Skocz do zawartości

fora.pl, a w zasadzie to newbie zwiedza internetowy świat

ErysFR

Rekomendowane odpowiedzi

Osobiście zapłaciłem całe 12 zł za domenę. Też mnie to dotyczy? I czy mogę w razie czego zawsze zmienić host na innego usługodawcę, bez specjalnych strat związanych z przenoszeniem nazwy?

W momencie gdy studiuję, nie zarabiam, raczej wolę zamknąć opłaty w przedziale 50-100zł rocznie.

No i powiedzcie, chwytliwa nazwa? Bo ja patrzę subiektywnie.

Edytowane przez ErysFR
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 36
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Hostingu nie polecam (sporo osób miało problemy). Domena to co innego :)

Domenę, mogą podkupić jak nie zapłacisz abonamentu (chyba, że regulamin przewiduje jakieś inne sytuacje - o takich jednak nie słyszałem :) ).

Domenę możesz przenieść jednak nie liczył bym po takich przenosinach na upusty u innego usługodawcy (choć kto wie). Hosting to odrębna rzecz. Możesz spokojnie zakupić w innym miejscu i nawet co tydzień go zmieniać. Po zmianie będziesz miał tylko dzień, dwa przerwy na odświeżenie adresów DNS.

Odnośnik do odpowiedzi

fakt, ja nie długo tez bede kupowal serwer i domene pl ale jak kolega chce się dopiero uczyc to darmowe sa w sam raz na jakies proby i inne tego typu rzeczy :)

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście zapłaciłem całe 12 zł za domenę. Też mnie to dotyczy? I czy mogę w razie czego zawsze zmienić host na innego usługodawcę, bez specjalnych strat związanych z przenoszeniem nazwy?

Z tego co wiem, z przenoszeniem często bywają problemy, sam nigdy tego nie robiłem. Co do regulaminów, w unixstorm masz wszystko jasno, podana cena za pierwszy rok i na tej samej stronie podana cena za przedłużenie domeny. Ale jak już kupiłeś to i tak nie ważne.

Odnośnik do odpowiedzi

Ah, myślałem, że unixstorm jako host, a gdzie indziej kupować domenę jako samą nazwę...

Przeczytałem regulamin na nazwa nie było nieścisłości. Wiesz, zawsze mogę zrezygnować za rok i od razu wykupić moją nazwę na unixstorm :)

Odnośnik do odpowiedzi

Sry, że piszę post pod postem, ale chciałem podbić temat.

1Mam domenę. Co dalej? Bo jak rozumiem, kupując domenę, nie kupiłem umiejscowienia na serwerze, tylko samą nazwę?

2Jakie edytory do stron. Widzę całą listę, ale... Które polecacie na początek zabaw?

3Jak wogóle dogrzebać się flaków strony? Posiadam stronkę, ale nic poza jej posiadaniem na razie mi nie umożliwia :)

4Jak już utworzę w edytorze plik. Jak go przemianować, włożyć do internetu jako moją stronę?

Edytowane przez ErysFR
Odnośnik do odpowiedzi

Sry, że piszę post pod postem, ale chciałem podbić temat.

1Mam domenę. Co dalej? Bo jak rozumiem, kupując domenę, nie kupiłem umiejscowienia na serwerze, tylko samą nazwę?

2Jakie edytory do stron. Widzę całą listę, ale... Które polecacie na początek zabaw?

3Jak wogóle dogrzebać się flaków strony? Posiadam stronkę, ale nic poza jej posiadaniem na razie mi nie umożliwia :)

1. Tak. Domena to ten ładny adres strony. Dopinasz ją później do adresu serwera na którym masz stronę. W każdej chwili możesz domenę przypisać do innego serwera (np. po przenosinach strony do innego usługodawcy).

2. Chcesz zrobić stronę czy postawić forum? Jeśli strona, zwykły html, to na sam początek to 2-3 dobre książki o tworzeniu stron WWW dla początkujących i jakiś kreator stron WWW (jako zabawka). Inaczej jeśli nie znasz podstaw HTML nie da rady. Drugie wyjście to jakiś CMS i poradnik online lub książka do niego. Tutaj bez znajomości HTML możesz sporo zdziałać. Polecam raczej te większe z powodu większej ilości dostępnych materiałów do nich:

http://www.drupal.pl/

http://www.joomla.pl/o-joomla.html

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Bawiłem się kiedyś na joomli to będzie mi łatwiej. Wybiorę chyba drugą drogę, bo w dobie kopiuj wklej i edytorów chyba nie muszę bóg wie jak znać języka html, czy się mylę? Poleciłbyś mi jeszcze jakąś konkretną książkę? :)

A. Całość chyba jednak zakotwiczę na unixstormie.

Przepraszam, że tak męczę, ale wszędzie piszą na necie tak, jakby każdy już miał minimum podstawy. A te podstawy trza jakoś zdobyć!

Edytowane przez ErysFR
Odnośnik do odpowiedzi

4Jak już utworzę w edytorze plik. Jak go przemianować, włożyć do internetu jako moją stronę?

Część treści w różnych CMS'ach dodajesz/edytujesz przez formularze, to wiadomo. Podobnie zdjęcia możesz wrzucać przez formularze w oprogramowaniu galerii, itp. Natomiast do typowego wrzucania plików na serwer służy protokół FTP i dowolny program, który go obsługuje (tzw. klient FTP). Logujesz się w nim na swoje konto/stronę przez adres ftp://....... podając swój login i hasło i widzisz zawartość strony jako katalogi i pliki. Wtedy możesz dokumenty ściągać, nadpisywać, itp. podobne rzeczy.

Odnośnik do odpowiedzi

Do joomla, cms. Html łyknę raczej tylko by rozumieć mechanizm, a zacznę kształcić się w kierunku drugiej podanej przez ciebie opcji :)

A. Pytałeś, czy forum czy strona. W przyszłości to będzie tylko strona, ale chciałbym się pobawić i w jednym i w drugim kierunku. Wiem, wysokie progi jak na moje nogi, ale w tyle lat chyba się uda..

Edytowane przez ErysFR
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.