Skocz do zawartości

Moje paludarium

gryzon

Rekomendowane odpowiedzi

ja w swoim terrarium mam ściankę z kamieni, jest to bardziej pracochłonne i moim zdaniem taka ścianka jest robiona jako pierwsza.

przyklejasz kamienie na styropian, później musisz położyć swoje terra na "plecach" i przyklejasz ściankę na sylikon, inaczej ścianka może się przewrócić. po jakimś dniu sylikon na tyle wyschnie że możesz postawić terrarium i WÓWCZAS dopiero robisz dno.

takie jest moje zdanie oparte na moim doświadczeniu.

praca nad moją 'ścianką' trwała tydzień.. każdego dnia max 2-3 godziny... klej tak śmierdzi że trzeba robić przy otwartym oknie. dodam że nie każdy klej można użyć do przyklejania do styropianu. są kleje które rozpuszczają styropian!! i nic się do niego nie przyklei.

wymiary ścianki wys 50 szer 80

im mniejsze masz terrarium tym każdy cm jest ważniejszy. w moim dla 3 dzbaneczników przez ściankę brakuje miejsca.

zdjęcia mało doskonałe z racji sprzętu mało aktualne z racji czasu. obecnie jest tyle roślin że ściankę mało widać ;>

post-4981-1290796522_thumb.jpg

post-4981-1290796867_thumb.jpg

post-4981-1290797318_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 59
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Kubaa, tak, bardzo mi się bodoba, niestety nie mam czasu, materałów i wiedzy żeby to zrobić :( Może kiedyś...

Jataman, kamyczki mi się strasznie podobają... Ale ja zrobię ściankę prawdopodobnie z łupków (czy jak się tamte kamyczki płaskie naywają), chociaż chciałabym też zobaczyć jak się sprawdza czarny korek, ale niestety nie mogę nigdzie znaleźć terra z korkowym tłem :/

edit: Jataman, a na tym zdjęciu z roślinkami na tle to co jest pod tymi roślinami (po lewej, to na czym siedzi jaszczurka)?

Edytowane przez gryzon
Odnośnik do odpowiedzi

ciężko mi powiedzieć bo zdjęcie znalazłem w necie ale coś takiego widziałem w "KAKADU" - sklep zoologiczny.

poszukaj na forach z gadami i innymi egzotykami co ludzie używają jako tło dla jaszczurek. polecam www.terrarium.pl oraz www.terraria.pl

a jaszczurka to anolis zielony.

a co do kamieni to za łupek zapłacisz a kamienie które ja użyłem można znaleźć na budowie drogi i innych inwestycjach, a jak kamień jest zbyt wielki to młotek w ruch i sprawa załatwiona. satysfakcja duużo większa jak sama znajdziesz materiały i jak ograniczysz koszta do minimum :>

polecam w google wpisać "terrarium" i włączyć opcje "GRAFIKA": można znaleźć fajne pomysły!!

pamiętaj że pośpiech to zły doradca zwłaszcza że będziesz musiała patrzeć na tą ściankę prawie codziennie jak nie częściej :>

Odnośnik do odpowiedzi

a co do kamieni to za łupek zapłacisz a kamienie które ja użyłem można znaleźć na budowie drogi i innych inwestycjach, a jak kamień jest zbyt wielki to młotek w ruch i sprawa załatwiona. satysfakcja duużo większa jak sama znajdziesz materiały i jak ograniczysz koszta do minimum :>

Heh, mam w pobliżu Rzeszowa pare miejsc gdzie (miałam powiedzieć rosną 0_0) mozna znaleźć łupki.

Odnośnik do odpowiedzi

Na piankach nie ma co się znać, wystarczy być trochę mniej leniwym :) Bierzesz kupujesz piankę montażową, czarny silikon. Czarny silikon nakładasz na szyby gdzie ma być konstrukcja i to zasycha. Na to nakładasz piankę montażową i czekasz x godzin. Potem ją nożem obskrobujesz i nakładasz znów czarny silikon na piankę montażową, przyklejasz na to torf kokosowy, wysuszony zwykły torf czy inną fakturę i gotowe :) przy małym palu wyjdzie cie to z 30zl a efekt świetny. Jeżeli zdecydujesz się na kamienie, to musisz pokryć je lakierem-10zł. Elementy drewniane- do piekarnika na 200 stopni i burn pasażerowie :) a następnie pokrywasz lakierem, dużo lakieru. I tyle.

Odnośnik do odpowiedzi

Przy piance na pewno znajdziesz kogoś kto ci podpowie w markecie <obi, leroy, castorama, practicer...> lub innym sklepie z takimi materiałami

ja swoich kamieni nie lakierowałem, ale z perspektywy czasu nie bawiłbym się w ściankę z kamieni... tylko kupił jakiś pieniek dla jaszczurki i żab plus rośliny pnące i przewisające. efekt 100x lepszy niż kamienie i jak ci się znudzi możesz dokonać zmian a z wklejoną ścianką już tak łatwo nie będzie...

PRZEMYŚL JESZCZE.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Nieco się pozmieniało: Torf wrócił do worka, właśnie robim tło: Kumyki łupki powkładane w gips, który wsadzę do terra. Miejsca między kamykami chcę zapchać torfowcem lub innym mchem. Tylko teraz się zastanawiam:

1. Czy łupki to nie wapienie??

2. Czy trzeba gips oddzielić od torfu np folią albo czymś, czy nie wejdzie w jakąś reakcję z torfem...

Doszła pompa do wodospadziku i rośliny od Twargora, jak będzie wyższa temperatura to dojdą te z Carnisany...

Odnośnik do odpowiedzi

Łupki to nie "gatunek" tylko rodzaj obróbki. Większość kamieni tak na dobrą sprawę zmienia ph, zalakieruj je bezbarwnym.

2. Też potraktuj lakierem, czy folią w płynie.

a czy gipsowa ścianka pod wlływem wody nie rozpadnie Ci się? według mnie tak!

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet nie skupiłem się na fakcie rozpuszczalności gipsu :) ale jak zostanie szczelnie pokryty folią, to nie. W sumie lepiej zastosować np. atlas, coś do płytek lecz ten też oczywiście pokryć też którymś z środków izolujących przeźroczystych. Najlepiej jednak wziąźć kratkę, na nią ponaklejać pistoletem w kleju :P łupki, między nie piankę montażową, ją oskubać i ponaklejać silikon z torfem, włóknem kokosowym, czy inną fakturą np. z gg

Odnośnik do odpowiedzi

Erys, nie wiem jak łupki z jeziorka ogą być obrobione... Ale dobra, ja się nie znam^^

Mówicie, że lakierem? A ile taki lakier w miarę dobry może kosztować i czy będzie w jakiejś Castoramie albo Praktikerze?

edit: No to kiebsko, bo to tło jest właściwie zrobione (mojej siostrze się nudziło)... To czym ew. je pokryć, żeby się nie rozwaliło?

Edytowane przez gryzon
Odnośnik do odpowiedzi

Nie no lakier lub folia w płynie, lecz jej nie stosowałem. Lakier najzwyklejszy w jak największej puszce. No jeju to tak jak rodzaj granulacji, w tym sensie też możesz rozumieć. Odrywają się kawałki jakiejś skały i tak powstaje łupek :P Zależy od wielkości, wiem jedno, nie wolno żałować pokrycia grubą warstwą tego płuconiszczyciela.

edit<----------- posty na pół szatana ;D

Edytowane przez ErysFR
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.