Skocz do zawartości

Posiadacz Nepenthes Alata zadaje kilka pytań

daniel95

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem posiadaczem tego oto dzbanecznika.Właśnie go kupiłem.Czytałem dużo o dzbanecznikach i dowiedziałem się że muszą być przetrzymywane w temp nie spadającej poniżej 18*C i potrzebują dużo światła.Czy musi to być jakieś terrarium czy wystarczy że będzie na parapecie blisko grzejnika i skieruje na niego światło z lampki do czytania ?.Doniczka ma być z podstawką w której jest karmazyt ( i ma on być zalany wodą destylowaną) a ziemie w doniczce ma zastępować wióry kokosowe albo torf 3~5 PH.Często mam go zraszać 3~4 dziennie.A jak z łapaniem much ? mam go jakoś dokarmiać obecnie zimą ? przesadzać go mogę teraz czy dopiero wiosną

Pozdrawiam Daniel

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 32
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

1. nie masz N. alata tylko N. ventrata, czyli krzyżówka N. ventricosa i N. alata

2. temperatura pokojowa, podłoże wilgotne

3. nie stawiaj koło grzejnika, bo tam jest wściekle sucho, jak Ci się chce to zraszaj, ale to niewiele daje, a ventrata sama aklimatyzuje się po jakimś czasie do wilgotności pokojowej... z terrarium nie kombinuj bo ta krzyżówka rośnie szybko i równie szybko z tego terra wyrośnie, i znów będzie się aklimatyzować do niższej wilgotności

4. do podstawki z keramzytem lejesz zwykłą wodę, bo destylki szkoda, trochę to daje, jak roślina jest niska, ale niewiele

5. dużo światła i tak nie zapewnisz zimą, bo musiałbyś zainwestować w świetlówki więcej niż jest warta roślina... w skrajnej ostateczności możesz sobie sprawić żarówkę energooszczędną do roślin np. Megaman Plant, względnie zwykłą białą o temp. barwowej 6500K, np. Philips Tornado (czas świecenia: 12 h dziennie), a i tak moim zdaniem dla ventraty mija się to z celem... na wiosnę jak słońca będzie więcej, roślina odżyje

6. na wiosnę możesz przesadzić do torfu zmieszanego z drobnym keramzytem, ewentualnie perlitem, pociętą gąbką, korą... ale ventrata specjalnie skomplikowanej mieszanki nie wymaga

Nie pisz, że dużo czytałeś o dzbanecznikach bo z pytań wnioskuję że czytałeś niewiele albo nic... :)

Zanim napiszesz że roślina traci dzbanki, wiedz, że to normalny objaw aklimatyzacji do nowych warunków :)

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi

hddk wielkie dzięki za odpowiedź

To dobrze że nie mam jakiejś super wymagającej odmiany.Moją sadzonkę kupiłem w Holandii.A świecenie lampką do czytania nic nie da ?.Przesadzać tylko na wiosnę ? a jakbym teraz przesadził to uschnie ? bo doniczka w której się znajduje jest bardzo mała a dzbanecznik dość wysoki.A jak z jej karmieniem ? mogę ją karmić w zime i wogóle (czy jest konieczne ?)

Edytowane przez daniel95
Odnośnik do odpowiedzi

hddk wielkie dzięki za odpowiedź

To dobrze że nie mam jakiejś super wymagającej odmiany.Moją sadzonkę kupiłem w Holandii.A świecenie lampką do czytania nic nie da ?.Przesadzać tylko na wiosnę ? a jakbym teraz przesadził to uschnie ? bo doniczka w której się znajduje jest bardzo mała a dzbanecznik dość wysoki.A jak z jej karmieniem ? mogę ją karmić w zime i wogóle (czy jest konieczne ?)

Lepiej przesadzić na wiosnę, z uwagi na to, że po przesadzaniu powinien mieć szczególnie dużo światła, którego lampką nie zapewnisz. A karmić nie ma potrzeby.

Odnośnik do odpowiedzi

zanim spadną mu te dzbany to ulegają wysuszeniu w środku no nie ? bo mój już ma suche w środku (niektóre).A woda musi być koniecznie destylowana nie może być przegotowana i odstana 7 dni w zakręconej butelce ?.Nie zdechnie on z głodu jak nie będzie karmiony ?

Edytowane przez daniel95
Odnośnik do odpowiedzi

Nie zdechnie on z głodu jak nie będzie karmiony ?

"Nie zdechnie". Owady roślinom owadożernym NIE SĄ niezbędne do życia. Taka roślina może przez cały swój byt nie zjeść ani jednego owada a nic jej nie będzie. Wiadomo, że będzie jedynie rosła wolniej, ale z pewnością da sobie radę. Jeżeli masz taką możliwość, to raz na jakiś czas coś jej wrzuć.

LINK: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Czy-powin...sto-t10379.html

Edytowane przez Anorak98
Odnośnik do odpowiedzi

zanim spadną mu te dzbany to ulegają wysuszeniu w środku no nie ? bo mój już ma suche w środku (niektóre).A woda musi być koniecznie destylowana nie może być przegotowana i odstana 7 dni w zakręconej butelce ?.Nie zdechnie on z głodu jak nie będzie karmiony ?

Same spadną?

Ja zawsze odcinam zdechłe dzbanki...

Lepsza byłaby destylowana. Jeszcze zależy jak twardą i czystą masz kranówkę.

Nie umrze z głodu :]

Odnośnik do odpowiedzi

http://img695.imageshack.us/i/20110104595.jpg/

http://img695.imageshack.us/i/20110104595.jpg/

http://img403.imageshack.us/i/20110104596.jpg/

Kupiony był w takiej podwieszanej doniczce, nie przesadzany przeze mnie (czekam do wiosny).Przechodzi okres aklimatyzacji ale ma dzanki suche dolać wody ?.Przebył ze mną podróż z holandii do polski

Odnośnik do odpowiedzi

Jak suche? W środku?

tak ma bardzo mało wody w nich albo wogóle.Czy ten dzbanecznik może tak wisieć ? ta doniczka nie jest do niego za mała ?

Edytowane przez daniel95
Odnośnik do odpowiedzi

tak ma bardzo mało wody w nich albo wogóle.Czy ten dzbanecznik może tak wisieć ? ta doniczka nie jest do niego za mała ?

Dzbanki mogą wisieć.

Wg mnie możesz dolać wody do dzbanków, ale to jest tylko moje zdanie i lepiej poczekaj na odpowiedzi innych.

Doniczka raczej nie jest za mała, ale na wiosne możesz przesadzić do ciut większej, ty bardziej że możliwe jest, że dzbanek rośnie w zwykłej ziemi.

Ile za niego dałeś?

Odnośnik do odpowiedzi

Dzbanki mogą wisieć.

Wg mnie możesz dolać wody do dzbanków, ale to jest tylko moje zdanie i lepiej poczekaj na odpowiedzi innych.

Doniczka raczej nie jest za mała, ale na wiosne możesz przesadzić do ciut większej, ty bardziej że możliwe jest, że dzbanek rośnie w zwykłej ziemi.

Ile za niego dałeś?

kumpela mojej siostry pracuje na weilingu (giełda towarowa roślin;pakują rośliny i wysyłają na cały świat) załatwiła mi za darmo zamówiłem sobie u niej muchołapkę i rosiczkę jeszcze.Doniczka w jakiej jest dzbanek jest z plastiku jest podwieszana, dzbanki wiszą jak widać ,w środku jest ziemia niestety i ale jak radzicie żeby czekać do wiosny to będe czekał.Czekam na odpowiedzi innych czy dolać wody do dzbanków

Edytowane przez daniel95
Odnośnik do odpowiedzi

kumpela mojej siostry pracuje na weilingu (giełda towarowa roślin;pakują rośliny i wysyłają na cały świat) załatwiła mi za darmo zamówiłem sobie u niej muchołapkę i rosiczkę jeszcze.Doniczka w jakiej jest dzbanek jest z plastiku jest podwieszana, dzbanki wiszą jak widać ,w środku jest ziemia niestety i ale jak radzicie żeby czekać do wiosny to będe czekał.Czekam na odpowiedzi innych czy dolać wody do dzbanków

O kurcze, załatw mi takiego! :D

Tak na marginesie to nie muchołapkę ale muchołówkę...

Tak, zaczekaj do wiosny, chyba że chcesz go doświetlać, bodzbanki po przesadzaniu potrzebują szczególnie dużo światła :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.