popo33 Napisano 10 Listopada 2010 Share Napisano 10 Listopada 2010 mam taki klopot,posiadam pokrywe do akwarium z calym sprzetem do oswietlenia,ale nie wiem jakie jarzeniowki zamontowac zeby dzbaneczniki dobrze rosly przeszukalem forum i archiwa ale nie za bardzo znam sie na tych wszystkich opisach lamp........i oznaczeniach,swiatlo czerwone,niebieskie tyle a tyle......do tej obudowy pasuje jarzeniowka z takimi oznaczeniami T8 36/91cm. prosze napiszcie mi jaka jarzeniowka bylaby najlepsza dla dzbankow,firma ,itp. w obudowie mam miejsce na dwie jarzeniowki......,a moze jest jakas jedna ktora spelnia wszystki warunki ,a nie dwie ktore sie uzupelniaja,jezeli ktos wie to poprosze tez o podanie cen. poprostu jestem zielony czego szukac i o co pytac w sklepie. wiem ze jest tu kilka postow na ten temat,ale powymieniane tam sa rozne lampy roznych firm i sam nie wiem ps.akwarium ma 200litrow ,jaka moc tych zarowek ma byc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 10 Listopada 2010 Share Napisano 10 Listopada 2010 1. Jeśli obudowa jest na świetlówki typu T8 36 watów, to takie musisz dać, z tej prostej przyczyny, że moc jest ściśle związana z długością świetlówki i mocniejsze nie zmieszczą się. Z kolei świetlówki T5 zwykle wymagają innego statecznika niż T8, są cieńsze i w związku z tym mocowane są w mniejszych oprawkach. 2. Jeśli miejsce jest na dwie świetlówki to prawdopodobnie trzeba będzie zainstalować dwie, a nie jedną. Zależy to od tego, jaki statecznik jest zamontowany w pokrywie, czy magnetyczny, czy elektroniczny i czy dopuszcza podłączenie jednej świetlówki a nie tylko dwóch. Dobrze by było mieć fotkę statecznika z oznaczeniami. 3. Jeśli w grę wejdą dwie świetlówki to moim zdaniem dobrze będzie dać jedną świetlówkę "roślinną" typu Sylvania Gro-Lux czy Osram Fluora i drugą bardziej białą, 6500K, od biedy zwykły Philips Master 865, ewentualnie Narva Superb lub Bio Vital. Kombinacji jest masa. 4. Adresy kilku sklepów ze świetlówkami podawałem niedawno tutaj: http://www.rosliny-owadozerne.pl/oswietlenie-t12392.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi