Twargor Napisano 10 Grudnia 2010 Share Napisano 10 Grudnia 2010 (edytowane) Witam. W akcie desperacji postanowiłem zapytać tutaj. Czy jest na forum ktoś kto umiałby napisać taki program nie korzystając z sita eratostenesa, ale jedynie pętli for i while? Zadanie wygląda tak: Bliźniakami nazywamy dwie liczby pierwsze a, b takie, że a<b i b-a=2. Narysuj schemat blokowy algorytmu i napisz program, w którym po podaniu liczby naturalnej N>2 (program ma sprawdzać poprawność danych i pobierać je tak długo, aż użytkownik poda właściwe) wypisze pary bliźniaków (każdy w nowej linii) mniejsze bądź równe N. Np. dla N=15 3 5 5 7 11 13 Oczywiście gdyby znalazła się osoba, która umie napisać ten program przewiduję nagrody Najlepiej pisać na gg: 772055 Edytowane 10 Grudnia 2010 przez Twargor Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 10 Grudnia 2010 Share Napisano 10 Grudnia 2010 Jaka nagroda? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 10 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2010 (edytowane) np. jakies darmowe zakupy u mnie na wiosne o wartosci np 30zł lub po prostu 20zł niestety czas bardzo ograniczony, bo jedynie do soboty do godziny 15. Edytowane 10 Grudnia 2010 przez Twargor Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 11 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2010 (edytowane) Mam już program : #include <iostream> #include <cstdio> //Adrian Kuzak using namespace std; int main(){ int n, f=n/2; do{ cout<<"Podaj liczbe naturalna wieksza od 2: "; cin>>n; } while(n<=2); bool pierwsza[n]; for(int b=2; b<=n; b++) pierwsza = true; for(int b=2; b*b<=n; b++) { if(pierwsza = true) { for(int c=2*b; c<=n; c+=b) pierwsza[c] = false; } } cout<<endl; cout<<"Oto blizniaki:"<<endl; for(int b=3; b<=n-2; b+=2) { if( pierwsza && pierwsza[b+2] ) cout<<b<<" "<<b+2<<endl; else cout<<"Brak blizniakow"<<endl; } cin.ignore(); getchar(); return 0; } Jednak pozostał dalej problem ze schematem blokowym, którego niestety nie potrafie zrobić. Gdyby znalazł się ktoś, kto mógłby mi w tym pomóc to na pewno nie odmówię. Nagroda za ten schemat blokowy to darmowe "zakupy" u mnie o wartości 20zł Edytowane 11 Grudnia 2010 przez Twargor Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny Napisano 5 Stycznia 2011 Share Napisano 5 Stycznia 2011 programowanie jest trudne jestem na 1 roku technikum informatycznego i mam obecnie turbo pascala i dev pascala więc jeszcze sie nie kojaże w C++ bo go dopiero bede miał za rok ( w zasadzie pół) pozdrawiam i życze sukcesów Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anorak98 Napisano 5 Stycznia 2011 Share Napisano 5 Stycznia 2011 (edytowane) ten temat jest jeszcze aktualny? Edytowane 5 Stycznia 2011 przez Anorak98 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 5 Stycznia 2011 Share Napisano 5 Stycznia 2011 Nie jest. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi