Skocz do zawartości

intermedia zimowanie

popo33

Rekomendowane odpowiedzi

witam

moje rosiczki intermedia weszly w stan spoczynku liscie uschly i wytworzyla sie zelona bulwa ,wyglada to jak gemme male zzielone kuleczki.

stoi ona z innymi rosiczkami na bardzo slonecznym parapecie a ze jest slonce to jest bardzo cieplo na parapecie,maja bardzo mokro bo wszystkie stoja na jednej duzej podstawce.

moje pytanie czy powinienem przeniesc je do innych warunkow tzn.zabrac z tego slonca i ograniczyc podlewanie,zeby torf bardziej suchy,w tych samych warunkach trzymam tez binate ,rotundiflore,filiformis ale te jakos nie wygladaja aby chcialo im sie zimowac........co zrobic?

Edytowane przez popo33
Odnośnik do odpowiedzi

to wystawie na balkon ,ale mam kolejne pytanie ,jezeli na balkon to tak poprostu w doniczce,i juz czy jeszcze dodatkowo jakas oslona ? bo jak przyjdzie mroz to zetnie torf ,i czy ona przezyje .....wiadomo ze w srodowisku naturalnym inaczej przemarza ziemia ,a inaczej w doniczce........

Odnośnik do odpowiedzi

to wystawie na balkon ,ale mam kolejne pytanie ,jezeli na balkon to tak poprostu w doniczce,i juz czy jeszcze dodatkowo jakas oslona ? bo jak przyjdzie mroz to zetnie torf ,i czy ona przezyje .....wiadomo ze w srodowisku naturalnym inaczej przemarza ziemia ,a inaczej w doniczce........

Sam sobie odpowiedziałeś :) Jeżeli jest to nieduża doniczka i wiesz, że mróz "dotrze" do korzeni, to włóż obecną doniczkę w większą doniczkę, a pustą przestrzeń uzupełnij izolatorami (kora, styropian, gazety, mogą być nawet suche liście, ale w niedużej ilości) wtedy podsypiesz tym izolatorem delikatnie ponad poziom torfu, tak żeby można było od czasu do czasu delikatnie podlać i znów zakryć torf.

To tylko jeden ze sposobów ^_^

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.