hddk Napisano 25 Października 2010 Share Napisano 25 Października 2010 (edytowane) Witam Po niemal miesięcznych bojach skończyłem wreszcie nowe paludarium, które tym razem powinno roślinom starczyć na dłużej. Jak widać, trzeba było nieco skrócić segment Jednocześnie trzy mniejsze paludaria zostały dziś zlikwidowane. 1. Wymiary: 170 x 70 x 150 cm (dł. x szer. x wys.); 2. Materiał: spód, góra, boki i tył - poliwęglan komorowy 4 mm; przód - trzy szyby 4 mm, 58x140 cm; stelaż - zespawane kątowniki stalowe 25 mm; klej - silikon sanitarny Soudal (neutralny) 3. Oświetlenie (od lewej): - Narva Oceanic Nature 38W, 6000K, 2450 lm (105 cm) - Sylvania Grolux 58W, 8500K, 1400 lm (150 cm) - Narva Bio Vital 58W, 5800K, 3700 lm - Narva Oceanic Colour 38W, 8000K, 1900 lm - stateczniki VS ELXc 258.210 i TCI BTL8 236 Świetlówki 38W to spadek po wcześniejszym paludarium. Całe oświetlenie zawieszone na wysokości 70 cm od dna paludarium, w miarę wzrostu roślin będzie podnoszone. 4. Rośliny: dzbaneczniki nizinne i pośrednie, pływacze, rosiczki z Queensland, helka, brocchinia, cefalotus i tillandsie. Ogółem wszystko, co było rozproszone po trzech paludariach. 5. Dodatki: nawilżacz Climatic 330B, termometr, higrometr, programatory do świateł i nawilżacza. Później dodam wentylatory w środku, żeby mieliły powietrze i rozganiały mgiełkę. Nadmuchu z zewnątrz nie przewiduję. Urządzanie niebawem, dziś już padam na ryjek Rośliny póki co stoją na tackach zroszone i przykryte folią Podziękowania dla Twargora za wskazówki, a dla mojego ojca za pomoc w wykonawstwie i cierpliwość Po lewej na półce obok nawilżacza są dwie tacki z torfowcem, tacka z nasionami dzbanecznika i tillandsie. Poniżej tacki z torfowcem, pływacze i parę rosiczek. Cała reszta to dzbaneczniki, jedynie przy samych szybach stoi U. reniformis, brocchinia, cefal i helka h×m. Z tyłu przy szybie posadzony jest torfowiec z U. longifolia (na razie zmarniały po przenosinach), ale jeden w prawym rogu wciąż kwitnie. Z czasem zobaczę co i jak rośnie w poszczególnych częściach paludarium i ewentualnie poprzestawiam. Słońce o tej porze roku ładnie zagląda do terra, ale nie nagrzewa go (maks. 25 st.). Edytowane 29 Października 2010 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 25 Października 2010 Share Napisano 25 Października 2010 To jest wielkie gratuluję poważnego wykonania/zakupu i czekam na zdjęcia całej aranżacji Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 26 Października 2010 Share Napisano 26 Października 2010 Człowiek po woli zaczyna popadać w kompleksy patrząc na kolejne, nowe megaprojekty Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 26 Października 2010 Share Napisano 26 Października 2010 No teraz to szybko tego dzbanki nie przerosną Też czasami nad czymś podobnym się zastanawiam bo powoli mi się miejsce kończy. Możesz napisać ile kosztował Cię poliwęglan ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 26 Października 2010 Autor Share Napisano 26 Października 2010 Możesz napisać ile kosztował Cię poliwęglan ? Płyta 8 m2 (dokładnie 2100x4000 mm) po 22,55 zł / m2, razem 180,40 zł. Cięcie na formatki gratis, wysyłka 25 zł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4rafko4 Napisano 26 Października 2010 Share Napisano 26 Października 2010 (edytowane) Fajnie wyglada,pokaz jak wsadzisz rosliny ps:do czego miales ta folje z pierwszej fotki ? Edytowane 26 Października 2010 przez 4rafko4 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 26 Października 2010 Share Napisano 26 Października 2010 nareszcie koniec gratulacje.. dobra robota! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 26 Października 2010 Share Napisano 26 Października 2010 Coś dużego, coś lekkiego i coś taniego DIY rządzi. Terra gigant, super pomysł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
theofil Napisano 26 Października 2010 Share Napisano 26 Października 2010 (edytowane) Imponująco to wygląda. Teraz tylko czekamy na efekt końcowy po dorzuceniu zawartości palu I od razu pytanie Co się stanie ze zlikwidowanymi paludariami ?? Jakieś oferty sprzedaży ? Edytowane 26 Października 2010 przez theofil Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 26 Października 2010 Share Napisano 26 Października 2010 Wiedziałem, że padnie to pytanie ;D Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 26 Października 2010 Autor Share Napisano 26 Października 2010 ps:do czego miales ta folje z pierwszej fotki ? W tej foliowej "miniszklarni" miałem trochę niedobitków pływaczy i rosiczek, parę dzbanków, tacki z nasionami dzbanków i tace z torfowcem. Ogólnie takie "szkółkarskie" sprawy Teraz część rzeczy poszła do paludarium, a do foliówki dałem tace z nadwyżkami tłustoszy i capensisów, z tym że teraz foliówka jest cały czas otwarta. I od razu pytanie Co się stanie ze zlikwidowanymi paludariami ?? Jakieś oferty sprzedaży ? Jedno już jest zarezerwowane, drugie (małe akwarium) stoi w dużym paludarium jako podstawka pod nawilżacz Trzecie to też akwarium, 120x40 i póki co go nie sprzedaję, a nawet jeśli to nie ma mowy żebym bawił się w wysyłkę takiego grzmota Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 26 Października 2010 Share Napisano 26 Października 2010 Świetna robota Widzę, że w przeciwieństwie do mnie dobrze przemyslałeś kwestie oświetlenia. Gratuluję i mam nadzieję, że wkrótce pchwalisz się pełnym "wyposażeniem" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kulek Napisano 26 Października 2010 Share Napisano 26 Października 2010 wow trzymaj tak dalej . Bardzo mi się podoba Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.sagan Napisano 26 Października 2010 Share Napisano 26 Października 2010 suuuper a gdzie poliwęglan zamawiałeś?? w jakiej firmie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 26 Października 2010 Autor Share Napisano 26 Października 2010 a gdzie poliwęglan zamawiałeś?? w jakiej firmie Ramplex. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi