Skocz do zawartości

Udane skrzyżowanie

Josyn

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Znów mogę pisać, bo mam działającą już klawiature.

Dzięki poradnikowi szamanki udało mi się skutecznie kilkanaście tygodni temu skrzyżować kapturnice i dziś mam wiele nasion.

Krzyżowałem 3 gatunki ( powstaly 3 torebki z nasionami):

- oreophila, (Kearney) Wherry

- x 'Catesbaei' x alata

- purpurea ssp purpurea

Posprawdzałem na zagranicznych stronach ze spisem wszystkich mieszańców jakie istnieją i okazuje się, że catesbaei x alata nie ma skrzyżowanej jeszcze ani z oreophila, ani z purpurea ssp. purpurea, więc tymbardziej zaczęło mi zależeć na udanym wysiewie tych nasion.

Nigdy tego nie robiłem, więc proszę osoby z doświadczeniem z hodowaniem kapturnic z nasion o rady jak zwiekszyć prawdopodobieństwo udanego chowu. Są zebrane na początku tego miesiąca, więc z jednej strony nie trzeba ich stratyfikować, a z drugiej mało światła będzie zimą. Jakie podłoże wybrać - zwykły torf czy żywy mech?

Oto część z nich:

post-1798-1287152427_thumb.jpg

post-1798-1287152409_thumb.jpg

Na przestrzeni miesięcy będe zamieszczał informacje i zdjęcia z hodowli nowej krzyżówki. ( jak nie padną i wykiełkują ).

serdecznie pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

ja kapturnice stratyfikowałem w woreczku strunowym do którego sypałem nasiona zawinięte w kawałeczek wilgotnego papierowego ręcznika - około 3 miesięcy,

potem wysiewałem do doniczki z torfem (w moim przypadku był to "athena") i na południowy parapet(od środka),

pierwsze kiełkowały już po około 2 tygodniach, niektóre później - razem wzeszło ponad połowa

tych które nie wykiełkowały nie wyrzucałem tylko na zimę zebrałem pęsetą, obmyłem i ponownie stratyfikowałem i z nich też wzeszło ponad połowę,

nie wzeszły te które wyglądały jakoś dziwnie sucho i cienko,

czyli razem po dwóch latach wzeszło ponad 75% całości - 90% zdrowych

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.