Gość Sophie Napisano 6 Stycznia 2011 Share Napisano 6 Stycznia 2011 Na ziemi mojej muchołówki ostatnio pojawiły się małe robaczki. Wyglądają mniej więcej tak: ( Są zaznaczone czerwoną ramką) Co to za robaki i czy mogą jakoś zaszkodzić mojej muchołówce? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 6 Stycznia 2011 Share Napisano 6 Stycznia 2011 Są to skoczkonogi. Muchołówce raczej nie szkodzą. Bardziej może jej zaszkodzić brak zimowania.(Wnioskuję to po wodzie w podstawku, lecz może to być przypadek, np. dziś podlałeś.) Jeśli jej nie zimujesz to zacznij. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luczek95 Napisano 6 Stycznia 2011 Share Napisano 6 Stycznia 2011 Ja myślę że Ty w ogóle ich nie zimujesz, rośliny mają mokro,a podczas zimowania z tego co wiem podlewa się od góry. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rockelon Napisano 10 Stycznia 2011 Share Napisano 10 Stycznia 2011 Yhy. Chyba juz taki temat był... czy tam podobny ale dobra . Koledzy dobrze mówią są to skoczkonogi. I że raczej muchołówce nie zaszkodzą (raczej). Może zdażyć się tak że jęsli nie zaczniesz chi zwalczać będą się rozmnażać. Wtedy gdy będzie ich naprawde dosyć dużo mogą zacząć się problemy... Więc lepiej jeśli byś się ich pozbył Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anorak98 Napisano 11 Stycznia 2011 Share Napisano 11 Stycznia 2011 (edytowane) cześć Dołączę się do tematu...od razu na początku dodam, że nie zimowałam muchołówek, bo są jeszcze za małe (tak tylko na marginesie ) Na moich też zauważyłam te robaki, możliwe, że skoro są na muchołówkach, to pewnie też znajdę je na sąisiednich roślinach, czyli D. capensis, D. spatulata, D. adelae - czy im mogą zaszkodzić? i czy wystarczy zmienić podłoże żeby się ich pozbyć? Pozdrawiam Edytowane 11 Stycznia 2011 przez Anorak98 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 11 Stycznia 2011 Share Napisano 11 Stycznia 2011 cześć Dołączę się do tematu...od razu na początku dodam, że nie zimowałam muchołówek, bo są jeszcze za małe (tak tylko na marginesie ) Na moich też zauważyłam te robaki, możliwe, że skoro są na muchołówkach, to pewnie też znajdę je na sąisiednich roślinach, czyli D. capensis, D. spatulata, D. adelae - czy im mogą zaszkodzić? i czy wystarczy zmienić podłoże żeby się ich pozbyć? Pozdrawiam Jeśli roślinkii są młode, a robali dużo to mogą zaszkodzić. Najlepiej użyć jakiejś chemii, bo przzesadzanie nie zawsze pozwala się pozbyć całego robactwa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anorak98 Napisano 11 Stycznia 2011 Share Napisano 11 Stycznia 2011 OK, dzięki a jeśli chodzi o chemię, to zdaje się, że był już o tym temat na forum, więc poszukam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi