Skocz do zawartości

Tłustosz Tina

Husky

Rekomendowane odpowiedzi

witam. ostatnio zauważyłem że mój tłustosz marnieje. Przed tym jak zaczal gorzej rosnac wypuscil 2 kwiaty i chcialbym sie zapytac czy to dlatego ze roslina jest oslabiona po tym czy chce zimowac ?

Zdjęcie:

foto088a.jpg

Edytowane przez Husky
Odnośnik do odpowiedzi

No niestety tak jest. Bo jeśli roślina wytwarza pęd kwiatowy to wkłada w niego całą swoją energię a zaniedbuje inne części rośliny (liście...) i to ją bardzo osłabia. Ale spokojnie - odbije :) Postaraj się jej zapewnić najlepsze warunki na jakie Cię stać, a szybko wróci do "dawnej formy".

A jeszcze co do zimowania, to nie doczytałam, że to P. 'Tina', a jej w ogóle nie trzeba zimować :P

Odnośnik do odpowiedzi

To co widać na zdjęciach, to zimowa rozeta tego tłustosza i nie jest to spowodowanie kwitnieniem. Zobacz jak wygląda mój weser (też bardzo popularny podobnie jak Tina) w czasie kwitnienia, według teorii powyżej powinien już nie żyć, a on dalej kwitnie tylko trochę mniej kwiatów ma i liście są dalej owadożerne.

post-4431-1292351832_thumb.jpg

Po prostu ogranicz podlewanie, aż tłustosz zacznie wypuszczać takie liście jak miał prędzej.

Odnośnik do odpowiedzi

roslina jest doswietlana jak reszta wiec powinna odbic, a o zimowanie pytalem bo cos kolega mowil ze zimuje dlatego nie wiedzialem :)

dziekuje za informacje :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.