adamik55 Napisano 16 Stycznia 2011 Share Napisano 16 Stycznia 2011 A czy ja powiedziałem, że je tam włoże (sorka, że to tak zabrzmiało) ? Che poprostu, żeby przezimowały a na wiosne dopiero zrobie plaudarium (zamierzam) i wtedy kupie roślinki/nasionka bo teraz to ciężko o roślinki a poza tym moja wiedza nie jest wystarczająca . chciałbym jakąś rosiczke miniaturkę które nie przechdzi w stan spoczynku i nie zwalnia wsrostu i można ją kupić (jest dostępna). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 17 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2011 A czy ja powiedziałem, że je tam włoże (sorka, że to tak zabrzmiało) ? Che poprostu, żeby przezimowały a na wiosne dopiero zrobie plaudarium (zamierzam) i wtedy kupie roślinki/nasionka bo teraz to ciężko o roślinki a poza tym moja wiedza nie jest wystarczająca . chciałbym jakąś rosiczke miniaturkę które nie przechdzi w stan spoczynku i nie zwalnia wsrostu i można ją kupić (jest dostępna). Jeszcze sobie poczytaj jakie roslinki potrzebują terrarium. A ja się zajmę wodospadem już wkrótce, tylko muszę jeszcze nazbierać/kupić ozdubki typu kamienie, gałęzie... Tylko czy taki zwykły silikon szklarski, nie akwarystyczny, nie zaszkodzi roslinkom? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 20 Lutego 2011 Share Napisano 20 Lutego 2011 Coś już zrobiłaś ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 20 Lutego 2011 Autor Share Napisano 20 Lutego 2011 Na razie czekam a tata w końcu kupi świetlówki, i miałam - ja albo moja siostra - pozbierać jeszcze parę łupków do wodospadu, ale jak na razie jesteśmy chore. A tak poza tym to kupiłam 3 korzenie - 2 chcę użyć do wodospadu, a trzeci do jakiejś ozdoby... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 11 Marca 2011 Autor Share Napisano 11 Marca 2011 W końcu cośruszyło. Swoją drogą, to chyba najdłużej robione małe paludarium w dziejach forum... Przyszły świetlówki, zamówione na zoolight.pl (tata stwierdził że po porównaniu cen, tam są najtaniej te świetlówki). A dokładniej: - Hagen SUN-GLO, 8W, 30cm/12", T5, temp barwy 4200K (nie wiem co jest ważne, więc przepisuję jak leci^^ - Hagen AQUA-GLO, 8W - | | -, temp. barwy 18000K. Na razie tata gdzieś położył jeden z kabelków, i nie może go znaleźć. Ale świetlówki są już przymocowane do odblysników. Koszt całości, tj. świetlówki + odbłyśniki + stateczniki + te wszystkie kable, wynosił 180zł... Jeśli chodzi o wodospad, mam 2 korzenie które powinny się przydać, i kilka dość dużych łupków... I mam problem. Czy korzenie albo kamienie, po których ciągle (może z wyjątkiem nocy) będzie spływać woda mam posmarować płynną folią, czy może sobie tak płynąć? Korzenie są kupione w sklepie zoologicznym. Poza tym, z jednego korzenia chcę zrobić coś w stylu doniczki na jakąś roślinkę, bo ma taki fajny kształt. Czy mam posmarowac korzeń folią? No i ostatnie dzisiejsze pytanie - które roślinki z mojej listy nadadzą się do tego terra? Temperatury jeszcze nie znam, spadki temperatury takie, jakie zrobi wyłączenie świetlówki na noc... