Skocz do zawartości

Prądożerny potwór z piwnicy.... ;) - web-growroom

sativ

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie boje się trochę tego prądu, ale obiektywnie licząc.... 800W vs. 500W... Licząc 12h dziennie światła głównego... porażająca różnica to nie jest.... I myślę o HPS + MH ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 92
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Znajomy ma pieczarkarnię i widziałem jak działają te cudeńka w praktyce. Mam nadzieję, że kiedyś będzie chciał się tego pozbyć ;)

Sprawdzają się one na pewno przy skali przemysłowej, nie wiem czy jest sens ładować tyle kasy w sam komputer do niedużej (moje założenie) piwnicy.

Sam pomysł ze sterowaniem przez PC jest genialny, przetrzesz szlak niejednej osobie ;)

W rozwiązaniach technicznych nie pomogę, ale z doświadczenia mogę podpowiedzieć, że zestaw HPS + MH to dobre wyjście - dzieli się rośliny na te, które mają rosnąć i na te które mają kwitnąć. I jeszcze uwaga co do mocy - zależnie od powierzchni, ale 2 x 400W może wcale nie będzie potrzebne. Helki na pewno ucieszą się z jak największej ilości światła, dzbankom aż tyle nie jest potrzebne, niektóre dzbanki mogą się długo to mocniejszego oświetlenia przyzwyczajać.

Odnośnik do odpowiedzi

Przetrzeć szlak ktoś musi ;)

Co do sterowników to niestety ale nie udało mi się znaleźć takiego aby spełniał wszystkie nasze potrzeby jedyna opcja chyba to zlecić stworzenie takiego sterownika. Jedyna opcja na razie to kombinacja kilku sterowników ... Jakiś czas na forum juz o takim sterowniku było ale do tej pory nie powstał ...

Odnośnik do odpowiedzi

Ledy skłonił mnie nieco do myślenia o energooszczędności...

2x 400W HPS---> 800W/12h dziennie, =9,6kWh/dziennie, 3504 kWh rocznie. Zakładając że faktycznie ssie to tylko 400W. Koszt prądy rocznie: [0,4zł kWh] 1400zł.

Pod uwagę biorę okres 5 lat. Optymistycznie zakładam ze wymienię żarówki tylko 2 razy, balasty mam więc ich nie wliczam. Daje to dod. 400zł+ koszt zakupu 2 żarówek teraz== 600zł

Razem na 5 lat: 7600zł.

Co się stanie, jeśli zamontuję tam tylko 400W światła? W dodatku bezobsługowego? Koszt utrzymania tylko jakieś 3500zł.

Zostaje bagatelne 4000zł któe i tak będę musiał wydać, jeśli zdecyduję się na HPS.

teraz pytanie-w co zaiwestować, żeby chodziło przez 5 lat bezobsługowo, wydajnosć świetlna nie spadła i przy pomocy 400W oświetliło DOBRZE cały growroom ;)?

Ja już znam odpowiedź, ale zostawiam wam pole do popisu i ide coś zjeść :D

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, macie link do mojego nowego obiektu westchnień który naprawdopdopodobniej kupię w ilości sztuk 2ie ;)

http://www.led4growth.com/Cool-Plasma-Dual...Grow-Lights.htm

lampy indukcyjne o podwójnym zakresie spektralnym ;)

Jeśli ktoś również ma ochotę to niech pisze, może przy zbiorowym zamówieniu uda się zbyć z ceny... A na pewno wyjdzie taniej na przesyłce ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe :) szukaj szukaj :) skorzystamy z towoich doswiadczen ... jesli chodzi o prad wyglada ciekawie ... ale koszty spore jak by nie patrzyl bo rozumiem ze mylisz o CP300 - 300Watt - $999.95 :D ?? gdyby ta cena byla przy tej pierwszej a nie 1k $ ...

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę o 2 sztukach 200W, oczywiscie nei z tej strony tylko "troszkę" taniej ;) Jak na razie wygmerałem 2 lampy za 3000zł z przesyłką i wszytskim, 2 lata gwarancji sprzedawcy z serwisem [jak na razie pisze ze nie miał żadnego zwrotu] czyli akurat czasu żeby ujawniły się wady produkcyjne. Jak nie ma takich wad- pochodzi 10 lat ;)

I tak myślałem żeby zainwestować w nowe zasilacze do HPSa i MH, więć w sumie to koszt prądu "zapracuje" na takie lampy w jaieś 2 lata...

Makler, też byś moze reflektował na 2 szt :D? To utargujemy trochę z ceny ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Na rynku oświetlenia do hodowli zakazanych substancji widać ostatnio prężny rozwój :)

Ciekawie zapowiada się ta cool plasma, ciekawe na ile info ze strony sprawdzą się w praktyce. No i kwestia wyegzekwowania gwarancji towaru z US.

W LED-y nie wierzę, a firmie z linka co je ma na składzie nie wierzę już zupełnie. Do 60 tys godzin gdy średnia jest 12 tys? To samo można napisać o świetlówkach liniowych, HPS czy MH.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na razie ze swiatelm nie kombinuje ale obserwuje :) na razie musze ukonczyc M1 potem mozna cos przerabia a swiatlo to akurat najmniejszy problem zmienic :D pozatym w tym roku jeszcze w import sporo inwestuje wiec o nowym oswietleniu bed mogl pomysle za rok :D ale szukaj :) przyda sie na przyslosc

Odnośnik do odpowiedzi

Dużym plusem tych lamp indukcyjnych wydaje się ich wysoka wydajność w niewysokiej temperaturze (HPS odwrotnie - im cieplej, tym lepiej). Wiadomo, że dla dzbaneczników górskich i helek lepsze będzie to pierwsze.

Odnośnik do odpowiedzi

Prace ruszyły ;)

Nr. 1 - dzisiaj rośliny został przeniesione do tymczasowego pomieszczenia, gdzie pomieszkają na czas budowy.

Ocieplenie i izolacja razem z odbłyśnikiem na ściany to mata izolująca do wanny [warstwa maty szklanej z powierzchnią z napylonego na warstewkę polimeru aluminium, wzmocnionego włóknem szklanym]

Zamówiłem dzisiaj system RO [ 490zł - z czujnikiem TDS na wejściu i wyjściu, który być może zostanie u mnie, być może pójdzie gdzie indziej ;)] 2 grzejniki olejowe [http://allegro.pl/grzejnik-olejowy-700w-7-zeberek-smycz-gsm-1-i1395896129.html ] i klimatyzator. [http://allegro.pl/profesjonalny-klimatyzator-typu-split-2-kw-tanio-i1414516046.html , ok. 600zł z wysyłką]

Mam teraz trochę zagwozdek ze zraszaniem- ma ono jednocześnie służyć do podlewania roślin, więc nie potrzebuję totalnej mgły. Stąd skłaniam się ku dyszom gardeny... Z tego co wiem sporo osób ma zraszanie, macie jakieś szczególne rady co do systemu na jakieś 10 dysz?

Odnośnik do odpowiedzi

0,4 zł za kWh w G11 lub w G12 w droższej strefie? Heh - nie jest to realne. Chyba że mówisz o cenie energii czynnej, ale co ci po tym. :| Jeszcze przed noworocznymi podwyżkami oraz zwiększeniem vatu o 1% koszt 1 kWh energii czynnej w G11 wraz z opłatami dystrybucyjnymi oraz vatem 22% wynosił u mnie ~ 0,581 zł. A więc prawie o 50% więcej niż zakładasz. Obecnie cena na pewno wzrośnie powyżej 60 gr za 1kWh. Nie wiem, jak jest u Ciebie, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby między wschodem a zachodem występowały aż takie różnice.

Nie zamierzam Ciebie odstraszać, ale... rachunki za energię na pewno nie będą małe. Klima także przez kilka h "w nocy" też na pewno będzie działać?

Edytowane przez Kosiarz
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.