popo33 Napisano 17 Października 2010 Share Napisano 17 Października 2010 (edytowane) witam moje rosiczki intermedia weszly w stan spoczynku liscie uschly i wytworzyla sie zelona bulwa ,wyglada to jak gemme male zzielone kuleczki. stoi ona z innymi rosiczkami na bardzo slonecznym parapecie a ze jest slonce to jest bardzo cieplo na parapecie,maja bardzo mokro bo wszystkie stoja na jednej duzej podstawce. moje pytanie czy powinienem przeniesc je do innych warunkow tzn.zabrac z tego slonca i ograniczyc podlewanie,zeby torf bardziej suchy,w tych samych warunkach trzymam tez binate ,rotundiflore,filiformis ale te jakos nie wygladaja aby chcialo im sie zimowac........co zrobic? Edytowane 17 Października 2010 przez popo33 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 17 Października 2010 Share Napisano 17 Października 2010 Rzeczywiście przydało by się obniżenie temperatury do około 5 stopni. Gdyby była na dworze można było by ją tam pozostawić i zimować na zewnątrz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
droserr Napisano 17 Października 2010 Share Napisano 17 Października 2010 a przeżyłaby w lodówce?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 17 Października 2010 Share Napisano 17 Października 2010 W lodówce to całkiem inna sprawa musiał byś tam mieć jakiś oświetlenie. Chociaż bez oświetlenia też by przezimowały, ale radził bym ze światłem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 17 Października 2010 Share Napisano 17 Października 2010 D. intermedia jest gatunkiem rodzimym. Co znaczy, że na zimę wywalasz ją na dwór. Nie ważne czy mieszka się w bloku, czy domku jednorodzinnym, każdy w domu ma okna i parapet, także na zewnątrz z nią i już. Po co sobie życie utrudniać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popo33 Napisano 17 Października 2010 Autor Share Napisano 17 Października 2010 to wystawie na balkon ,ale mam kolejne pytanie ,jezeli na balkon to tak poprostu w doniczce,i juz czy jeszcze dodatkowo jakas oslona ? bo jak przyjdzie mroz to zetnie torf ,i czy ona przezyje .....wiadomo ze w srodowisku naturalnym inaczej przemarza ziemia ,a inaczej w doniczce........ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divastion Napisano 17 Października 2010 Share Napisano 17 Października 2010 to wystawie na balkon ,ale mam kolejne pytanie ,jezeli na balkon to tak poprostu w doniczce,i juz czy jeszcze dodatkowo jakas oslona ? bo jak przyjdzie mroz to zetnie torf ,i czy ona przezyje .....wiadomo ze w srodowisku naturalnym inaczej przemarza ziemia ,a inaczej w doniczce........ Sam sobie odpowiedziałeś Jeżeli jest to nieduża doniczka i wiesz, że mróz "dotrze" do korzeni, to włóż obecną doniczkę w większą doniczkę, a pustą przestrzeń uzupełnij izolatorami (kora, styropian, gazety, mogą być nawet suche liście, ale w niedużej ilości) wtedy podsypiesz tym izolatorem delikatnie ponad poziom torfu, tak żeby można było od czasu do czasu delikatnie podlać i znów zakryć torf. To tylko jeden ze sposobów Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi