Skocz do zawartości

gnicie ziemi u muchołówki

madzia865

Rekomendowane odpowiedzi

Zakup i użyj Topsin.

A z tych nasion to nie wiem czy coś jeszcze będzie?

Ps. takich tematów to juz z setka jest ; )

Edytowane przez Mekk
Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko dla porządku; proces, który zaszedł w doniczce to nie gnicie tylko pleśnienie. Topsin nic nasionom nie zrobi, pleśń może (o ile jeszcze tego nie zrobiła). Ostatnio u siebie testowałem wodę w której przez dobę leżakował posiekany czosnek - nie robi niestety większego wrażenia na pleśni.

Pytasz dlaczego tak się dzieje - mała rotacja powietrza (pozwalająca na namnażanie się pleśni), mała ilość światła, wysoka wilgotność (która jest natomiast konieczna dla nasion) - te wszystkie czynniki sprzyjają pleśnieniu. Spryskaj jakimś fungicydem, przewietrz czasem.

Edytowane przez Kosa1984
Odnośnik do odpowiedzi

Jutro, a w sumie to już dzisiaj zahaczę o Obi, przy okazji sprawdzę czy czegoś fajnego nie mają do zaoferowania z roślinek owadożernych. Potem pochwalę się wynikiem działania Topsinu, ale myślę że bez większych problemów poradzę sobie z pleśnią bo tragedii w doniczkach nie mam :-)

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to nie jest tragedia to bym polemizował :) Ten Twój torf wydaje się nie być najlepszej jakości bo jakieś rośliny z tego co widzę tam wschodzą, ale ta większa z nich to na pewno nie muchołówka. Z kiełkowaniem D.M. może być różnie po ataku pleśni. Spryskaj jakimś fungicydem i czekaj powinno coś wzejść, zależy jeszcze jak długo ta pleśń tam jest.

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to nie jest tragedia to bym polemizował :) Ten Twój torf wydaje się nie być najlepszej jakości bo jakieś rośliny z tego co widzę tam wschodzą, ale ta większa z nich to na pewno nie muchołówka. Z kiełkowaniem D.M. może być różnie po ataku pleśni. Spryskaj jakimś fungicydem i czekaj powinno coś wzejść, zależy jeszcze jak długo ta pleśń tam jest.

Ale ja tylko 'podczepiłem się' pod temat, to nie moje zdjęcie tak negatywnie oceniłeś. U mnie nie jest źle, ale widzę początki podobnych objawów.

Odnośnik do odpowiedzi

:) Na to, to uwagi nie zwróciłem. No ale doniczka na zdjęciu na górze nie wygląda zdrowo. Jeśli u Ciebie zaczyna się dziać podobnie to atakuj to czymś na grzyby jak najszybciej.
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.