Skocz do zawartości

Kapturnica = jaka odmiana ?

Radzio1011

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanko odnośnie mojej kapturnicy. Kupiłem ją w niedziele ale nie była podpisana jaka to odmiana. Napewno ktoś ma taką odmianę i podzieli się ze mną nazwą :). Umieszczam trzy zdjątka roślinki i czekam na odpowiedź. :)

p10200820.jpg

p1020083l.jpg

p1020084h.jpg
Odnośnik do odpowiedzi

Tough napisał:
Dostałeś odpowiedź na owadożerach że to purpurea. Wystarczy wejść w google wpisać 'sarracnia purpurea' i porównać zdjęcia z Twoją rośliną. Na dodatek wydaje mi się ze to purpurea ssp. venosa

Dzięki wielkie za nazwe. Wszystko się zgadza :). A jeszcze takie pytanko jak ona się ma na dzień dzisiejszy ?

Odnośnik do odpowiedzi

Radzio1011 napisał:
Dzięki wielkie za nazwe. Wszystko się zgadza :). A jeszcze takie pytanko jak ona się ma na dzień dzisiejszy ?

I jeszcze jedno

1. Jeżeli to Purpera. ssp. Venosa czyłi to co w środku kielicha to może być sok trawiący.Dałem ją już do zimniejszego pomieszczenie ale w czasie spoczynku nie trzeba doswietlać więc nie ma potrzeby. Ale i tak na wiosne daje ja na dwór

Edytowane przez Radzio1011
Odnośnik do odpowiedzi

Radzio1011 napisał:
Trudno się mówi

Ale jakie "trudno". Ona świetnie sobie radzi bez soków. Owadów łapie więcej niż wszystkie inne gatunki i nie przewraca się tak jak one ze względu na kształt kielicha. Bakterie rozkładają to co się złapie, kapturnica to wchłania - sok trawienny jej niepotrzebny :D

PS: też stawiam, że to ssp. venosa.

Odnośnik do odpowiedzi

Hubu napisał:
Ale jakie "trudno". Ona świetnie sobie radzi bez soków. Owadów łapie więcej niż wszystkie inne gatunki i nie przewraca się tak jak one ze względu na kształt kielicha. Bakterie rozkładają to co się złapie, kapturnica to wchłania - sok trawienny jej niepotrzebny :D

PS: też stawiam, że to ssp. venosa.

THX.Jeszcze nie miełem kapturnicy pupreri (bo w swojej kolekcji nie mam) więc nie widzałem jak trawi i ile trawi ^_^

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.