latos333 Napisano 13 Listopada 2010 Share Napisano 13 Listopada 2010 Witam Chcę założyć kilka kultur TC z liści muchołówek jeszcze przed zimowaniem. Będzie to moje pierwsza próba z in vitro. W związku z tym mam pytanie: czy do pożywki gdzie umieszczę liść mam dodawać 6-BAP jak do multiplifikacji, czy lepsza będzie bez hormonów? I jeszcze jedno. Kupiłem w sklepie medycznym taki preparat "SEPTANOL" skład: Etanol - 718,8g Roksanol-LN75K - 20,1g Glukonian chlorheksydyny - 1,1g Kompozycja zapachowa - 5g Ftalan dietylu - 7,8g Nada się to do dezynfekcji cleanboxa i pojemniczków? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 13 Listopada 2010 Share Napisano 13 Listopada 2010 Będzie idealny do sterylizacji rąk i cleanboxa, niestety do pojemników nie, ponieważ pozostawi szkodliwe substancje. Na 1szy raz polecam oś innego niż VFT z liści- jest to bardzo ciężkie, praktycznie używa się do tego tylko pędów kwiatowych. Może będę nudny- ale- na 1 raz nasion capensisa i do boju Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 13 Listopada 2010 Autor Share Napisano 13 Listopada 2010 Będzie idealny do sterylizacji rąk i cleanboxa, niestety do pojemników nie, ponieważ pozostawi szkodliwe substancje. Na 1szy raz polecam oś innego niż VFT z liści- jest to bardzo ciężkie, praktycznie używa się do tego tylko pędów kwiatowych. Może będę nudny- ale- na 1 raz nasion capensisa i do boju No właśnie planowałem na początek nasiona d.cappensis i d.communis bo akurat trochę ich mam, a przy okazji chciałem spróbować z VFT. Puściły trzy pędy kwiatowe które i tak będę musiał uciachać, bo to nie pora na takie rzeczy tylko mają iść już lulu pomału... A przy okazji chciałem uciąć jakiegoś młodego liścia i zobaczyć co będzie. A nóż się uda... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi