JATAMAN Napisano 4 Stycznia 2011 Share Napisano 4 Stycznia 2011 Witam, ostatnio w terrarium zauważyłem szkodniki - ślimaki. początkowo próbowałem je wybić <miałem nadzieję że jest ich niewiele>. później liczyłem na jaszczurkę <czytałem że lubi ślimaki> teraz liczę na waszą pomoc. czy "ślimakol" zaszkodzi dzbanecznikom jeśli umieszczę go w doniczkach? w terra jest duża wilgoć i obawiam się że zanim ślimaki znajdą trutkę to ona się rozpuści. może macie większe doświadczenie w zwalczaniu ślimaków?? boję się że ślimaki uszkodzą mi rośliny --------------------- PROSZĘ O POMOC --------------------- Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 4 Stycznia 2011 Share Napisano 4 Stycznia 2011 1. Jeśli masz już jakiś środek na ślimaki to zacznij od załączonej ulotki. Tam na pewno jest informacja czy można go stosować do ochrony roślin. 2. Gdyby ślimakol nie był odpowiedni to wiem, że na pewno są takie środki, które można umieszczać w doniczkach np. na balkonach - niestety nie pamiętam nazwy. 3. TAK wyglądają jaja ślimaków. Mają gdzieś 3-5mm średnicy. Szukaj w torfie i szczególnie w torfowcu. 4. Nie znoś więcej do terra nic z natury. Ślimaki to nie jedyny szkodnik jaki możesz przynieść. Nie wnikam co to było Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 4 Stycznia 2011 Share Napisano 4 Stycznia 2011 Nie koniecznie. Ja znalazłem u siebie ślimaka, a znosiłem tylko preparowane w naprawdę wysokich temperaturach drewno, które potem lakierowałem i impregnowałem. Przy klatce wentylacyjnej jest naprawdę szeroka szczelina, 7mm grubości i 3 cm dł. Nie ma co szufladkować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JATAMAN Napisano 4 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2011 1. jeszcze żadnego środka nie mam. znam nazwy i zastosowanie bo jestem ogrodnikiem i takie środki stosowałem ale jeszcze nie na owadożerach. 2.3. 4. nie znoszę. a jak ściankę robiłem go kamienie w gorącej wodzie moczyłem < białko ścina się w >40st.C> a ślimaki pokazały się w jednej z doniczek po około pół roku od posadzenia dzbanka. jedyne co się pojawiało w tym okresie to nowe owadożery i wszystkie sadzone w te same "materiały". a dzbanek w którym pokazały się ślimaki sadziłem ze znajomym w ten sam torf co i on a nie słyszałem od niego aby i u niego ślimaki się pokazały. może anolis albo kumak przyniósł to ze sobą.... nic innego mi nie przychodzi do głowy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 4 Stycznia 2011 Share Napisano 4 Stycznia 2011 Zostaje jeszcze ta opcja (najbardziej chyba prawdopodobna), że jajeczka ślimaków były na którejś z zakupionych roślin lub w torfowcu. Słabo znam się na gadach, ale wydaje mi się mało prawdopodobne, żeby to było od nich. Chociaż anolisy karmi się ślimakami, więc może wdepnął, albo coś. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JATAMAN Napisano 4 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2011 jajeczek nigdzie nie widziałem. anolis jest z chowu więc nie sądzę żeby karmiono go ślimakami.. na razie będę zabijał jak jakiegoś znajdę jakiegoś. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 4 Stycznia 2011 Share Napisano 4 Stycznia 2011 (edytowane) Może torf był na dworze trzymany? Coś wlazło i złożyło jaja. Znalazłem takie coś: możemy zastosować takie preparaty jak AntyŚlimak, Snacol czy Ślimakol. Środki zawierające metaldehyd rozsypujemy pomiędzy roślinami, uważając aby nie dostały się bezpośrednio na rośliny. To dotyczyło roślin w gruncie więc w zamkniętym terra trzeba być jeszcze ostrożniejszym. Chyba najlepiej jeśli będziesz tępić, te co wyjdą, ręcznie. Ewentualnie poszukaj pod liśćmi, doniczkami itp. Może nie jest ich aż tak dużo. Edytowane 4 Stycznia 2011 przez Hubu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JATAMAN Napisano 5 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2011 co widzę to tępię. około 10sztuk już zostało zwalczonych. capensisy bardzo je lubią oby spotkał je ten los: umieszczę "trutkę" obok roślin w jakimś pojemniku tak aby żaby nie miały dostępu i zobaczymy. tylko czy o tej porze będzie gdzieś dostępny SNAKOL lub SLIMAKOL? Już po sezonie... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi