Husky Napisano 13 Grudnia 2010 Share Napisano 13 Grudnia 2010 (edytowane) witam. ostatnio zauważyłem że mój tłustosz marnieje. Przed tym jak zaczal gorzej rosnac wypuscil 2 kwiaty i chcialbym sie zapytac czy to dlatego ze roslina jest oslabiona po tym czy chce zimowac ? Zdjęcie: Edytowane 13 Grudnia 2010 przez Husky Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anorak98 Napisano 14 Grudnia 2010 Share Napisano 14 Grudnia 2010 To dlatego, że wypuścił pęd kwiatowy - to zawsze osłabi roślinkę. A jeśli chodzi o zimowanie, to wydaje mi się, że Twoja roślinka wcześniej wykazywałaby "chęć" na zimowanie, więc to raczej nie to Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Husky Napisano 14 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2010 ale az tak marnieje ? wczesniej licie wystawaly z pol cm za doniczke. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anorak98 Napisano 14 Grudnia 2010 Share Napisano 14 Grudnia 2010 No niestety tak jest. Bo jeśli roślina wytwarza pęd kwiatowy to wkłada w niego całą swoją energię a zaniedbuje inne części rośliny (liście...) i to ją bardzo osłabia. Ale spokojnie - odbije Postaraj się jej zapewnić najlepsze warunki na jakie Cię stać, a szybko wróci do "dawnej formy". A jeszcze co do zimowania, to nie doczytałam, że to P. 'Tina', a jej w ogóle nie trzeba zimować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 14 Grudnia 2010 Share Napisano 14 Grudnia 2010 To co widać na zdjęciach, to zimowa rozeta tego tłustosza i nie jest to spowodowanie kwitnieniem. Zobacz jak wygląda mój weser (też bardzo popularny podobnie jak Tina) w czasie kwitnienia, według teorii powyżej powinien już nie żyć, a on dalej kwitnie tylko trochę mniej kwiatów ma i liście są dalej owadożerne. Po prostu ogranicz podlewanie, aż tłustosz zacznie wypuszczać takie liście jak miał prędzej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Husky Napisano 14 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2010 roslina jest doswietlana jak reszta wiec powinna odbic, a o zimowanie pytalem bo cos kolega mowil ze zimuje dlatego nie wiedzialem dziekuje za informacje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi