Skocz do zawartości

U. Calyficida - wysiew

Rekomendowane odpowiedzi

Kłaniam się

Forum przejrzałem w te i we wte, ale nie znalazłem. Chodzi mi o "poprowadzenie za rączkę" w kwesti wysiewu U. calycifida. Podłoże, wilgotność, temperatura itd.

Dzięki za pomoc.

Odnośnik do odpowiedzi

Podłoże torf z piaskiem w stosunku 1:1 lub mech torfowiec z perlitem. Utrzymujemy stały poziom wody z 1-2 cm, wilgotność powietrza im wyższa tym lepiej, ale na parapecie też daje rade. Temperatura pokojowa.

Odnośnik do odpowiedzi

Na pytanie retoryczne odpowiada się

"Przepraszam, zachowałem się jak gowniarz

Kupiłem w nasiona-swiata.pl

Pytanie o stratyfikacje pozostało bez odpowiedzi. Więc lodówka czy od razu do słoika? A może bez słoika?

bez

Odpowiem pytaniem. A czy rośnie w strefie umiarkowanej lub ma w naturze zimny okres spoczynku?
Odnośnik do odpowiedzi

No i znowu nabroiłem

Cephalotusie - wielkie podziękowania za Twoje rady. Na pewno będą wykorzystane, bo o to zresztą prosiłem.

Teraz siedzę w domu przed kompem, ale mam do rozwiązania prblem sprowadzenia do mnie pięknego parowozu (och jaka wielka!), a na razie nie chodze, bo mi TIR autko skasował (ze mną w środku). Jestem obecnie miłośnikiem roślin leżącym i wstrzemiężliwym (jakkolwiek to brzmi) jem żelki i patrzę na różne oferty nasion. Obecnie szukam regii i adelki - pomożesz?

Pozdrawiam

Michał

Odnośnik do odpowiedzi

U.calycifida kiełkuje bardzo łatwo. Świeże nasiona po 2-3 tygodniach, takie starsze - ok. 1,5-2 miesiące. Stosowałem dla niej torfowiec (martwy) jako podłoże. Wilgotność 80-90%, oświetlenie 2x8W T5, temperatury 28*C w dzień i 20*C w nocy. Roślina zakwitła po ok. 220 dniach od wykiełkowania.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.