Skocz do zawartości

BartekSz - Terrarium

BartekSz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym zaprezentować Wam moje terrarium. Na razie będzie dość skromna prezentacja, konkrety będą jak całość zostanie dopięta na ostatni guzik.

Tak samo dopiero pod koniec będzie można mówić o kosztach całości. Wiadomo na pewno, że całość wyniesie ponad 1000zł.

Terrarium

Terrarium ma wymiary 90x45x57(WTF?). Zrobione jest ze szkła o grubości 4mm. Usytuowane jest na szafce, która została zrobiona specjalnie w tym celu ( o niej więcej, również później). Między terrarium, a szafką jest płyta wygłuszająca pod panele.

Dno terrarium wyłożone jest kratkami do cel, pod spodem wysypany jest keramzyt o drobnej frakcji. Rośliny jeszcze stoją na podstawkach, ale jak z nich "zejdą" to i tak nie ma szans, aby stały w wodzie.

Całość jest napędza wtłaczający powietrze do środka wiatraczek komputerowy o średnicy 6cm. Działa on w różnych odstępach czasu i długościach ~1 godzinę dziennie. Dodatkowo podczas jednego trybu (15 minutowe), prawie codziennie terrarium jest lekko otwarte, aby zapewnić lepszy obieg powietrza.

W terrarium staram się utrzymywać temperaturę w dzień na poziomie 23-25 stopni i w nocy zapewniać około 5 stopniowy spadek temperatury.

System zamgławiania

System zamgławiania to bardzo prosta konstrukcja z rurek PCV i pokojowego nawilżacza powietrza.

Nawilżacz, którego używam to HB UH1005. Posiada on 3 litrowy zbiornik na wodę, który spokojnie starcza na 3 tygodnie intensywnego użytkowania, więc nie ma problemu, gdy nie będzie mnie przez 2 tygodnie w domu. Na dodatek posiada funkcję wykrywania pustego zbiornika.

Obecnie całość potrzebuje małej poprawki - usuwania skroplonej pary wodnej z systemu rurek. Jest już w planach, może uda mi się to zrobić w tym roku.

Najwięcej czasu zajęło dorobienie teflonowej końcówki do nawilżacza, aby móc przykręcić/wcisnąć w to rurkę PCV oraz żeby całość była szczelna. Rurki wychodzące w terrarium zakończone są kolankami pod kątem 45 stopni.

Oświetlenie

Oświetlenie kupowałem na stronie zoolight.pl. Dobry kontakt, szybka wysyłka, pomocni w razie problemów. Niestety ma to odbicie w cenach, które są dość wysokie.

Statecznik jest firmy Philips. Nie wiem kto wymyślił styki samozaciskowe, ale powinien wisieć za... (wiadomo za co), na latarni.

Świetlówki to SYLVIANA GROLUX 8500K oraz HAGEN MARINE-GLO o mocy 39W każda. Jestem z nich bardzo zadowolony, sprawdzają się dobrze. Rośliny dobrze się wybarwiają i całkiem szybko rosną.

Oczywiście pracę świetlówek, wentylatora, nawilżacza reguluje programator czasowy.

(...)

Całość jest na razie w fazie testów metodą prób i błędów.

Zdjęcia

Jedno z pierwszych zdjęć.

DSC03261.JPG

IMG_0502.JPG

IMG_0510.JPG

IMG_0515.JPG

Edytowane przez BartekSz
Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że mój pomysł z kratkami się przydał ;)

Dorzuć do środka mały wentylatorek, który będzie załączać się razem z foggerem. Mgła będzie rozchodzić się po całym terra.

Dolną i górną kratkę możesz całkowicie zakleić. Dzięki temu wilgoć będzie utrzymywać się na wyższym poziomie.

Oczywiście pod warunkiem że zapewnisz jakiś obieg powietrza wewnątrz.

Odnośnik do odpowiedzi

Rośliny stoją na odwróconych doniczkach, więc mają spory zapas. Ventrata stamtąd na pewno wyleci jak zacznie zajmować za dużo miejsca.

Kratki, kozak pomysł, nie wiem jakbym rozwiązał sprawę gdyby nie one.

Górna kratka jest zasłonięta tą samą płytą co jest pod terrarium, aby wilgoć nie docierała do statecznika, który stoi na terrarium.

