evulFarmer Napisano 6 Grudnia 2010 Share Napisano 6 Grudnia 2010 Witam, w najblizszym czasie planuje zrobic scianke do terra tak zeby moc do niej przymocowac tillandsie i zasadzic troche D. adelae. Niestety problem w tym ze nie wiem z czego i jak zrobic ta scianke zeby dalo sie przymocowac tillandsie i posadzic adelki.. Tu zaczyna sie moja prosba Mianowicie moze ktos ma pomysl jak zmajstrowac taka scianke zeby nie wygladala jak chamski plastik i tak zeby dalo sie te rosliny ponasadzac Pozdrawiam evulFarmer! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 6 Grudnia 2010 Share Napisano 6 Grudnia 2010 Oczywiście subiektywnie zachęcam do mojego pomysłu tillandsie z tego co kojarzę nie lubią strasznie wielkiej wilgotności, więc muszą być na wyższym pułapie ścianki, przymocowane drutem, który skoroduje na kolor brązowy->naturalny. Możesz porobić bruzdy w ściance, w które albo zwrócone do góry będą trzymały torfowiec na adelki, albo kupić jakiś nie gnijący przeźroczysty materiał -siatkę, która będzie trzymała torfowiec w pozycji pionowej, który przerośnie przez siatkę zasłaniając jej oczka, przewlec przez to adelki. A część pozostałą masz w moim opisie mojej ścianki. pzdr Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 6 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2010 Z tym ze adelki sa dosc expansywne i bedzie masakra z korzeniami.. dodatkowo nie latwo jest znalezc 1m2 torfowca takze na razie ten plan nie brzmi zachecajaco od jakiegos czasu zastanawiam sie nad zakupem tego http://www.dartfrog.co.uk/epiweb/ co byloby swietnym estetycznym i za razem trwalym rozwiazaniem.. niestety koszt przesylki mnie przeraza... wynosi okolo 100% zakupionego towaru... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 6 Grudnia 2010 Share Napisano 6 Grudnia 2010 (edytowane) Źle zrozumiałeś, looknij na moją sciankę. Wyobraź sobie że robisz bruzdy i w nich sadzisz w torfowcu adelki. Ścianka z pianki montażowej pokrytej czarnym silikonem i torfem kokosowym! a xaxim jest na gady gady, także luz Edytowane 6 Grudnia 2010 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 6 Grudnia 2010 Share Napisano 6 Grudnia 2010 a xaxim jest na gady gady, także luz EpiWeb to nie xaxim. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 6 Grudnia 2010 Share Napisano 6 Grudnia 2010 Faktycznie, po prostu rzucił mi się w oczy napis xaxim i wybiórcza analiza się włączyła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 7 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2010 Mysle mysle i na razie nic wymyslic nie moge :/ chce zeby to bylo jak najbardziej naturalne ale jak do tej pory kaszanka :X Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JATAMAN Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 a może wykorzystać patent szwedów? http://www.greenfortune.com/index.php wszystkie rośliny są żywe, posadzone w perlicie, w kieszeniach z kilku warstw geowłóknin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 7 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2010 patent patentem ale jak to zrobic Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JATAMAN Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 patent patentem ale jak to zrobic robiłem coś takiego ale kilka lat temu, 1.system nawadniający i oświetlenie nie wymaga w tym przypadki komentowania 2. jak dobrze pamiętam to zszywało sie kilka włóknin, oraz fizelinę w kształt prostokąta,całość montujesz do stelaża. później nacinasz górną cześć zostawiając tylko ostatnie 2 warstwy włóknin, rozciągasz materiał i kieszeń gotowa. 3. wkładasz roślinę i wolną przestrzeń wypełnisz perlitem <do oporu> poszukam materiałów o tym projekcie, specyfikacji materiałów. to nie było nic trudnego, może nawet chłopaki będą mieli jeszcze jakieś kawałki włóknin już przygotowanych. jak coś będę miał to na PW wyśle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 7 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2010 nie wszystko lapie podrzuc jakies zdjecia lub dokladniejszy opis jak to zrobic bo moja wyobraznia przestrzenna lezy a tak w ogole to jak i czym to zamaskowac?;> Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JATAMAN Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 nie wszystko lapie podrzuc jakies zdjecia lub dokladniejszy opis jak to zrobic bo moja wyobraznia przestrzenna lezy a tak w ogole to jak i czym to zamaskowac?;> jak coś znajdę to podeślę. w tych ścianach używane są rośliny, które rosnąc same zasłaniają maty. robiąc mniejsze kieszenie możesz uzyskać to samo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 7 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2010 (edytowane) no ale ja chce cos takiego na cala powierzchnie sciany.. ale nie bede mial tylu roslin zeby tak gesto ponasadzac @edit Napisalem do tych od epiwebu czy da sie jakos ta przesylke taniej zrobic.. bo w kalkulatorze kosmiczne ceny wychodza.. Edytowane 7 Grudnia 2010 przez evulFarmer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 10 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2011 Mala aktualizacja tematu.. Udalo mi sie skontaktowac z producentem EpiWebu i po kilku tygodniach czekania na ich powolone odpisywanie udalo mi sie zlozyc zamowienie a nawet przelac pieniadze! Teraz czekam juz ponad 2 tyg na paczke jak zwykle nie kwapia sie zeby odpisac czy juz wyslali czy nie ale jestem dobrej mysli i na dniach sie spodziewam przesylki jak zapakuje do terra razem z kieszeniami itp to dam fotki na pewno a pozniej zaktualizuje po kilku miesiacach czy mech wyrosl na sciance. trzymajcie kciuki! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi