Skocz do zawartości

Prądożerny potwór z piwnicy.... ;) - web-growroom

sativ

Rekomendowane odpowiedzi

Cenę brałem z rachunku za prąd, po uwzględnieniu opłat przesyłowych, opłat taryfowych, opłat za wróżkę elę i tych wszystkich śmiesznych rzeczy jakie tam są. Było koło 40 groszy, może 45. Ale to był stary rachunek, więc muszę obczaić aktualny....-Właśnie z powodu prądu chcę zainwestować sporą kasę w te lampy indukcyjne... Oznacza to 400W mniej w stadku... A przy wyższej cenie prądu oznacza to jeszcze większą "oszczędność"...

Klima będzie załączać się jeśli temp. wzrośnie powyżej 25* w dzień i powyżej 15* w nocy. Ogrzewanie poniżej 20*C w dzień, 8*C w nocy. Dokładny zakres temperatur zostanie jeszcze dobrany doświadczalnie i po analizie wykresów temperaturowych z naturalnego środowiska roślin;)

Nastawiam się na to że rachunki za prąd będą spore- lvl. 200zł miesięcznie. O wiele cenniejszy jednak dla mnie jest czas jaki zaoszczędzę dzięki w pełni automatycznemu growroomowi, a czas to pieniądz ;) Dodatkowo tylko taka opcja pozwala mi na dłuższe wyjazdy. Jako że ma to być już setup docelowy po wielu mniej/bardziej udanych pomysłach, ma być po prostu najlepszy z możliwych. A oszczędny 2 razy kupuje to samo ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 92
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Nastawiam się na to że rachunki za prąd będą spore- lvl. 200zł miesięcznie. O wiele cenniejszy jednak dla mnie jest czas jaki zaoszczędzę dzięki w pełni automatycznemu growroomowi, a czas to pieniądz ;) Dodatkowo tylko taka opcja pozwala mi na dłuższe wyjazdy. Jako że ma to być już setup docelowy po wielu mniej/bardziej udanych pomysłach, ma być po prostu najlepszy z możliwych. A oszczędny 2 razy kupuje to samo ;)

W sumie, to racja. Swoją drogą - jak w pełni akceptujesz rachunek w okolicach 200 zł/mies, to chyba nie masz się czym martwić (przynajmniej na razie). Będę obserwował, ciekawie się zapowiada. :P

Edytowane przez Kosiarz
Odnośnik do odpowiedzi

Nie widziałem jeszcze systemu zamgławiania, który przy wysokiej wilgotności powietrza były bardziej mgłą niż drobnym deszczykiem. Mgła mogła by być tylko przy niskiej wilgotności, a jak rozumiem chcesz utrzymać ją jak najwyższą. A nawet jeśli jakimś cudem będzie wyższa wilgotność i bardziej mgła niż deszcz, to wówczas nie musisz w ogóle podlewać. Gardena to jest raczej niska półka precyzji wykonania jeśli chodzi o twój zaawansowany projekt, wiec nie wiem czy nie będziesz rozczarowany.

Odnośnik do odpowiedzi

Daje bardzo dużę możliwości sterowania kątem deszczyku, i ma zawory wbudowane w dysze... Ale jeśli znasz jakieś inne dobre dysze w cenie która nie powali za 10 szt to pisz ;) Kwazar?

Odnośnik do odpowiedzi

CoolNet? Nie jest bardzo drogi i sprawdza się, Kwazara nie używałem ale to chyba poziom gardeny. Sativ, chodziło mi bardziej oto, że łatwiej jest regulować poziom zamgławiania niż nawadniania roślin, a Gardena i pewnie też Kwazar jedyne co zrobią to podleją roślinę, a trzeba jakoś rozwiązać problem nadmiaru dostarczanej roślinom wody. Przy zamgławianiu/drobniutkim deszczu i wysokiej wilgotności nie trzeba podlewać roślin a dodatkowo nie ma szans ich przelać. Nie wiem czy potrafię to dobrze wytłumaczyć unsure

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy mi nie tyle na utrzymywaniu wysokiej wilgotności, tylko regularnym zalewaniu podłoża wodą ;) Podłoga będzie wodoszczelna z wyprowadzeniem do małego zbiornika z pompą wywalającą wszystkie ścieki na zewnątrz;) Używam bardzo przepuszczalnego podłoża, więc będzie cykl np.raz na 3 dni 3 min zraszanio- podlewanie, a oprócz tego 3x dziennie po 20 sekund zraszanie/nawilżanie..... Oprócz tego będzie jeszcze nawilżacz ultradźwiękowy, który domyślnie będzie zarządzał wilgotnością. Obczaję te o których mówisz ;)

A gardenowksie jakie chce użyć to

http://www.leroymerlin.pl/produkty/dysza-w...1268995164.html

Odnośnik do odpowiedzi

BartekSz - miło słyszeć, że Kwazar się sprawdza. Generalnie Coolnet też się nadaje do zamgławiania, tylko że wielkość kropli zależy od wilgotności w pomieszczeniu, w którym uruchamiamy zamgławianie.

Sativ - tak naprawdę konieczność utrzymywania wysokiej wilgotności zależy od panującej temperatury. Jeśli będzie ona wysoka to wysokogórskie rośliny łatwiej ją zniosą przy wysokiej wilgotności. Przy temperaturach od 27 st C w górę wysoka wilgotność jest moim zdaniem niezbędna dla helek i ultragórskich - choć z tego co czytałem tak wysokich temp nie dopuszczasz ;) Natomiast przy temperaturach maksymalnych rzędu 20 st C to nawet 60% wilgotności cieszy rośliny.

Cykle i tak trzeba będzie na początku wyregulować, trudno z góry coś zakładać, więc na razie i tak bym się nad tym nie zastanawiał.

Przy dobrze przepuszczalnym podłożu i użyciu dużych donic wszystko to może spokojnie stać w wodzie 1-5 mm, wiec ściek może być zrobiony z niedużym nawet spadkiem.

Odnośnik do odpowiedzi

Będą półki ;) Nie przekonuje mnie kiedy rośliny stoją w wodzie, mam złe wspomnienia. Zwłaszcza z góralami ;) Z tego co obserwuje wolą mięć bardziej sucho i porządnie mokro co jakiś czas, niż cały czas lekko wilgotno.

Powoli dogrywam niektóre szczegóły, do sterowania elektrozaworem użyję takiego sterownika:

http://allegro.pl/zabezpieczene-pompy-prze...1410231482.html

z czujnikami platynowymi, zwykłe żelazne mogłyby zafajdywać wodę + po dłuższym czasie korodować, miedziane mogą ulegać elektrolizie.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już coś robić to porządnie, więc projekt jest aktualnie na etapie tynkowania ścian i robienia wylewki betonowej na podłodze ;) Calusieńka piwnica będzie na cele roślinne, do tej pory jakąś 1/4 zajmował growroom, resztę stanowił skład mniej i bardziej potrzebnych rupieci. Poprzedni pokój jest już zdemontowany a rośliny żyją w naprędce skleconym pokoiku p.t 4 ściany, HPS, nawilżacz i voila. Mam nadzieję że za maks. 2 tygodnie będę mógł je stamtąd zabrać...

Jak zdam poprawkę z matmy/bądź uznam że jej i tak nie zdam i przestanę sie uczyć to zrobię parę zdjęć ;)

Odnośnik do odpowiedzi

może to nie zamgławiacze ale mikrozraszacze. może pomogą w jakimś stopniu i te 2 kinki

katalog DRAGO 2010 :

http://www.nawadnianie24.pl/ext/strony_inf.../tresc/39/top/5

tu też jest kilka mikrozraszaczy

http://www.ekoma.com.pl/oferta/557/mikrozraszanie.html

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za pomoc, ale dusze już mam - będą to dysze kwazara od zraszaczy "venus", regulowane. Dysza składać się będzie z 3 "kolanek" [regulacja] do RO na wężyk 1/4 cala, przyłączane do linii złączkami "T"

Bardzo mnie uradował fakt podniesienia stóp procentowych, ponieważ dolar jest już po 2,83 :P

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie growroomu po otynkowaniu i zrobieniu wylewki betonowej: [oraz wyniesieniu 5 ton "skarbów piwnicznych" + w prawym rogu był poprzedni growroomie- widać jeszcze ślady bo blaszaku ;)

P1020844.JPG

Tymczasowo rośliny zamieszkały w growroomie v.1.1- HPS na 2 kołki u sufitu + nawilżacz ;)

P1020846.JPG

Za lampy indukcyjne zapłaciłem dzisiaj 1900zł- wychodzi w sumie podobnie jak 2x HPS z balastem lumatec'a....;)

Odnośnik do odpowiedzi

Od 2 dni paka jest w drodze i jeśli DHL się spisze to lampy będą w przyszłym tygodniu ;| Będzie to szybsza wysyłka niż niejednokrotnie pocztą Polską, tyle ze bagatela z hong-kongu...

Stan aktualny:

P1020849.JPG

Szczegół budowy dysz zraszających:

[koszt- 5+5+5zł za trójniki + 7zł dysza kwazar= 22zł/szt]

P1020848.JPG

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.