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter89 Napisano 11 Marca 2011 Share Napisano 11 Marca 2011 Czy nie uważasz że jak już inwestujesz w sztuczne oświetlenie to nie było by warto wydać tą kasę na coś mocniejszego ?? Nie jestem pewien ale chyba przy 2x8 wat efekt doświetlania będzie raczej znikomy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 11 Marca 2011 Share Napisano 11 Marca 2011 Dokładnie tak jak napisał przedmówca. Zestaw 2x8W to tyle co nic. Sam używałem 4x8W w najmniejszym terra, lecz po jakimś czasie wyrzuciłem 2 sztuki i w to miejsce dołożyłem 20W Philips Tornado. Niestety utopiłaś pieniądze. Tym bardziej że zdecydowałaś się na świetlówki Hagena (Exo-Terra), które są koszmarnie drogie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 11 Marca 2011 Share Napisano 11 Marca 2011 No i ostatnie dzisiejsze pytanie - które roślinki z mojej listy nadadzą się do tego terra? Temperatury jeszcze nie znam, spadki temperatury takie, jakie zrobi wyłączenie świetlówki na noc... Według mnie powinieneś robić terra pod rośliny a nie hodować rośliny pod terra. Robisz terra nie wiedząc które rośliny mogą do niego iść ? A na siłę to na dzień dzisiejszy patrząc się na twoją listę do żadna z roślin nie potrzebuję koniecznie terra, może helka ale jest to midoxa więc powinna rosnąc na parapecie wspartym keramzytem. Piszę to nie po to aby Cię zniechęcić ale po to aby kupować kupować rośliny pod warunki jakie posiadamy. A nie, że kupię N. villosa i będą ją trzymał w terra którym temp dzień/noc panują 25/21, potem zadając pytania dlaczego ten dzbanek nie chce mi rosnąć. A co do pytania to, wszystkie dzbanki, helki i 3 siostry z Australii a w twoim przypadku drosera Adelae. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JATAMAN Napisano 12 Marca 2011 Share Napisano 12 Marca 2011 (edytowane) niestety muszę się zgodzić z kolegami. ja za 3 świetlówki 18w t8 i 4pary oprawek bryzgoszczelnych oraz przesyłkę kurierem zapłaciłem kilka pln mniej niż TY. jedno jest pewne z czym wszyscy się zgodzimy to to że przepłaciłaś... po to jest to forum aby pytać gdy czegoś nie wiemy i znaleźć nie możemy... ja w swoim terra mam 4x18W t8 i wg mnie to jest minimum do hodowli roślin. przy tym świetle które masz może jakieś zwierzaki hoduj? mam kassine na sprzedaż Edytowane 12 Marca 2011 przez JATAMAN Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 12 Marca 2011 Share Napisano 12 Marca 2011 łohoho pojechałaś po bandzie. Ja za 170zł kupiłem zestaw 2x39w .. No trudno, człowiek uczy się na błędach, niestety. Tak na przyszłość polecam stronę http://www.oswietlenieakwarystyczne.pl Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 12 Marca 2011 Autor Share Napisano 12 Marca 2011 (edytowane) JATAMAN - pytałam na shoucie i na forum, ale żadnych konkretów nikt nie dał. A takiej wielkości która zmieściłaby się do mojego terra podobno nie było mocniejszej. Same świetlówki kosztowały około 25-30zł/szt. więc nie wiedziałam w końcu co kupić. W każdym razie mam nadzieję, że rośliny będą żyły. Edytowane 12 Marca 2011 przez gryzon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 12 Marca 2011 Share Napisano 12 Marca 2011 Jeśli za jakiś czas stwierdzisz, że to za mało, będę miał za około m-c na sprzedaż swój zestaw 4x8W. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 12 Marca 2011 Autor Share Napisano 12 Marca 2011 Jeśli za jakiś czas stwierdzisz, że to za mało, będę miał za około m-c na sprzedaż swój zestaw 4x8W. A w jakiej cenie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 9 Czerwca 2011 Share Napisano 9 Czerwca 2011 Jakieś nowości? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 9 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2011 Wodospad zrobiony, wszystko chyba właściwie, tylko jeszcze muszę zamontować oświetlenie... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi