Skocz do zawartości

parę fotek- Klawdia

Klawdia

Rekomendowane odpowiedzi

moje maleństwa :D:

dsci0913.jpg

Sarracenia catesbaei x alata. Po lewej stronie muchołówka krótko po tym jak ją dostałam (początek sierpnia albo koniec lipca). Była bez tych trzech największych pułapek.

dsci1106.jpg dsci1107.jpg

Dionaea muscipula 'Red-green' w całej okazałości :P. aktualne fotki.

dsci0881w.jpg

Drosera aliciae

droseraparadoxa.jpg

Drosera paradoxa (do niedawna tak wyglądała. później została pożarta przez moje dwa małe koty)

droseracapensis.jpg

Drosera capensis (ładnie mi rośnie :D)

dsci1171g.jpg

Hybryda kilku tłustoszy

dsci1167.jpg

o, a tutaj się pochwalę jaką sobie zrobiłam ramę na świetlówkę. całkiem sama :D. i świetlówkę też sama zamontowałam. jestem z siebie dumna, a co ^^! Jest nawet regulacja wysokości (rama jest wyższa z jednej strony xP). a folia po prawej stronie jest po to żeby koty nie przeskakiwały z łóżka na stolik ;)

kopiadsci1166.jpg

widok z góry. rośliny są ponumerowane (widać po powiększeniu). opis poniżej :):

1. Sarracenia catesbaei x alata

2. Dionaea muscipula 'Red-green'

3. 3x Drosera aliciae i 2x Drosera paradoxa (maleństwa)

4. Drosera aliciae

5. Wspomniany wcześniej tłustosz^^

6. zjedzona Drosera paradoxa

7. Drosera capensis (trochę urosła ^^)

8. Muchołówka którą dostałam do odratowania (nie pamiętam dokładnie jaka). Z jednym liściem bez pułapki :P

9. Drosera venusta

10. Drosera capensis alba

teraz mam w planach zakupienie jeszcze kilku tłustoszy i rosiczek. fotki będę dodawać na bieżąco :D. jeżeli macie jakieś uwagi albo rady to oczywiście bardzo chętnie wysłucham i zapewne zastosuję się do nich :D.

Edytowane przez Klawdia
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 66
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

tłustosz nie stoi ciągle w tym pojemniczku z wodą. tak samo muchołówka i kapturnica :D. ale doczytam sobie jeszcze dokładniej jak to jest z tym podlewaniem albo dopytam Alberta. Dzięki ;). Kapturnica i muchołówka aktualnie zimują sobie na balkonie. przyniosłam je tylko na chwilkę żeby cyknąć dwie ostatnie fotki :P.

po czym można rozpoznać, że mają za mokro?

Edytowane przez Klawdia
Odnośnik do odpowiedzi

wlewałam po prostu zawsze 2cm wody do podstawki, a jak się skończyła to 1-2dni przerwy i znowu dolewałam. myślałam, że tak ma być. i roślinki chyba też były zadowolone :P. spróbuję wlewać mniej wody, bo te podstawki są jednak duże

Edytowane przez Klawdia
Odnośnik do odpowiedzi

Uwaga, uwaga :D. moje nowe nabytki ^^ (rosiczki wzięłam najmniejsze jak się dało żeby mieć większą satysfakcję gdy wyrosną :P):

dsci1194.jpg

Pinguicula 'Weser'

dsci1198.jpg

Drosera spatulata

dsci1196.jpg

Drosera rotundifolia

a tutaj chcę się pochwalić moim małym sukcesem :D.

muchołówka którą wzięłam do odratowania (z jednym liściem bez pułapki):

cichy.jpg

zaraz po tym jak ją wzięłam. niestety nie mam wyraźnego zdjęcia.

dsci1192.jpg

i aktualne zdjęcie :D. jest nowy liść z pułapką :D! może to nic wielkiego, ale strasznie się cieszę! yeah yeah yeah

Edytowane przez Klawdia
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.