Skocz do zawartości

Skoczogonki

Radzio1011

Rekomendowane odpowiedzi

Hmmm... Odpowiedź nie jest taka prosta. U mnie jak jest za dużo skoczogonków, jak są za długo, to w dziwny sposób przejadają podłoże i roślinom się w nim źle rośnie. Ale jak jest ich niewiele, to raczej roślinom nie szkodzą.

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... Odpowiedź nie jest taka prosta. U mnie jak jest za dużo skoczogonków, jak są za długo, to w dziwny sposób przejadają podłoże i roślinom się w nim źle rośnie. Ale jak jest ich niewiele, to raczej roślinom nie szkodzą.

Uff...bo tylko 1 spotkałem

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Cześć.

W małych ilościach są nieszkodliwe, to fakt. Niestety potrafią dość szybko się rozmnożyć i roznieść po innych doniczkach. Do tego w dużych ilościach są w stanie podgryzać cienkie korzenie roślin. Nie są zbyt trudne w zabiciu i niezbyt groźne, ale mnie bardzo irytuje, gdy coś mi skacze w terrarium. Poza tym lepiej gdyby ich nie było, aniżeli gdyby miały być. Łatwo je dostać wraz z nowymi roślinami.

Ja swoje potraktowałem dwoma środkami do zwalczania szkodników z roślin. Każda dawka 3 dni po poprzedniej. Stężenie jak do roślin ozdobnych. Zraszałem liście i podlewałem podłoże. Najpierw Decis, później Namolt i znów Decis jako finiszer. Ja to miałem w dzbanecznikach, więc niedługo po tym je przesadziłem do żywego torfowca. Po miesiącu czasu ich nie widać i mam nadzieję, że tak będzie dalej.

Powodzenia w walce. Hołotę trzeba tępić! ( ;

Pozdrawiam,

Bartek.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.