Skocz do zawartości

Posiadacz Nepenthes Alata zadaje kilka pytań

daniel95

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem posiadaczem tego oto dzbanecznika.Właśnie go kupiłem.Czytałem dużo o dzbanecznikach i dowiedziałem się że muszą być przetrzymywane w temp nie spadającej poniżej 18*C i potrzebują dużo światła.Czy musi to być jakieś terrarium czy wystarczy że będzie na parapecie blisko grzejnika i skieruje na niego światło z lampki do czytania ?.Doniczka ma być z podstawką w której jest karmazyt ( i ma on być zalany wodą destylowaną) a ziemie w doniczce ma zastępować wióry kokosowe albo torf 3~5 PH.Często mam go zraszać 3~4 dziennie.A jak z łapaniem much ? mam go jakoś dokarmiać obecnie zimą ? przesadzać go mogę teraz czy dopiero wiosną

Pozdrawiam Daniel

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 32
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

1. nie masz N. alata tylko N. ventrata, czyli krzyżówka N. ventricosa i N. alata

2. temperatura pokojowa, podłoże wilgotne

3. nie stawiaj koło grzejnika, bo tam jest wściekle sucho, jak Ci się chce to zraszaj, ale to niewiele daje, a ventrata sama aklimatyzuje się po jakimś czasie do wilgotności pokojowej... z terrarium nie kombinuj bo ta krzyżówka rośnie szybko i równie szybko z tego terra wyrośnie, i znów będzie się aklimatyzować do niższej wilgotności

4. do podstawki z keramzytem lejesz zwykłą wodę, bo destylki szkoda, trochę to daje, jak roślina jest niska, ale niewiele

5. dużo światła i tak nie zapewnisz zimą, bo musiałbyś zainwestować w świetlówki więcej niż jest warta roślina... w skrajnej ostateczności możesz sobie sprawić żarówkę energooszczędną do roślin np. Megaman Plant, względnie zwykłą białą o temp. barwowej 6500K, np. Philips Tornado (czas świecenia: 12 h dziennie), a i tak moim zdaniem dla ventraty mija się to z celem... na wiosnę jak słońca będzie więcej, roślina odżyje

6. na wiosnę możesz przesadzić do torfu zmieszanego z drobnym keramzytem, ewentualnie perlitem, pociętą gąbką, korą... ale ventrata specjalnie skomplikowanej mieszanki nie wymaga

Nie pisz, że dużo czytałeś o dzbanecznikach bo z pytań wnioskuję że czytałeś niewiele albo nic... :)

Zanim napiszesz że roślina traci dzbanki, wiedz, że to normalny objaw aklimatyzacji do nowych warunków :)

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi

hddk wielkie dzięki za odpowiedź

To dobrze że nie mam jakiejś super wymagającej odmiany.Moją sadzonkę kupiłem w Holandii.A świecenie lampką do czytania nic nie da ?.Przesadzać tylko na wiosnę ? a jakbym teraz przesadził to uschnie ? bo doniczka w której się znajduje jest bardzo mała a dzbanecznik dość wysoki.A jak z jej karmieniem ? mogę ją karmić w zime i wogóle (czy jest konieczne ?)

Edytowane przez daniel95
Odnośnik do odpowiedzi

daniel95 napisał:
hddk wielkie dzięki za odpowiedź

To dobrze że nie mam jakiejś super wymagającej odmiany.Moją sadzonkę kupiłem w Holandii.A świecenie lampką do czytania nic nie da ?.Przesadzać tylko na wiosnę ? a jakbym teraz przesadził to uschnie ? bo doniczka w której się znajduje jest bardzo mała a dzbanecznik dość wysoki.A jak z jej karmieniem ? mogę ją karmić w zime i wogóle (czy jest konieczne ?)

Lepiej przesadzić na wiosnę, z uwagi na to, że po przesadzaniu powinien mieć szczególnie dużo światła, którego lampką nie zapewnisz. A karmić nie ma potrzeby.

Odnośnik do odpowiedzi

zanim spadną mu te dzbany to ulegają wysuszeniu w środku no nie ? bo mój już ma suche w środku (niektóre).A woda musi być koniecznie destylowana nie może być przegotowana i odstana 7 dni w zakręconej butelce ?.Nie zdechnie on z głodu jak nie będzie karmiony ?

