Twargor Napisano 26 Października 2010 Share Napisano 26 Października 2010 Witam. Właśnie rozpocząłem przygotowania do budowy nowego terra dla górali. Problem w tym, że nie do końca wiem jak się za to zabrać, aby jak najlepiej spełniało swoje zadanie. W przypadku chłodzenia bedzie to po prostu nieco przerobiona lodówka. Mam jednak pustkę w głowie z czego wykonać takie terra, co zastosować itd. Bedzie ono miało wymiary ok. 150x80x100. Zależy mi, aby było dobrze zaizolowane, ale jednoczesnie w miarę możliwości tanie (do 600zł) Mój pierwszy pomysł wyglądał tak, aby ściany wykonać z płyt poliuretanowych, natomiast na przednią część zamontować coś w stylu kotary opuszczanej na czas gdy terra ma być chłodzone. Mam nadzieję, że dostanę chociaż kilka wskazówek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 26 Października 2010 Share Napisano 26 Października 2010 (edytowane) ja sam mialem w planach terra dla gorali ale narozne i w planie mialem zaizolowanie scian styropianem a na to jakas okleina zeby nie bilo po oczach.. z tym ze swietlowki mialem miec pionowo na scianach a co za tym idzie sciany bylyby z luster i od srodka nie byloby widac styropianu.. takze musisz przemysle kwestie izolacji styropianem.. apropos opuszczanej kotary to nie wiem czy bedzie to dobra i wystarczajaca izolacja. Jesli dobrze zaizolujesz pozostale sciany to 1 frontowa az takich duzych strat nie powinna robic. Co do materialy to z tego co czytalem masz kontakt z hddk wiec od niego mozesz poprosic namiary na sprzedawce tego 'plastiku' policzysz i moze sie zmiescisz w 600zl Edytowane 26 Października 2010 przez evulFarmer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 26 Października 2010 Autor Share Napisano 26 Października 2010 (edytowane) to był poliweglan komorowy i wlasnie z niego mam pierwsze terra, mógłbym go użyć i dodatkowo zaizolować styropianem tak jak piszesz, ale wtedy mogą zwiększyć się koszty dlatego też pomyślałem o tych płytach poliuretanowych, które same w sobie by izolowały (to taki jakby zbity styropian tylko w formie wytrzymałych solidnych płyt). Kotara byłaby wykonana z materiału takiego jakim ociepla się np. kurtki, mogłoby to być zszytych kilka warstw, które będą zasuwane na zamek lub zakładane w jakiś inny sposób. Mam jednak wątpliwości co do tego, czy takie płyty moga mieć stały kontakt z wodą i tak czy inaczej kupno poliwęglanu może byc konieczne Edytowane 26 Października 2010 przez Twargor Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 26 Października 2010 Share Napisano 26 Października 2010 Styropian raczej nie jest drogi a na takie terra tez go za duzo nie pojdzie.. ewentualnie mozesz w ogole zrobic kurtke dla tego terra XD [taki zart ] i ta kotara nie musi byc na zamek w sumie.. moze to byc rzeczywiscie tak jak mowisz ale tylko plachta ktora bys z gory zarzucal na terra. Tylko nie wiem jak z estetyka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 30 Października 2010 Share Napisano 30 Października 2010 uzyj tylko i wylacznie poliweglanu komorowego a na przednia sciane albo szklo albo lity poliweglan. Sam plastik juz jest dobra izolacja. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 30 Października 2010 Autor Share Napisano 30 Października 2010 W takim razie postanowione. Terra będzie z poliweglanu komorowego, konstrukcja tak jak w moim poprzednim terra, czyli zespawane kątowniki, na przód pójdzie szkło. Gdyby jednak to nie wystarczyło, będę miał przygotowane coś w rodzaju pokrowca zakładanego na całe terra. Tym razem jednak trochę lepiej zainwestuję w oświetlenie i min. 100W musi być. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi