madzia865 Napisano 19 Listopada 2010 Share Napisano 19 Listopada 2010 Jakieś dwa tygodnie temu wysiałam nasiona muchołówki do torfu kwaśnego , dawałam wodę na podstawkę i zaczęła mi ziemia ,,gnić"Nie macie jakiegoś pomysłu dlaczego tak się dzieje? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 19 Listopada 2010 Share Napisano 19 Listopada 2010 (edytowane) Zakup i użyj Topsin. A z tych nasion to nie wiem czy coś jeszcze będzie? Ps. takich tematów to juz z setka jest ; ) Edytowane 19 Listopada 2010 przez Mekk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madzia865 Napisano 19 Listopada 2010 Autor Share Napisano 19 Listopada 2010 Zakup i użyj Topsin. A z tych nasion to nie wiem czy coś jeszcze będzie? Ps. takich tematów to juz z setka jest ; ) A nie uszkodzi to nasion? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 19 Listopada 2010 Share Napisano 19 Listopada 2010 Nie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 19 Listopada 2010 Share Napisano 19 Listopada 2010 (edytowane) Tak tylko dla porządku; proces, który zaszedł w doniczce to nie gnicie tylko pleśnienie. Topsin nic nasionom nie zrobi, pleśń może (o ile jeszcze tego nie zrobiła). Ostatnio u siebie testowałem wodę w której przez dobę leżakował posiekany czosnek - nie robi niestety większego wrażenia na pleśni. Pytasz dlaczego tak się dzieje - mała rotacja powietrza (pozwalająca na namnażanie się pleśni), mała ilość światła, wysoka wilgotność (która jest natomiast konieczna dla nasion) - te wszystkie czynniki sprzyjają pleśnieniu. Spryskaj jakimś fungicydem, przewietrz czasem. Edytowane 19 Listopada 2010 przez Kosa1984 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lotnik Napisano 19 Listopada 2010 Share Napisano 19 Listopada 2010 Podobny problem pojawił się u mnie. Czy Topsin idzie kupić w takich sklepach jak Oby lub Leroy Merlin, czy muszę szukać gdzie indziej? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 19 Listopada 2010 Share Napisano 19 Listopada 2010 Jak najbardziej Topsin jest dostępny w Leroyach i Obi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 19 Listopada 2010 Share Napisano 19 Listopada 2010 Jeśli by nie było akurat to pamiętajcie, że Topsin to nie jedyny fungicyd! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lotnik Napisano 20 Listopada 2010 Share Napisano 20 Listopada 2010 Jutro, a w sumie to już dzisiaj zahaczę o Obi, przy okazji sprawdzę czy czegoś fajnego nie mają do zaoferowania z roślinek owadożernych. Potem pochwalę się wynikiem działania Topsinu, ale myślę że bez większych problemów poradzę sobie z pleśnią bo tragedii w doniczkach nie mam :-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 20 Listopada 2010 Share Napisano 20 Listopada 2010 Czy to nie jest tragedia to bym polemizował Ten Twój torf wydaje się nie być najlepszej jakości bo jakieś rośliny z tego co widzę tam wschodzą, ale ta większa z nich to na pewno nie muchołówka. Z kiełkowaniem D.M. może być różnie po ataku pleśni. Spryskaj jakimś fungicydem i czekaj powinno coś wzejść, zależy jeszcze jak długo ta pleśń tam jest. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lotnik Napisano 20 Listopada 2010 Share Napisano 20 Listopada 2010 Czy to nie jest tragedia to bym polemizował Ten Twój torf wydaje się nie być najlepszej jakości bo jakieś rośliny z tego co widzę tam wschodzą, ale ta większa z nich to na pewno nie muchołówka. Z kiełkowaniem D.M. może być różnie po ataku pleśni. Spryskaj jakimś fungicydem i czekaj powinno coś wzejść, zależy jeszcze jak długo ta pleśń tam jest. Ale ja tylko 'podczepiłem się' pod temat, to nie moje zdjęcie tak negatywnie oceniłeś. U mnie nie jest źle, ale widzę początki podobnych objawów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 20 Listopada 2010 Share Napisano 20 Listopada 2010 Na to, to uwagi nie zwróciłem. No ale doniczka na zdjęciu na górze nie wygląda zdrowo. Jeśli u Ciebie zaczyna się dziać podobnie to atakuj to czymś na grzyby jak najszybciej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi