mataveri Napisano 5 Stycznia 2011 Share Napisano 5 Stycznia 2011 Kłaniam się Forum przejrzałem w te i we wte, ale nie znalazłem. Chodzi mi o "poprowadzenie za rączkę" w kwesti wysiewu U. calycifida. Podłoże, wilgotność, temperatura itd. Dzięki za pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 5 Stycznia 2011 Share Napisano 5 Stycznia 2011 Podłoże torf z piaskiem w stosunku 1:1 lub mech torfowiec z perlitem. Utrzymujemy stały poziom wody z 1-2 cm, wilgotność powietrza im wyższa tym lepiej, ale na parapecie też daje rade. Temperatura pokojowa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mataveri Napisano 5 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2011 potrzebuje stratyfikacji? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 5 Stycznia 2011 Share Napisano 5 Stycznia 2011 Odpowiem pytaniem. A czy rośnie w strefie umiarkowanej lub ma w naturze zimny okres spoczynku? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mataveri Napisano 5 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2011 Na pytanie retoryczne odpowiada się "Przepraszam, zachowałem się jak gowniarz Kupiłem w nasiona-swiata.pl Pytanie o stratyfikacje pozostało bez odpowiedzi. Więc lodówka czy od razu do słoika? A może bez słoika? bez Odpowiem pytaniem. A czy rośnie w strefie umiarkowanej lub ma w naturze zimny okres spoczynku? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mataveri Napisano 5 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2011 No i znowu nabroiłem Cephalotusie - wielkie podziękowania za Twoje rady. Na pewno będą wykorzystane, bo o to zresztą prosiłem. Teraz siedzę w domu przed kompem, ale mam do rozwiązania prblem sprowadzenia do mnie pięknego parowozu (och jaka wielka!), a na razie nie chodze, bo mi TIR autko skasował (ze mną w środku). Jestem obecnie miłośnikiem roślin leżącym i wstrzemiężliwym (jakkolwiek to brzmi) jem żelki i patrzę na różne oferty nasion. Obecnie szukam regii i adelki - pomożesz? Pozdrawiam Michał Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 5 Stycznia 2011 Share Napisano 5 Stycznia 2011 (edytowane) Nie stratyfikuje się nasion calcyfidy. Nasiona regii są bardzo rzadkie, a adelki nasion nie dostaniesz bo nie wytwarza nasion w hodowli. Edytowane 5 Stycznia 2011 przez Tough Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 5 Stycznia 2011 Share Napisano 5 Stycznia 2011 U.calycifida kiełkuje bardzo łatwo. Świeże nasiona po 2-3 tygodniach, takie starsze - ok. 1,5-2 miesiące. Stosowałem dla niej torfowiec (martwy) jako podłoże. Wilgotność 80-90%, oświetlenie 2x8W T5, temperatury 28*C w dzień i 20*C w nocy. Roślina zakwitła po ok. 220 dniach od wykiełkowania. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mataveri Napisano 5 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2011 No to już wszystko wiem ZAWSZE WIERZYŁEM, ŻE NIE KOPIE SIĘ LEŻĄCEGOn (Ha ha teraz to do mnie dotarło) Dzięki za odpowiedzi Pozdrawiam' M Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi