makserwus Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 Witam. Na wiosnę zamierzam robić dosyć duże torfowisko. I związku z tym mam 2 pytania: 1) Gdzie kupię dużą ilość torfu, bo nie opłaca mi się zakupić kilkanaście worków. 2) Jaki piasek bym miał wymieszać z tym torfem? Żwir ? będzie dobry?. Coś podobnego (link poniżej) do tego bym chciał zrobić na około rośliny a w środku jakieś bajorko czy coś w tym stylu. http://hyzop.pl/nasionka/Byliny/smmn1ccc.jpg Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 Nie rozumiem niby jak ci sie nie oplaca zakupic kilkunastu worków ??? Do kupienia masz tylko w workach chyba ze chesz wywrotke to producent na pewno ci przesle 5t torfu ... nie wybrzydzaj i zapytaj o cene dla kilkunastu czy kilkudziesieciu workow tam gdzie masz mozliwosc kupienia bo w hurcie to od 1 palety mozesz minimum kupic a luzem jak pisze od wywrotki. Co do dosypywania to niech sie inni wypowiedza ale raczje nikt nie dorzucal na zewnatrz jakiejs miesznki jak już to możesz np. kupić w workach 50l agroperlit lub drobny keramzyt. Piasek czy zwir z czasem i tak opadnie na dól torfowiska ... to jednak sie troche inaczej zachowuje niz mieszanka w doniczce Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 Wiem tylko, że są takie 250L worki i na pewno wtedy wychodzi taniej, ale nie wiem skąd je wziąć. Najprawdopodobniej trzeba by się umówić ze sprzedawcą w ogrodniczym, żeby taki zamówił i oczywiście kwaśny. Nie wiem jak Ty byś takie ilości piachu płukał, że o mieszaniu nie wspomnę. Musiałbyś mieć betoniarkę... A tak ogólnie komentując. Zrobienie torfowiska to nie taka prosta sprawa. Najlepiej wcześniej mieć doświadczenia w trochę mniejszej skali, np. jakieś duże donice i zobaczyć jak się zachowuje torf, woda, jak przebiega eutrofizacja. Moje ponad 40 cm donice ulegają eutrofizacji po 5 latach. Takie duże torfowisko za pewne ulegnie eutrofizacji po 10 latach może trochę więcej. Dasz radę wówczas wymienić całe podłoże, jak już mało co będzie chciało w nim rosnąć? Wykopać dziurę, walnąć folię na dno i zasypać to torfem to każdy potrafi, ale ja bym tego torfowiskiem nie nazwał. Popytałbym na Twoim miejscu osób z takimi torfowiskami, zapytałbym jak zrobili, ile mają lat i jak przebiegała eutrofizacja. Im mniejsza skala, tym szybciej postępuje. Powodzenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makserwus Napisano 15 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2011 (edytowane) Już miałem małe torfowisko. Chciałem po prostu zobaczyć jak to wszystko wygląda. Więc jako takie doświadczenie jest. http://www.torf.home.pl/html/cennik.htm A czy ten torf kwaśny jest ok? 18 worków 200l jest za 300zł niecale. Edytowane 15 Stycznia 2011 przez makserwus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 (edytowane) Już miałem małe torfowisko. Chciałem po prostu zobaczyć jak to wszystko wygląda. Więc jako takie doświadczenie jest. http://www.torf.home.pl/html/cennik.htm A czy ten torf kwaśny jest ok? 18 worków 200l jest za 300zł niecale. Na owadożerach miał kiepską opinię, ale osobiście go nigdy nie kupowałam... No ale nie wiem czy w torfowiskach patrzy się na to samo co przy wyborze torfu do doniczek i terrariów. Edytowane 15 Stycznia 2011 przez gryzon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makserwus Napisano 15 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2011 Ale pod jakim względem jest zły? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 Cały czas używam tego torfu i nie mogę narzekać, myślę że wszytko zależy od tego na jaką partię się trafi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makserwus Napisano 15 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2011 Czyli ok. kupił bym z 1000l starczy? I jeszcze kwestia tego piasku, czy tam perlitu? dodać czy nie? W moim malutkim torfowisku sam torf mialem i jest ok. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 Myślę, że 1000l ubitego torfu powinno wystarczyć na torfowisko o objętości 1000l Czyli np. 1x2x0,5m długość x szerokość x głębokość. Czy wystarczy czy nie, zależy od tego jak duże ma być to torfowisko. Co do wypełniaczy to piasku takiego ze żwirowni nie polecam bo tylko zepsujesz sobie torf, no chyba że dostaniesz płukany. Perlit pewnie byłby dobry jednak nie próbowałem tego w moim torfowisku więc się nie wypowiadam. Kwestia wymieszania to tak jak ktoś powyżej pisał betoniarka inaczej się zamachasz łopatą a i tak dobrze nie wymieszasz. Ja mam w torfowisku czysty torf ten właśnie firmy TORF i rośliny sobie radzą. Tylko najlepiej jak masz możliwość to sprawdź czy jest on kwaśny bo mi się kiedyś worek trafił nie kwaśnego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makserwus Napisano 15 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2011 Dzięki M@ti. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi