Skocz do zawartości

Posiadacz Nepenthes Alata zadaje kilka pytań

daniel95

Rekomendowane odpowiedzi

to dlaczego jest w nim karteczka z napisem Nepethes Alata ?

Bo taki dziwny nawyk mają producenci tej najpopularniejszej krzyżówki. N. alata można dostać w sklepach specjalizujących się w owadożerach, a to co jest w handlu powszechnym to holenderska masowa produkcja.

Jest to o tyle dziwne, że ci którzy kupują owadożery w hipermarketach raczej nie patrzą na to czy to N. alata czy N. × ventrata, tylko kupują egzotyczną ciekawą roślinę i kupią ją tak czy siak. Z kolei bardziej zaawansowani hodowcy mają świadomość tych pomieszanych nazw i gdy będą chcieli kupić prawdziwego N. alata to tego hipermarketowego i tak nie kupią :-)

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 32
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

O jakich niższych temperaturach mówimy? Jeśli poniżej zera to zdecydowanie nie. Okresowe (nocne) spadki do np. 10 stopni bez problemu.

właśnie o takie okresowe temperatury jak 10 czy 9 stopni mi chodziło.Mam żarówkę Apollo 2U 15W czy świecenie nią coś pomoże ?

PS:ostatnio na stole zauważyłem chodzącą zaspaną muchę, wziąłem ją delikatnie za skrzydełka i wrzuciłem do dzbanka w którym były soki trawienne,potem poszłem obejrzeć i mucha pływała tam nie żywa

Edytowane przez daniel95
Odnośnik do odpowiedzi

właśnie o takie okresowe temperatury jak 10 czy 9 stopni mi chodziło.Mam żarówkę Apollo 2U 15W czy świecenie nią coś pomoże ?

PS:ostatnio na stole zauważyłem chodzącą zaspaną mychę, wziąłem ją delikatnie za skrzydełka i wrzuciłem do dzbanka w którym były soki trawienne,potem poszłem obejrzeć i mucha pływała tam nie żywa

1. Ventraty nie trzeba dośwletlać :)

2. Na początku myślałam że chodzi o mysz xDD

Odnośnik do odpowiedzi

Jak odciąć od niego dzbanek ? przy samym liściu z tą nitką co łączy dzbanek z liściem czy tylko sam dzbanek ?.Bo jeden z dzbanków stał się przy samej górze taki pokurczony a warga tego dzbanka czarna.To oznacza że trzeba go odciąć ?.Nie umrze mi ten dzbanecznik do wiosny,jest w ziemii a wszędzie piszą że tylko włókno kokosowe albo torf kwaśny.Podlewam go wodą destylowaną i też nią spryskuje go kilka razy dziennie

Edytowane przez daniel95
Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli dzbanek cały nie uschnął to go nie odcinaj. U mnie czasami zdarza się że obumiera np. pokrywka a dzbanek jeszcze funkcjonuje przez kilka miesięcy. :) Ale gdybyś chciał już go odciąć to najlepiej razem z wąsem. A z przesadzaniem poczekaj do wiosny, dzbanecznikowi nie powinno nic do tego czasu zaszkodzić.

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze taka mała uwaga na przyszłość: to co nazywasz liściem to tak naprawdę rozszerzony ogonek liściowy, ta "nitka" to wąs, a liściem jest dzbanek :) Tak na marginesie :-)

A co do pytania, to jest tak jak mówi Twargor. Wg mnie w ziemi dzbanek przeżyje do wiosny.

Odnośnik do odpowiedzi

ok. dzięki za odpowiedź.

1.ventraty nie trzeba doświetlać (nie wymaga tego). Ale świecenie żarówką apollo 15W 2U jej przynajmniej trochę pomoże ?

2.Wszystkie dzbanki są w mojej roślince suche czy to normalne ? (poza jednym w którym jest odrobina jakiejś wody i 3 nieżywe owady :) )

Edytowane przez daniel95
Odnośnik do odpowiedzi

Jakieś dodatkowe oświetlenie na pewno nie zaszkodzi, ale wątpię żeby rezultaty były zaskakujące. Jeżeli będziesz doświetlał dzbanka taką żarówką w czasie zimy, to jest szansa, że nie zaprzestanie on dzbankować w tym czasie (oczywiście pomijam tutaj fakt aklimatyzacji). Jeśli chodzi a dolewanie wody do dzbanków, to tak jak pisałem wcześniej.

Edytowane przez Twargor
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.