Skocz do zawartości

D.m. z liścia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcę założyć kilka kultur TC z liści muchołówek jeszcze przed zimowaniem.

Będzie to moje pierwsza próba z in vitro.

W związku z tym mam pytanie: czy do pożywki gdzie umieszczę liść mam dodawać 6-BAP jak do multiplifikacji, czy lepsza będzie bez hormonów?

I jeszcze jedno.

Kupiłem w sklepie medycznym taki preparat "SEPTANOL"

skład:

Etanol - 718,8g

Roksanol-LN75K - 20,1g

Glukonian chlorheksydyny - 1,1g

Kompozycja zapachowa - 5g

Ftalan dietylu - 7,8g

Nada się to do dezynfekcji cleanboxa i pojemniczków?

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie idealny do sterylizacji rąk i cleanboxa, niestety do pojemników nie, ponieważ pozostawi szkodliwe substancje.

Na 1szy raz polecam oś innego niż VFT z liści- jest to bardzo ciężkie, praktycznie używa się do tego tylko pędów kwiatowych.

Może będę nudny- ale- na 1 raz nasion capensisa i do boju ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie idealny do sterylizacji rąk i cleanboxa, niestety do pojemników nie, ponieważ pozostawi szkodliwe substancje.

Na 1szy raz polecam oś innego niż VFT z liści- jest to bardzo ciężkie, praktycznie używa się do tego tylko pędów kwiatowych.

Może będę nudny- ale- na 1 raz nasion capensisa i do boju ;)

No właśnie planowałem na początek nasiona d.cappensis i d.communis bo akurat trochę ich mam, a przy okazji chciałem spróbować z VFT. Puściły trzy pędy kwiatowe które i tak będę musiał uciachać, bo to nie pora na takie rzeczy tylko mają iść już lulu pomału... A przy okazji chciałem uciąć jakiegoś młodego liścia i zobaczyć co będzie. A nóż się uda...

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.