Skocz do zawartości

Kapturnica = jaka odmiana ?

Radzio1011

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanko odnośnie mojej kapturnicy. Kupiłem ją w niedziele ale nie była podpisana jaka to odmiana. Napewno ktoś ma taką odmianę i podzieli się ze mną nazwą :). Umieszczam trzy zdjątka roślinki i czekam na odpowiedź. :)

p10200820.jpg

p1020083l.jpg

p1020084h.jpg
Odnośnik do odpowiedzi

Dostałeś odpowiedź na owadożerach że to purpurea. Wystarczy wejść w google wpisać 'sarracnia purpurea' i porównać zdjęcia z Twoją rośliną. Na dodatek wydaje mi się ze to purpurea ssp. venosa

Dzięki wielkie za nazwe. Wszystko się zgadza :). A jeszcze takie pytanko jak ona się ma na dzień dzisiejszy ?

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie za nazwe. Wszystko się zgadza :). A jeszcze takie pytanko jak ona się ma na dzień dzisiejszy ?

I jeszcze jedno

1. Jeżeli to Purpera. ssp. Venosa czyłi to co w środku kielicha to może być sok trawiący.Dałem ją już do zimniejszego pomieszczenie ale w czasie spoczynku nie trzeba doswietlać więc nie ma potrzeby. Ale i tak na wiosne daje ja na dwór

Edytowane przez Radzio1011
Odnośnik do odpowiedzi

Trudno się mówi

Ale jakie "trudno". Ona świetnie sobie radzi bez soków. Owadów łapie więcej niż wszystkie inne gatunki i nie przewraca się tak jak one ze względu na kształt kielicha. Bakterie rozkładają to co się złapie, kapturnica to wchłania - sok trawienny jej niepotrzebny :D

PS: też stawiam, że to ssp. venosa.

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jakie "trudno". Ona świetnie sobie radzi bez soków. Owadów łapie więcej niż wszystkie inne gatunki i nie przewraca się tak jak one ze względu na kształt kielicha. Bakterie rozkładają to co się złapie, kapturnica to wchłania - sok trawienny jej niepotrzebny :D

PS: też stawiam, że to ssp. venosa.

THX.Jeszcze nie miełem kapturnicy pupreri (bo w swojej kolekcji nie mam) więc nie widzałem jak trawi i ile trawi ^_^

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.