Rurki od systemu zamgławiania na pewno muszę trochę wydłużyć, bo akurat starczają na obecne potrzeby. Jak zdejmę rośliny z podstawek to mają duży zapas, po co ma być terrarium całe we mgle skoro wystarczy obszar wokół roślin (i jeszcze zapas, gęstszej mgły), niż mniej gęstej, a w całym terrarium? Jak włączam wentylator to sporo mgły ucieka przez dolną kratkę (spokojnie, będzie zaklejona kawałkiem pleksi).

Tak, ponad 1000zł. Tak na szybko: Terrarium 195zł, Nawilżacz 100zł, Szafka(drewno+oklejanie) 150zł, Oświetlenie 290zł, Programator Sekundowy 80zł. Całość ma wyjść ponad 1000zł, a w planach jest jeszcze kilka rzeczy.

Tak, teraz mimo wszystko z perspektywy czasu widzę, że mogłem zamówić 110cm długości, i 65-70 wysokości. Niestety gdybym poszedł w szerokość to bym się już w pokoju nie zmieścił.

Więcej zdjęć: http://picasaweb.google.com/Bartek.Owadozerne

Edytowane przez BartekSz
Odnośnik do odpowiedzi

Kurde przepłaciłeś trochę... Ja mam chłodzone 400L i dałem chyba z 500 zł nie wliczając w to roślin, jednak terra zrobiłem sam, a lodówkę już miałem.

Zaklej otwory i niech wiatraczek chodzi cały czas, obniży temperaturę i zwiększy wilgotność, tyle że przy takim rozwiązaniu musisz otwierać często terra, żeby wymiana powietrza była.

Odnośnik do odpowiedzi

Strasznie drogie oświetlenie. Strasznie. Reszta podoba mi się :)

Ooo.. właśnie. Potwierdzam, że drogo, a nie zauważyłem jaka moc świetlówek. Ja mam 2 x 54 W Sylvania Grolux 8500K oraz Narva Daylight i takie tam akcesoria. Dałem za to 250 zł, a i tak wszyscy gadali, że przepłaciłem. Ale tutaj to przegięcie, bo kupowałem na tej samej stronie.

Odnośnik do odpowiedzi

Nom. Nie to że robię reklamę, ale następnym razem polecam zakupy tutaj: http://www.oswietlenieakwarystyczne.pl/ind...mp;sort=default

W tej cenie podobnej miałbyś 3x39/3x54. Ale nie ma co już wspominać po zakupie. Satysfakcji to przecież i tak by nie zmieniło, bo widać wiele włożonej pracy :) pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Przegięcie to 70 zł za świetlówkę Hagen.. Tańszą i zdecydowanie lepszą alternatywą jest sylvania aquastar.

Od siebie polecam na przyszłość www.oswietlenieakwarystyczne.pl

Mają świetne odbłyśniki ze stali nierdzewnej ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Zbierałem większość rachunków i oto one:

-Dysze - 14,18

-Keramzyt - 16,23

-Oświetlenie z wysyłką - 274,50

-Terrarium - 185,00

-Programatory czasowe do gniazdka(1 elektroniczny, 2 mechancizne) - 57,99

-Cięcie materiałów - 15,68

-Uchwyty, stopki itp. - 21,01

-Drewno - 75,53

-Programator czasowy do pompy z wysyłką- 80,00

-Nawilżacz powietrza - 100,00

-Kratki do cel - 23,00

-Listwa zasilająca - 29,99

Razem:893,11 PLN

A warto zaznaczyć, że nie ma jeszcze pompy, szybkozłączek, wężyków. Sporo błędów popełniłem, ale jestem mądrzejszy. Nie kupujecie oświetlenia na zoolight.pl ( ;

I kilka zdjęć po 6 miesiącach funkcjonowania mojego własnego ekosystemu:

4.JPG

3.JPG

2.JPG

1.JPG

8.JPG

7.JPG

Dolne kratki wentylacyjne zostały zastawione pleksą przyklejoną bezbarwnym sylikonem. Na górze bez zmian - maty wytłumiające po panele. Planuję zamontować w środku drugi wentylator, ale na razie mam urwanie głowy.

Więcej zdjęć na: https://picasaweb.google.com/Bartek.Owadozerne

Edytowane przez BartekSz
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.