Szumas Napisano 16 Stycznia 2011 Share Napisano 16 Stycznia 2011 Jak widać na zdjęciu coś siedzi pod liśćmi moich dzbanków, proszę o pomoc w walce z najeźdźca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 16 Stycznia 2011 Share Napisano 16 Stycznia 2011 (edytowane) Podłącze się do tematu, mam to samo u Mirandy na inne dzbanki się nie przerzuca i podobnie nie wiem jak z tym walczyć. Zaatakowane liście z czasem dostają plam i wysychają i nie jest to normalne porzucanie dolnych, starych liści. Edytowane 16 Stycznia 2011 przez M@ti Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 16 Stycznia 2011 Share Napisano 16 Stycznia 2011 (edytowane) Podejrzewam, że to nic strasznego. Pojawia się to u mnie w terrarium regularnie na sibu z lokalką, jednak liście nie usychają, a mam tak od co najmniej pół roku. Moja sibu też ma takie charakterystyczne czerwone krawędzie liści jako cecha osobnicza, może ty też masz ten gatunek i to jest naturalne? Może to część fizjologii tych roślin? Zresztą chyba była kiedyś na forum prowadzona na ten temat dysputa, lecz bez wyniku żadnego pozytywnego czy negatywnego. Edytowane 16 Stycznia 2011 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 17 Stycznia 2011 Share Napisano 17 Stycznia 2011 Straszne to to nie jest, jednak nie fajnie wygląda dzbanek, na którym zostało się 5 liści, A od dołu jest 30cm pnia. Jak na Mirandę nie jest to normalne. Dodam jeszcze, że roślina normalnie dzbankuje.Z tego co zauważyłem, teraz kiedy średnia temperatura jest mniejsza niż latem, a jej wahania są większe to "coś" rozprzestrzenia się jakby szybciej. Mam to już prawie 2 lata i próbowałem pryskać kilkoma środkami grzybobójczymi, niestety bez pożądanego skutku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 17 Stycznia 2011 Share Napisano 17 Stycznia 2011 Może ten temat odpowie na twoje pytanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 17 Stycznia 2011 Share Napisano 17 Stycznia 2011 i mój temat również może coś doradzi: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Biale-wypustki-t11873.html tak do uzupełnienia powiem, że dalej mi się to pojawia, ale nie zawracam sobie tym głowy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumas Napisano 17 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2011 No to dobrze że to nic strasznego, jak uda mi się tego pozbyć to dam znać. Dzięki za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 17 Stycznia 2011 Share Napisano 17 Stycznia 2011 Hm, akurat takich kropek jak na twoim okazie, szumas, to nie widziałem u swoich dzbaneczników - wystaje to trochę jak wypustki czy raczej liść w tym miejscu jest gładki? Bo jeśli gładki, to stawiałbym jednak na jakąś chorobę grzybową/ wirusa/ szkodniki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi