czy zdjąć ją ? Chodzi mi tutaj o wilgotność.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

A ja powiem, że nie trzeba nawet bawić się w zakładanie i zdejmowanie :) jak siewki mają 3-5mm to o wiele łatwiej jest po prostu zapewnić wyższą podstawkę i więcej wody. Jej poziom stopniowo zmniejszać, jest łatwiej. Ale metoda wola też sprawdzi egzamin

Edytowane przez ErysFR
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

ja też mam pytanie co do zakładania folii:

bo kupiłam sobie 10 małych roślinek na allegro (muchołówki i rosiczki [Adelae, Capensis i Spatulata]) i okazało się, że gratis dołożyli mi jeszcze 5 innych ale zupełnie malutkich. Podczas gdy te wcześniej wymienione 10 mają już po 4-5cm, te ostatnie 5 ma dopiero 1cm lub kilkadziesiąt mm. I zastanawiam się, czy jeśli założę im na wierzch folię, to czy to mi coś da?

Mam je w doniczkach i poukładane na takiej brytfance do pieczenia :P i tam na rogach są takie dziurki i przez nie przewierciłabym druciki i na to folie. I między brzegiem folii a tą brytfanką (:P) byłoby kilka centymetrów przerwy... Zastanawiam się tylko, czy to ma sens i czy to wgl da coś moim roślinkom...? ^_^

Wiem, że może idiotyczne pytanie rolleyes , ale chciałabym wiedzieć, czy mogę coś jeszcze dla nich zrobić, żeby lepiej rosły i były ładniejsze :rotfl:

Pozdrawiam :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.