Skocz do zawartości

Robaki na Muchołówce

Gość Sophie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Sophie

Na ziemi mojej muchołówki ostatnio pojawiły się małe robaczki. Wyglądają mniej więcej tak: ( Są zaznaczone czerwoną ramką)

dsc030620.pngdsc030610.png

Co to za robaki i czy mogą jakoś zaszkodzić mojej muchołówce?

Odnośnik do odpowiedzi

Są to skoczkonogi. Muchołówce raczej nie szkodzą. Bardziej może jej zaszkodzić brak zimowania.(Wnioskuję to po wodzie w podstawku, lecz może to być przypadek, np. dziś podlałeś.) Jeśli jej nie zimujesz to zacznij.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość rockelon

Yhy.

Chyba juz taki temat był... czy tam podobny ale dobra .

Koledzy dobrze mówią są to skoczkonogi. I że raczej

muchołówce nie zaszkodzą (raczej).

Może zdażyć się tak że jęsli nie zaczniesz chi zwalczać

będą się rozmnażać. Wtedy gdy będzie ich naprawde

dosyć dużo mogą zacząć się problemy...

Więc lepiej jeśli byś się ich pozbył :)

Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

cześć :D

Dołączę się do tematu...od razu na początku dodam, że nie zimowałam muchołówek, bo są jeszcze za małe (tak tylko na marginesie ;) )

Na moich też zauważyłam te robaki, możliwe, że skoro są na muchołówkach, to pewnie też znajdę je na sąisiednich roślinach, czyli D. capensis, D. spatulata, D. adelae - czy im mogą zaszkodzić? i czy wystarczy zmienić podłoże żeby się ich pozbyć?

Pozdrawiam :)

Edytowane przez Anorak98
Odnośnik do odpowiedzi

cześć :D

Dołączę się do tematu...od razu na początku dodam, że nie zimowałam muchołówek, bo są jeszcze za małe (tak tylko na marginesie ;) )

Na moich też zauważyłam te robaki, możliwe, że skoro są na muchołówkach, to pewnie też znajdę je na sąisiednich roślinach, czyli D. capensis, D. spatulata, D. adelae - czy im mogą zaszkodzić? i czy wystarczy zmienić podłoże żeby się ich pozbyć?

Pozdrawiam :)

Jeśli roślinkii są młode, a robali dużo to mogą zaszkodzić. Najlepiej użyć jakiejś chemii, bo przzesadzanie nie zawsze pozwala się pozbyć całego robactwa.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.