Skocz do zawartości

Nasiona D.Alice

Radzio1011

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie mam nasiona 1,5 tygodnia leżą w papierze (w tygodniu je wysiewam).I slyszałem już rożne opowieści związane z sianiem, i z tąd moje pytanie.Czy jak sieje to mam ja zakopać pod torf czy tylko posypać na torf i czy trzeba je przykryc folią (jak tak to foliowa zwykla reklamówka wystarczy)?

Co jest najważniejsze do wysiewu ? Światło-napewno duża wilgotność- nie wiem (?) i co jeszcze -?

Odnośnik do odpowiedzi

owadożer napisał:
Nasiona posypuje się na wierzch torfu, nie przysypuje się ich. Nie trzeba owijać woreczkiem jak chcesz, potrzebne jest duża ilość światła, przy pokojowej wilgotności też wykiełkują.

Dzięki wielkie

^_^ jak owine woreczkiem to bedzie lepiej ?

Edytowane przez Radzio1011
Odnośnik do odpowiedzi

jak wysypujesz je na torf to wazne zeby byl mokry. ja sie nie bawilem w zadne folie i mi ladnie rosna. tylko ze moje sa doswietlane bo leza ze wszystkimi roslinami.

Odnośnik do odpowiedzi

Radzio1011 napisał:
Dzięki wielkie

^_^ jak owine woreczkiem to bedzie lepiej ?

Jeszcze 1: Moje roślinki odświetlam normalną żarówka energooszczędną szczególnie rosicze D.Alice.I na sąsiednim forum mówią, że to za mało do rosiczki ale z mojego doświadczenia jest dobrze bo te kropelki na liściach są takie wielkie jakby były doświetlane normalnym słońcem bez przerwy i tu moje pytanie czy coś się dzieje że tekie wielkie?

Dokładnie pisze tak na opakowaniu żarówki 3 WATT w kółeczku = 20 WATT w żarówce

Edytowane przez Radzio1011
Odnośnik do odpowiedzi

Husky napisał:
w sumie to szkoda energii na takie doswietlanie. nic sie nie dzieje wszystko dobrze. jak masz czym to polecam dokarmiac powinny lepiej rosnac.

Nie mam czym pyłku pszczelego nie mam a pokarm dla rybek pleśnieje

- wiec pokarm dla rybek wystarczy?

Odnośnik do odpowiedzi

ja dokarmiam wysoko proteinowym pokarmem dla rybek. pleśnieje jak trafi na podłoże a jak dokładnie położysz na roślinę to nic się takiego dziać nie powinno. nie należy też przesadzać z ilością, lepiej mniej a częściej niż zasypać roślinę całą górą pokarmu. ja kładę jeden płatek na liść, max 5 na roślinę, a następną porcje dopiero jak zniknie wszystko z pułapek.

sytuacja wygląda tak:

posiałem ze znajomym w tym samym czasie c. typical oraz c. alba

po 10mc moje są 7dmio krotnie większe. ja dokarmiam a kolega nie.

warunki jeśli chodzi o doświetlanie podobne

Odnośnik do odpowiedzi

każdy sposób dokarmiania jest dobry, możesz kupić małe świerszcze i nimi dokarmiać albo muszki owocówki, trzeba trochę popróbować. a co ci pleśnieje? może to wina podłoża, niskiej jakości podłoże lubi pleśnieć.

Edytowane przez JATAMAN
Odnośnik do odpowiedzi

JATAMAN napisał:
każdy sposób dokarmiania jest dobry, możesz kupić małe świerszcze i nimi dokarmiać albo muszki owocówki, trzeba trochę popróbować. a co ci pleśnieje? może to wina podłoża, niskiej jakości podłoże lubi pleśnieć.

Nic mi nie pleśnieje tylko słyszałem że jak się dokarmia pokarmem dla rybek to pleśnieje

Diś właśnie zasiałem D.Alice i tak nasypałem torf podlałem go i posypałem nasiona tylko ze te nasiona miały 1mm długość :( no i co wyrosnie i jak wsypalem to ich nie bylo widac :(

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.