Skocz do zawartości

Pomoc w terrarium

Husky

Rekomendowane odpowiedzi

No wiec mam zamiar zrobic terrarium dla roslin. Dzisiaj kupilem akwarium ktore ma 315litrow (tak wynika z obliczen)

wymiary: szerokość 45cm, wysokosc: 70cm, dlugosc: 100cm

przedstawiam zdjecie:

foto140l.jpg

(dokladniejsze zdjecie bedzie jak je umyje i wstawie do domu)

I chcialbym was prosic o pomoc.

1. Co mam kupic ?

oswietlenie napewno mam juz nawet na oku swietlowki. no i potrzeba cos do nawilzania powietrza. Fogger ? polecacie cos konkretnego ?

2. zagospodarowanie miejsca, jakies projekty zeby to ladnie wygladalo i wogole

z gory dzieki :)

Edytowane przez Husky
Odnośnik do odpowiedzi

Jest mnóstwo podobnych tematów w dziale technika. Są tam gotowe rozwiązania, a autorzy dzielą się swoimi spostrzeżeniami. Poczytaj, to nie będziesz musiał popełniać kosztownych błędów. :) W tym temacie możesz umieszczać zdjęcia z postępu prac i pytać o konkretne rozwiązania, a nie tak strasznie ogólnikowo.

Piszesz o roślinach, a nie wiadomo, co masz konkretnego na myśl. Owadożery mają różne wymagania.

Odnośnik do odpowiedzi

nie raz nie 2 ogladalem projekty innych nawet widzialem kilka interesujacych ale gdzies mi zniknely po kilku tygodniach. rosliny jakie posiadam to w wiekszosci rosiczki, ale mam zamiar kupic dzbaneczniki jak ukoncze prace.

wiec tak jak pisalem poprzednio, co mam kupic do nawilzania ? fogger ? jak tak to jakies firmy.

jaki torf ? czy trzeba cos pod torf ? chcialem zrobic taka scianke z tylu (widzialem to u kogos) w ktorej mial dzbaneczniki, trzeba kupic jakas pianke ? silikon ?

Odnośnik do odpowiedzi

nie raz nie 2 ogladalem projekty innych nawet widzialem kilka interesujacych ale gdzies mi zniknely po kilku tygodniach. rosliny jakie posiadam to w wiekszosci rosiczki, ale mam zamiar kupic dzbaneczniki jak ukoncze prace.

wiec tak jak pisalem poprzednio, co mam kupic do nawilzania ? fogger ? jak tak to jakies firmy.

jaki torf ? czy trzeba cos pod torf ? chcialem zrobic taka scianke z tylu (widzialem to u kogos) w ktorej mial dzbaneczniki, trzeba kupic jakas pianke ? silikon ?

ścianka:

http://www.rosliny-owadozerne.pl/Scianka-d...x1m-t12585.html

http://www.rosliny-owadozerne.pl/Moje-paludarium-t12476.html

fogger czy jonizator:

http://www.rosliny-owadozerne.pl/Fogger-cz...itp-t11729.html

wystarczy chcieć

Odnośnik do odpowiedzi

Z torfem na dnie zbiornika to dałbym sobie spokój na Twoim miejscu. To co jest w większości sklepów, to nie nadaje się nawet w doniczki..

Przy wysokiej wilgotności i małej cyrkulacji powietrza pleśń pojawi się bardzo szybko.

Jedyny torf który mógłbyś użyć, to chyba tylko Hollas. Z pozostałymi bywa różnie.

Jeśli chodzi o fogger, to wydaje mi się zbędnym rozwiązaniem. Parująca woda z podłoża zapewni wystarczającą wilgotność dla roślin.

No chyba że zależy Ci na ładnym efekcie w postaci mgiełki ;)

Tylko pamiętaj, że fogger zużywa bardzo dużo wody, która będzie gromadzić się na dnie zbiornika. Co za tym idzie, będziesz musiał ją co jakiś czas wylewać.

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie mialem zamiar kupic torf Hollas bo bardzo duzo osob go polecalo i mam go w olkuszu w centrum ogrodniczym bodajze za 15zl za 80 litrow.

co do scianki nie chodzilo mi o ten temat jak znajde wkleje link.

a co do Foggera chcialem zrobic wodospad zeby to sie ladnie prezentowalo :)

Edit:

Znalazlem temat z ta scianka o ktora mi chodzilo

http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...c=3763&st=0

myslalem nad czyms takim dac to do tylu i posadzic tam dzbaneczniki tylko jak zrobic taka scianke ?

i wtedy na dole byly by rosiczki i po srodku chcialem zrobic jakis wodospad. :)

Edytowane przez Husky
Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj wniosłem akwarium do domu wlałem wode i...

wylala sie od dolu?

jak dla mnie poscil klej na kątownikach da sie to jakos naprawic i nadaje sie to jeszcze do czegos ? czy mozna je "wyrzucic" ?

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie mialem zamiar kupic torf Hollas bo bardzo duzo osob go polecalo i mam go w olkuszu w centrum ogrodniczym bodajze za 15zl za 80 litrow.

co do scianki nie chodzilo mi o ten temat jak znajde wkleje link.

a co do Foggera chcialem zrobic wodospad zeby to sie ladnie prezentowalo :)

Edit:

Znalazlem temat z ta scianka o ktora mi chodzilo

http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...c=3763&st=0

myslalem nad czyms takim dac to do tylu i posadzic tam dzbaneczniki tylko jak zrobic taka scianke ?

i wtedy na dole byly by rosiczki i po srodku chcialem zrobic jakis wodospad. :)

wydaje mi się że masz za małe akwarium na taką ściankę :(

a co do uszczelnienia to widziałem nowy temat gdzie jest mowa jak dobrze uszczelnić.

http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...mp;#entry979567.

-> możesz też całe dno zalać wodą i nie będziesz miał problemu z foggerem że tracisz wodę. jeśli zdecydujesz się na fogger to mogę ci polecić firmy MIST MAKER. Jest 2xtańszy niż Exo terra i membrana kosztuje 5 a nie 30 pln <cena z kakadu>

Odnośnik do odpowiedzi

ok dzieki temat sie przyda.

teraz mam jeszcze takie pytanie czy jak bede to kleil to rozebrac calosc i kleic od nowa czy tylko od srodka w rogach dac silikon ?

a co do scianki dalem przyklad mysle ze bym to jakos zmiescil chcialem sie tylko dowiedziec jakie materialy mi potrzene ?

Edytowane przez Husky
Odnośnik do odpowiedzi

ok dzieki temat sie przyda.

teraz mam jeszcze takie pytanie czy jak bede to kleil to rozebrac calosc i kleic od nowa czy tylko od srodka w rogach dac silikon ?

a co do scianki dalem przyklad mysle ze bym to jakos zmiescil chcialem sie tylko dowiedziec jakie materialy mi potrzene ?

Jeśli cieknie delikatnie to żeby nie robić sobie roboty to przetrzyj najpierw spirytusem a później silikon po całej długości a jeśli mocno to lepiej rozbierz, dokładnie wyczyść i połącz na silikon dla własnego spokoju

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.