Skocz do zawartości

Nowe terra górskie

Twargor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Właśnie rozpocząłem przygotowania do budowy nowego terra dla górali. Problem w tym, że nie do końca wiem jak się za to zabrać, aby jak najlepiej spełniało swoje zadanie. W przypadku chłodzenia bedzie to po prostu nieco przerobiona lodówka. Mam jednak pustkę w głowie z czego wykonać takie terra, co zastosować itd. Bedzie ono miało wymiary ok. 150x80x100. Zależy mi, aby było dobrze zaizolowane, ale jednoczesnie w miarę możliwości tanie (do 600zł)

Mój pierwszy pomysł wyglądał tak, aby ściany wykonać z płyt poliuretanowych, natomiast na przednią część zamontować coś w stylu kotary opuszczanej na czas gdy terra ma być chłodzone.

Mam nadzieję, że dostanę chociaż kilka wskazówek :)

Odnośnik do odpowiedzi

ja sam mialem w planach terra dla gorali ale narozne i w planie mialem zaizolowanie scian styropianem a na to jakas okleina zeby nie bilo po oczach.. z tym ze swietlowki mialem miec pionowo na scianach a co za tym idzie sciany bylyby z luster i od srodka nie byloby widac styropianu.. takze musisz przemysle kwestie izolacji styropianem.. apropos opuszczanej kotary to nie wiem czy bedzie to dobra i wystarczajaca izolacja. Jesli dobrze zaizolujesz pozostale sciany to 1 frontowa az takich duzych strat nie powinna robic. Co do materialy to z tego co czytalem masz kontakt z hddk wiec od niego mozesz poprosic namiary na sprzedawce tego 'plastiku' :P policzysz i moze sie zmiescisz w 600zl ;)

Edytowane przez evulFarmer
Odnośnik do odpowiedzi

to był poliweglan komorowy i wlasnie z niego mam pierwsze terra, mógłbym go użyć i dodatkowo zaizolować styropianem tak jak piszesz, ale wtedy mogą zwiększyć się koszty dlatego też pomyślałem o tych płytach poliuretanowych, które same w sobie by izolowały (to taki jakby zbity styropian tylko w formie wytrzymałych solidnych płyt). Kotara byłaby wykonana z materiału takiego jakim ociepla się np. kurtki, mogłoby to być zszytych kilka warstw, które będą zasuwane na zamek lub zakładane w jakiś inny sposób.

Mam jednak wątpliwości co do tego, czy takie płyty moga mieć stały kontakt z wodą i tak czy inaczej kupno poliwęglanu może byc konieczne

Edytowane przez Twargor
Odnośnik do odpowiedzi

Styropian raczej nie jest drogi a na takie terra tez go za duzo nie pojdzie.. ewentualnie mozesz w ogole zrobic kurtke dla tego terra XD [taki zart :P] i ta kotara nie musi byc na zamek w sumie.. moze to byc rzeczywiscie tak jak mowisz ale tylko plachta ktora bys z gory zarzucal na terra. Tylko nie wiem jak z estetyka :P

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie postanowione. Terra będzie z poliweglanu komorowego, konstrukcja tak jak w moim poprzednim terra, czyli zespawane kątowniki, na przód pójdzie szkło. Gdyby jednak to nie wystarczyło, będę miał przygotowane coś w rodzaju pokrowca zakładanego na całe terra. :) Tym razem jednak trochę lepiej zainwestuję w oświetlenie i min. 100W musi być.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.