gryzon Napisano 9 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2010 Dzisiaj kupuję torf lepszy od Kronena, a tak poza tym to tło jest prawie gotowe, trzeba tylko posmarować czymś izolującym, muszę jeszcze zamoontować pompkę i zrobić wodospad. A oto kilka zdjęć: Projekt tła. Tło prawie gotowe: Półka skalna, planuję użyć jej jako 'podpórki' dla jakiejś roślinki Miejsce bez kamieni na zbiornik z wodą Ścianka to gips, a na niej łupki. Niedługo kupię lakier albo coś w tym stylu i wszystko polakieruję. Jeszcze zastanawiam się jak zrobić wodospad i czekam na kolejna porcję roślinek, tym razem z Carnisany Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 9 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2010 I co o tym sądzicie? W puste miejsca chcę przyczepić jakiś torfowiec może... Mam nadzieję że się wszystko nie rozpadnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 22 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2010 Zdjęcie z malowania tła folią w płynie. Kiedy w 'Majstrze' spytałam o jakiś lakier uszczelniający albo coś takiego, i wytłumaczyłam co i jak, każdy odsyłał mnie 'do kolegi, bo kolega jest od takich spraw' i w końcu sama przeszukałam cały sklep :/ Szkoda, że w Majstrze znają się na tym co sprzedają... Teraz tło jest gotowe i wsadzone do terra, teraz myślę jak zrobić wodospad. Zdjęcie z malowania folią: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 22 Grudnia 2010 Share Napisano 22 Grudnia 2010 No i gut. Jak zrobić wodospad? Kupić możesz jakąś tanią pompkę, np. atman z serii at-3.. zależnie od wysokości na jaką ma podnosić, zrób tj. basenik na dole, w którym będzie zbierać wodę pompka, przeprowadź wężyk między kamieniami, pokryj ten wężyk kolejną warstwą jakiś ozdób i tyle wolna inwencja Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 22 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2010 Erys, pompkę już mam, wężyk też, nie wiem tylko jak to jakoś fajnie poozdaiać, z czego zrobić wodospadzik itd. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 22 Grudnia 2010 Share Napisano 22 Grudnia 2010 To już tylko wolna inwencja tego nie da rady doradzić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JATAMAN Napisano 23 Grudnia 2010 Share Napisano 23 Grudnia 2010 przewód poprowadź z tyłu ścianki. zrób otwór i zamaskuj go jakimś kamieniem, tak aby był efekt jak woda wydostaje się z kamieni. po drodze zrób jakieś przeszkody kamienne wówczas uzyskasz efekt szumu wody oczywiście niewielki to szum będzie ale zawsze. zanim wstawisz ściankę do terra zrób próbę wody w wannie żeby upewnić się że efekt jest oczekiwany przez ciebie. jak będziesz pewna że o to ci chodziło wówczas dopiero włóż ściankę do terra. ja niestety nie sprawdziłem czy wodospad działa tak jak chciałem a ścianka już była wklejona.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 7 Stycznia 2011 Share Napisano 7 Stycznia 2011 Jakieś wieści nowe może są w budowie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 7 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2011 (edytowane) Jakieś wieści nowe może są w budowie? Nie mogę się zabrać za ten wodospad... I ciągle czakam aż tata kupi w końcu świetlówki. Roślinki już przyszły chwilę temu, a ja jestem chora... ale są też plusy. Jak bedę chora jeszcze w przyszłym tygodniu to mogę się skupić wyłącznie na terrarium, a potem będą ferie Edytowane 7 Stycznia 2011 przez gryzon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 9 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2011 Jeśli ktoś zechciałby mi powiedzieć... Czy jeśli posklejam elementy wodospadu silikonem zrobię tam miejsce na doniczkę z roślinką to czy jakaś chemia z silikonu nie zaszkodzi roślince? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 9 Stycznia 2011 Share Napisano 9 Stycznia 2011 Nie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 9 Stycznia 2011 Share Napisano 9 Stycznia 2011 W moim terra są 3 tuby silikonu. Jakoś rośliny żyją Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 9 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2011 Acha, ok, dzięki, więc może jutro się zabiorę za wodospad. Ale na razie idzie powoooooli. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 Sorka, że tak się wczepiam i tylko pytam, ale ja też chciałbym niedługo założyć sobie plaudarium, a narazie moje muchołówy zimują w lodówce i w dzień wystawiam na dwór jak jest powyżej 0°C . To już coś próbowałaś z wodospadem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 16 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2011 Sorka, że tak się wczepiam i tylko pytam, ale ja też chciałbym niedługo założyć sobie plaudarium, a narazie moje muchołówy zimują w lodówce i w dzień wystawiam na dwór jak jest powyżej 0°C . To już coś próbowałaś z wodospadem? Nie widzę sensu wkładania muchołówek do paludarium Jeszcze nie, ale technika jest prosta: kupujesz pompę, przyczepiasz wężyk i za ozdobami dajesz go w górę, a wylot kierujesz w dół. Tylko trzeba się nagłowić od strony estetycznej... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi