Skocz do zawartości

Moje paludarium

gryzon

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj kupuję torf lepszy od Kronena, a tak poza tym to tło jest prawie gotowe, trzeba tylko posmarować czymś izolującym, muszę jeszcze zamoontować pompkę i zrobić wodospad.

A oto kilka zdjęć:

Projekt tła.

bad590f760075132m.jpg

Tło prawie gotowe:

2cefaf5e8fe45433m.jpg

Półka skalna, planuję użyć jej jako 'podpórki' dla jakiejś roślinki

6c4204d2aa938404m.jpg

Miejsce bez kamieni na zbiornik z wodą

0ad531b32af3c9cdm.jpg

Ścianka to gips, a na niej łupki. Niedługo kupię lakier albo coś w tym stylu i wszystko polakieruję. Jeszcze zastanawiam się jak zrobić wodospad i czekam na kolejna porcję roślinek, tym razem z Carnisany

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 59
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...

Zdjęcie z malowania tła folią w płynie. Kiedy w 'Majstrze' spytałam o jakiś lakier uszczelniający albo coś takiego, i wytłumaczyłam co i jak, każdy odsyłał mnie 'do kolegi, bo kolega jest od takich spraw' i w końcu sama przeszukałam cały sklep :/ Szkoda, że w Majstrze znają się na tym co sprzedają...

Teraz tło jest gotowe i wsadzone do terra, teraz myślę jak zrobić wodospad. Zdjęcie z malowania folią:

post-1677-1293019451_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

No i gut. Jak zrobić wodospad? Kupić możesz jakąś tanią pompkę, np. atman z serii at-3.. zależnie od wysokości na jaką ma podnosić, zrób tj. basenik na dole, w którym będzie zbierać wodę pompka, przeprowadź wężyk między kamieniami, pokryj ten wężyk kolejną warstwą jakiś ozdób i tyle :) wolna inwencja

Odnośnik do odpowiedzi

przewód poprowadź z tyłu ścianki. zrób otwór i zamaskuj go jakimś kamieniem, tak aby był efekt jak woda wydostaje się z kamieni. po drodze zrób jakieś przeszkody kamienne wówczas uzyskasz efekt szumu wody oczywiście niewielki to szum będzie ale zawsze. zanim wstawisz ściankę do terra zrób próbę wody w wannie żeby upewnić się że efekt jest oczekiwany przez ciebie. jak będziesz pewna że o to ci chodziło wówczas dopiero włóż ściankę do terra. ja niestety nie sprawdziłem czy wodospad działa tak jak chciałem a ścianka już była wklejona....

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
Jakieś wieści nowe może są w budowie?

Nie mogę się zabrać za ten wodospad... I ciągle czakam aż tata kupi w końcu świetlówki.

Roślinki już przyszły chwilę temu, a ja jestem chora... ale są też plusy. Jak bedę chora jeszcze w przyszłym tygodniu to mogę się skupić wyłącznie na terrarium, a potem będą ferie :D

Edytowane przez gryzon
Odnośnik do odpowiedzi

Sorka, że tak się wczepiam i tylko pytam, ale ja też chciałbym niedługo założyć sobie plaudarium, a narazie moje muchołówy zimują w lodówce i w dzień wystawiam na dwór jak jest powyżej 0°C :) . To już coś próbowałaś z wodospadem?

Odnośnik do odpowiedzi

Sorka, że tak się wczepiam i tylko pytam, ale ja też chciałbym niedługo założyć sobie plaudarium, a narazie moje muchołówy zimują w lodówce i w dzień wystawiam na dwór jak jest powyżej 0°C :) . To już coś próbowałaś z wodospadem?

Nie widzę sensu wkładania muchołówek do paludarium ;)

Jeszcze nie, ale technika jest prosta: kupujesz pompę, przyczepiasz wężyk i za ozdobami dajesz go w górę, a wylot kierujesz w dół. Tylko trzeba się nagłowić od strony estetycznej...

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.