Edytowane przez daniel95
Odnośnik do odpowiedzi

daniel95 napisał:
Nie zdechnie on z głodu jak nie będzie karmiony ?

"Nie zdechnie". Owady roślinom owadożernym NIE SĄ niezbędne do życia. Taka roślina może przez cały swój byt nie zjeść ani jednego owada a nic jej nie będzie. Wiadomo, że będzie jedynie rosła wolniej, ale z pewnością da sobie radę. Jeżeli masz taką możliwość, to raz na jakiś czas coś jej wrzuć.

LINK: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Czy-powin...sto-t10379.html

Edytowane przez Anorak98
Odnośnik do odpowiedzi

daniel95 napisał:
zanim spadną mu te dzbany to ulegają wysuszeniu w środku no nie ? bo mój już ma suche w środku (niektóre).A woda musi być koniecznie destylowana nie może być przegotowana i odstana 7 dni w zakręconej butelce ?.Nie zdechnie on z głodu jak nie będzie karmiony ?

Same spadną?

Ja zawsze odcinam zdechłe dzbanki...

Lepsza byłaby destylowana. Jeszcze zależy jak twardą i czystą masz kranówkę.

Nie umrze z głodu :]

Odnośnik do odpowiedzi

http://img695.imageshack.us/i/20110104595.jpg/

http://img695.imageshack.us/i/20110104595.jpg/

http://img403.imageshack.us/i/20110104596.jpg/

Kupiony był w takiej podwieszanej doniczce, nie przesadzany przeze mnie (czekam do wiosny).Przechodzi okres aklimatyzacji ale ma dzanki suche dolać wody ?.Przebył ze mną podróż z holandii do polski

Odnośnik do odpowiedzi

gryzon napisał:
Jak suche? W środku?

tak ma bardzo mało wody w nich albo wogóle.Czy ten dzbanecznik może tak wisieć ? ta doniczka nie jest do niego za mała ?

Edytowane przez daniel95
Odnośnik do odpowiedzi

daniel95 napisał:
tak ma bardzo mało wody w nich albo wogóle.Czy ten dzbanecznik może tak wisieć ? ta doniczka nie jest do niego za mała ?

Dzbanki mogą wisieć.

Wg mnie możesz dolać wody do dzbanków, ale to jest tylko moje zdanie i lepiej poczekaj na odpowiedzi innych.

Doniczka raczej nie jest za mała, ale na wiosne możesz przesadzić do ciut większej, ty bardziej że możliwe jest, że dzbanek rośnie w zwykłej ziemi.

Ile za niego dałeś?

Odnośnik do odpowiedzi

gryzon napisał:
Dzbanki mogą wisieć.

Wg mnie możesz dolać wody do dzbanków, ale to jest tylko moje zdanie i lepiej poczekaj na odpowiedzi innych.

Doniczka raczej nie jest za mała, ale na wiosne możesz przesadzić do ciut większej, ty bardziej że możliwe jest, że dzbanek rośnie w zwykłej ziemi.

Ile za niego dałeś?

kumpela mojej siostry pracuje na weilingu (giełda towarowa roślin;pakują rośliny i wysyłają na cały świat) załatwiła mi za darmo zamówiłem sobie u niej muchołapkę i rosiczkę jeszcze.Doniczka w jakiej jest dzbanek jest z plastiku jest podwieszana, dzbanki wiszą jak widać ,w środku jest ziemia niestety i ale jak radzicie żeby czekać do wiosny to będe czekał.Czekam na odpowiedzi innych czy dolać wody do dzbanków

Edytowane przez daniel95
Odnośnik do odpowiedzi

daniel95 napisał:
kumpela mojej siostry pracuje na weilingu (giełda towarowa roślin;pakują rośliny i wysyłają na cały świat) załatwiła mi za darmo zamówiłem sobie u niej muchołapkę i rosiczkę jeszcze.Doniczka w jakiej jest dzbanek jest z plastiku jest podwieszana, dzbanki wiszą jak widać ,w środku jest ziemia niestety i ale jak radzicie żeby czekać do wiosny to będe czekał.Czekam na odpowiedzi innych czy dolać wody do dzbanków

O kurcze, załatw mi takiego! :D

Tak na marginesie to nie muchołapkę ale muchołówkę...

Tak, zaczekaj do wiosny, chyba że chcesz go doświetlać, bodzbanki po przesadzaniu potrzebują szczególnie dużo światła :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.