Anorak98 Napisano 28 Listopada 2010 Share Napisano 28 Listopada 2010 (edytowane) Mam pytanie związane z obcinaniem uschniętych liści u Drosery Capensis. Zacznę od początku...dostałam ją priorytetowo (w środę 24.11.), w drodze była może dzień lub dwa. Ale kiedy już przyszła do mnie to nie miałam możliwości wsadzić jej od razu do doniczki. Dopiero na drugi dzień popołudniu wsadziłam wszystkie roślinki. Oprócz D.Capensis dostałam też inne, m.in. Spatulata i Adelae. Te ostatnie nie odniosły większych szkód, natomiast Capensis uschły praktycznie całkowicie. Jedynie łodygi mają zielone, ich pułapki uschły. Ale widzę, że zaczynają im wyrastać nowe listki, mają już może po 2-3mm. I teraz jest pytanie - czy mam obciąć te uschnięte listki, czy może jest jeszcze szansa, żeby je uratować. A jeśli obciąć, to kiedy? I jeśli obcinam, to czy cały listek, czy tylko jego uschniętą część? Nie załączyłam niestety zdjęcia, nie mam na razie takiej możliwości. Może uda mi się dołączyć zdjęcia wieczorem... Pozdrawiam i proszę o pomoc Edytowane 28 Listopada 2010 przez Anorak98 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Husky Napisano 28 Listopada 2010 Share Napisano 28 Listopada 2010 uschnietych lisci nie ma jak odratowac. mozesz je odcinac Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 28 Listopada 2010 Share Napisano 28 Listopada 2010 Mam pytanie związane z obcinaniem uschniętych liści u Drosery Capensis. Zacznę od początku...dostałam ją priorytetowo (w środę 24.11.), w drodze była może dzień lub dwa. Ale kiedy już przyszła do mnie to nie miałam możliwości wsadzić jej od razu do doniczki. Dopiero na drugi dzień popołudniu wsadziłam wszystkie roślinki. Oprócz D.Capensis dostałam też inne, m.in. Spatulata i Adelae. Te ostatnie nie odniosły większych szkód, natomiast Capensis uschły praktycznie całkowicie. Jedynie łodygi mają zielone, ich pułapki uschły. Ale widzę, że zaczynają im wyrastać nowe listki, mają już może po 2-3mm. I teraz jest pytanie - czy mam obciąć te uschnięte listki, czy może jest jeszcze szansa, żeby je uratować. A jeśli obciąć, to kiedy? I jeśli obcinam, to czy cały listek, czy tylko jego uschniętą część? Nie załączyłam niestety zdjęcia, nie mam na razie takiej możliwości. Może uda mi się dołączyć zdjęcia wieczorem... Pozdrawiam i proszę o pomoc Jeśli liść zaczął usychać to oczywiście wskrzeszenie nie jest możliwe. To naturalny proces. Ze względów estetycznych oczywiście najlepiej wycinać wszystko, co zaczyna czernieć. Ja jednak tego nie robię i Tobie też odradzam. Większość roślin owadożernych ma umiejętność wycofywania substancji odżywczych z obumierających części. Dla zdrowia rośliny należy więc pozwolić jej wycofać wszystko i uschnąć dopiero te liście, które całkiem uschły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anorak98 Napisano 28 Listopada 2010 Autor Share Napisano 28 Listopada 2010 Aha, dzięki za odpowiedź a, jeszcze chcę wiedzieć na przyszłość, czy jak będę obcinać jakiś uschnięty liść, to czy obciąć cały, czy uschniętą część? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divastion Napisano 28 Listopada 2010 Share Napisano 28 Listopada 2010 Uschniętą część z tej "zielonej" roślina będzie jeszcze czerpać energię, dopóki i ta nie uschnie/zacznie gnić... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anorak98 Napisano 28 Listopada 2010 Autor Share Napisano 28 Listopada 2010 Ok, teraz juz wiem chyba wszystko Bardzo dziękuje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 28 Listopada 2010 Share Napisano 28 Listopada 2010 Ja nie obcinam uschniętej części - dajmy na to 1/3 długości liścia. Schnie sobie i przez pewien czas jest liść brązowo - zielony, a później nie ma go wcale (po tym jak cały zrobi się brązowy). Nie lubię takich poodcinanych kikutów. Jak ciąć to całość. Ale to już w zależności od tego, co się komu podoba - ważne, żeby zielonego nie ciąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi