Skocz do zawartości

sos Terrarium Jatamana

JATAMAN

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zakładam kolejnego tematu aby nie zaśmiecać forum. Myślę że wszelki sprawy związane z problemami w moim terrarium możemy śmiało tu rozwiązywać.

-> Tak więc mam mały problem natury technicznej dotyczący oświetlenia: W terrarium obecnie mam taki komplet świetlówek:

T8 4x18W 60cm:

2 x NARVA Bio vita

1 x NARVA Oceanic light

1 x SYLVANIA Gro lux

ale jedną muszę zamienić na REPTI GLO 2.0 UVB.

zamiana jest konieczna ze względu na zwierzaki które trzymam też w tym terrarium.

pytanie do Was: którą zamienić aby warunki świetlne się drastycznie nie pogorszyły? i czy znacie tańsze firmy niż repti glo. na allegro są w cenie do 50 pln.

od razu powiem że 5 świetlówka nie wchodzi w grę.

Proszę o Waszą pomoc

Edytowane przez JATAMAN
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 32
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Niestety tańszego odpowiednika nie znajdziesz. Świetlówki z UV są dość drogie. Repti-glo chyba są najtańsze.

Musisz pamiętać, że nie możesz UVB włączać na 12 godzin, po zainstalowaniu. Nie wiadomo, jak rośliny zareagują na widmo ultrafioletu. Musisz stopniowo je przyzwyczajać.

UV zainstaluj w miejsce Oceanic light, ew tej, która świeci najdłużej (np. była używana wcześniej zanim zbudowałeś terrarium).

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety tańszego odpowiednika nie znajdziesz. Świetlówki z UV są dość drogie. Repti-glo chyba są najtańsze.

Musisz pamiętać, że nie możesz UVB włączać na 12 godzin, po zainstalowaniu. Nie wiadomo, jak rośliny zareagują na widmo ultrafioletu. Musisz stopniowo je przyzwyczajać.

UV zainstaluj w miejsce Oceanic light, ew tej, która świeci najdłużej (np. była używana wcześniej zanim zbudowałeś terrarium).

wszystkie świetlówki załączają i gasną razem. <przerobiona lampa, 2 stateczniki> obecnie świecę roślinką po 12h na dobę. wszystkie świetlówki są od początku tych roślin... co w tej sytuacji mogę zrobić. uvb jest niestety koniecznością... :(

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że masz 2 stateczniki, czyli można zrobić, żeby włączały się po 2 świetlówki.

Proponuje wydłużyć czas świecenia dwóch świetlówek do 14 godzin, a kolejne (w tym UVB) załączać na krótszy czas (podczas, gdy 2 świetlówki już działają). Stopniowo wydłużaj czas świecenia UV, gdy rośliny będą dobrze reagowały na to.

Nic nie powinieneś stracić na tym, że świeci mniej świetlówek ale przez dłuży czas. Po pewnym czasie, rośliny się przyzwyczają do UVB i będziesz mógł stosować oświetlenie jak teraz 4x przez 12 godzin.

Możesz też poustawiać tak rośliny, żeby był jak najdalej świetlóki UV.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
Napisano (edytowane)

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

NOWY PROBLEM W MOIM TERRARIUM:

N. RAJAH

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

HEY,

W ostatnim czasie po dodaniu foto do konkursu roślina miesiącza <do głosowania w którym zachęcam wszystkich> pojawiły się sugestie, że N. Rajah to nie Rajah. Sam do końca nie jestem przekonany co do prawidłowej nazwy tego dzbanecznika. próbowałem sobie przypomnieć od kogo go mam ale to zbyt długi okres czasu aby pamiętać. osoba ta była bądź nadal jest z okolic Łodzi, i miała duży wybór dzbaneczników. oferta z końca 2009r.

Zdaję sobie sprawę że zawsze jest różnica między dzbankami górnymi a dolnymi, ale nawet pokrój liścia mi nie pasuje...

Znajomy podesłał mi linka z dosyć dokładnym opisem tego gatunku:

http://webcache.googleusercontent.com/sear...e=www.google.pl

Jeśli chodzi o warunki hodowli to spadki temp o 10 stC bywają u mnie w terrarium. wilgotność też podobna do wymaganej, podłoże stale mokre... ale mimo wszystko mam wątpliwości.

zrobiłem kilka zdjęć które mam nadzieję pomogą w identyfikacji tego dzbanecznika.

post-4981-1299143305_thumb.jpg

post-4981-1299143428_thumb.jpg

post-4981-1299143445_thumb.jpg

post-4981-1299143466_thumb.jpg

post-4981-1299143599_thumb.jpg

post-4981-1299143619_thumb.jpg

Edytowane przez JATAMAN
Odnośnik do odpowiedzi

To nie wygląda jak N. rajah, raczej jak N. maxima. Z okolic Łodzi nie ma zbyt dużo hodowców, a nie kupowałeś może go w Palmiarni Łódzkiej? Oni często mylą plakietki lub błędnie podpisują rośliny.

Proponuję zrobić sobie w excelu tabelkę z roślinami wraz ze źródłem ich pochodzenia, łatwiej będzie Ci dojść od kogo dana roślina pochodzi.

Odnośnik do odpowiedzi

maxima....... coś mi mówi ta nazwa. takiego też miałem... ale kupiłem w warszawie w łazienkach królewskich jak była wystawa ale tydzień tylko wytrzymał i padł... nie sądzę bym plakietki pozamieniał.. a z tym excelem to dobry pomysł. do tej pory na plakietkach pisałem kiedy i od kogo, ale ten był jednym z pierwszych i nie maiłem takiego zwyczaju jeszcze...

ten dzbanecznik na 100% przyszedł z okolic łodzi i wysyłką a nie przez odbiór osobisty...

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwili wszelakie próby ustalenia co to jest na 100% są niemożliwe- brak dzbanków. Można tylko zgadywać. Na maximę pasuje kształtem liści ;) Może jakiś kross. Jedno jest pewne- kogoś kto sprzedał to jako rajaha powinno się powiesić.. za jaja ;)

Odnośnik do odpowiedzi

już się wyjaśniło. ale nikogo nie będziemy wieszać i za nic, zwłaszcza że sprzedawca jest szanowaną osobą z naszego grona!!

jeśli doszło do pomyłki to tylko u mnie bądź u mojego znajomego z którym razem zamawialiśmy roślinki.

Ten dzbanecznik to MAXIMA.

teraz pozostaje jeszcze pytanie gdzie jest RAJAH, bądź co się z nim stało?? Ale z tym pytaniem muszę poradzić sobie sam z Piotrkiem

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.