Skocz do zawartości

Coś atakuje moje Dzbanki

Szumas

Rekomendowane odpowiedzi

Podłącze się do tematu, mam to samo u Mirandy na inne dzbanki się nie przerzuca i podobnie nie wiem jak z tym walczyć. Zaatakowane liście z czasem dostają plam i wysychają i nie jest to normalne porzucanie dolnych, starych liści.

Edytowane przez M@ti
Odnośnik do odpowiedzi

Podejrzewam, że to nic strasznego. Pojawia się to u mnie w terrarium regularnie na sibu z lokalką, jednak liście nie usychają, a mam tak od co najmniej pół roku.

Moja sibu też ma takie charakterystyczne czerwone krawędzie liści jako cecha osobnicza, może ty też masz ten gatunek i to jest naturalne? Może to część fizjologii tych roślin? Zresztą chyba była kiedyś na forum prowadzona na ten temat dysputa, lecz bez wyniku żadnego pozytywnego czy negatywnego.

Edytowane przez ErysFR
Odnośnik do odpowiedzi

Straszne to to nie jest, jednak nie fajnie wygląda dzbanek, na którym zostało się 5 liści, A od dołu jest 30cm pnia. Jak na Mirandę nie jest to normalne. Dodam jeszcze, że roślina normalnie dzbankuje.Z tego co zauważyłem, teraz kiedy średnia temperatura jest mniejsza niż latem, a jej wahania są większe to "coś" rozprzestrzenia się jakby szybciej. Mam to już prawie 2 lata i próbowałem pryskać kilkoma środkami grzybobójczymi, niestety bez pożądanego skutku.

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, akurat takich kropek jak na twoim okazie, szumas, to nie widziałem u swoich dzbaneczników - wystaje to trochę jak wypustki czy raczej liść w tym miejscu jest gładki? Bo jeśli gładki, to stawiałbym jednak na jakąś chorobę grzybową/ wirusa/ szkodniki.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.