Skocz do zawartości

Nasiona-nie!

Radzio1011

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie.Zasiałem moje nasiona D.Alice ok. 1,5 tygodnia temu no i tu moje pytanie co źle zrobiłem, że nie wyrastają?I oto plan co zrobiłem:

1.Nasypałem torf do doniczki.

2.podlałem torf od góry.

3.na torf nasypałem nasiona (za jakieś 1 tydzień będą następne nasiona D.Alice)

4.jak się robi ciemno ok. 16:30 daje je pod żarówkę energooszczędną (3 WATT)

5.mają dużo wody

6.POMÓŻCIE MI!!!!

Odnośnik do odpowiedzi

Czy torf porządnie nasiąknął wodą?

Wg mnie nie ma sensu dawać nasion takiej rosiczki pod świetlówkę, a tym bardziej pod żarówkę.

Dopiero 1,5 tygodnia - cierpliwości.

Ten torf ył nasonczony wodą 95%

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie.Zasiałem moje nasiona D.Alice ok. 1,5 tygodnia temu no i tu moje pytanie co źle zrobiłem, że nie wyrastają?

(...)

Wysiałeś je w grudniu.

Wystarczyło poczekać do wiosny. W prawdziwym słońcu nawet stare nasiona świetnie kiełkują.

Odnośnik do odpowiedzi

No nie dokonca wysiałem je gdzieś ok. 28 listpada.Ale wyrosnąpowiedz że wyrosną :rotfl:

Nie jesteśmy w stanie stwierdzić czy wykiełkują. Mało światła mają, czekaj.

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz jeszcze przykryć doniczkę podziurkowaną folią, albo jakimś przezroczystym kubkiem. Zwiększy to wilgotność powietrza.

Co do doświetlania, jeżeli Ci tak na tym zależy to może być trochę mało 3W od godz16.

O tej porze roku natężenie naturalnego światła jest tak niskie że rośliny doświetla się kilkanaście godzin na dobę.

Światło jest jednym z głównych czynników stymulujących nasiona do wzrostu. Jego ograniczona ilość znacznie wydłuża czas kiełkowania nasion i wzrost siewek.

No i życzę cierpliwości :)

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za rady (i oby wykiełkowało bo założyłem się z mamą że wykiełkują a jak wykiełkują to bede lepszym ogrodnikiem od niej)

U mojej D.Alice mam jeszcze 2 torebki nasienne zebrać je i zasiać z tymi co mam jużzasiane czy poczekać do wiosny>??>?

Odnośnik do odpowiedzi

U mojej D.Alice mam jeszcze 2 torebki nasienne zebrać je i zasiać z tymi co mam jużzasiane czy poczekać do wiosny>??>?

Proponuję poczekać do wiosny.

Co do kiełkowania trwa ono od tygodnia do miesiąca lub lepiej. Wiele zależy od warunków (ciepło, światło - dość silne, nie z kilku watowej żarówki). Spokojnie poczekaj jeszcze z 2-4 tygodni na efekty.

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję poczekać do wiosny.

Co do kiełkowania trwa ono od tygodnia do miesiąca lub lepiej. Wiele zależy od warunków (ciepło, światło - dość silne, nie z kilku watowej żarówki). Spokojnie poczekaj jeszcze z 2-4 tygodni na efekty.

Ale..... Jak będą takie warunki jak podałem to wyrosną?? :(:)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.