makserwus Napisano 27 Października 2010 Share Napisano 27 Października 2010 Hey Mam pytanko czy ta krzyżówka zwana capiciae albo capialiciae jest samopylna? Bo właśnie mi zakwitł i chcę się dowiedzieć czy zapylać nie muszę . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 27 Października 2010 Share Napisano 27 Października 2010 Hej. Nawet nie wiedziałem, że taki cudak istnieje. Nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie, ale wydaje mi się, że skoro obie rosiczki są samopylne to pewnie ich krzyżówka również. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 27 Października 2010 Share Napisano 27 Października 2010 Niestety ta krzyżówka jest "sterylna' i nie jest w stanie wytworzyć nasion. A jeśli nawet będą one "puste". Możliwe rozmnażanie z liścia lub z korzenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekL. Napisano 27 Października 2010 Share Napisano 27 Października 2010 Witam Jezeli ten mieszaniec jest zdolny do wytworzenia nasion to napewno jest samopylny, spadek po roslinach macierzystych. Jak wiadomo u sporej liczby krzyzowek wystepuja problemy z zapylaniem, wadliwoscia pylku etc. co nie pozwala na rozmnazanie generatywne. Nie wiem do konca jak jest w przypadku tego mieszanca ale wiem ze z uzyskaniem nasion u capiciae byly problemy Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 28 Października 2010 Share Napisano 28 Października 2010 (edytowane) D. rotundifolia i D. anglica tez są samopylne, a nasiona ich krzyżówki nawet jeśli będą to nic nie wykiełkuje. Tak samo będzie tutaj. To kwestia genetyki danej rośliny. Edytowane 28 Października 2010 przez Tough Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makserwus Napisano 28 Października 2010 Autor Share Napisano 28 Października 2010 Dzięki za odpowiedzi Czyli najlepiej to uciąć pęd? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 28 Października 2010 Share Napisano 28 Października 2010 Możesz uciąć i pociąć na kawałki, jak położysz na torfie to powinny wyrosnąć małe rośliny. Możesz powiedzieć skąd masz tę roślinę? Ona nie jest popularna, a jedyne miejsce w jakim widziałem ją na sprzedaż to BCP i kosztowała tam aż 15 Euro. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.sagan Napisano 28 Października 2010 Share Napisano 28 Października 2010 ja bym mimo wszystko próbował zapylać. W przyrodzie jest mase wyjątków od reguły i nie można sobie tak wnioskować czy wytworzy dobre nasiona czy nie skoro jeszcze nikt tego nie próbował. Poeksperymentuj troche skoro masz okazję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 28 Października 2010 Share Napisano 28 Października 2010 http://www.growsundews.com/sundews/capensis_x_aliciae.html Tutaj mowa o tym, ze sterylna. Miałem gdzieś spis rosiczek i ilości chromosomów. Mając takie dane można by było mieć większą pewność co do możliwości rozmnożenia generatywnego takiej krzyżówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makserwus Napisano 28 Października 2010 Autor Share Napisano 28 Października 2010 Mam 2 rośliny. Jedna od użytkownika Kynex-Wava czy jakoś tak, a druga od Doriana. Tylko nie wiem, od którego użytkownika kwitnie. Ale po prostu ta krzyżówka jest piękna, 1/2 capensisa i 1/2 aliciae, świetna! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kynek_vava Napisano 28 Października 2010 Share Napisano 28 Października 2010 rosliny z nasion sie nie da otrzymac najlepiej walczyc samemu i stworzyc takie dzieło w temacie tyle blagam nie jakos tak ;P wystarczy kynek xD Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi