Artur Napisano 17 Stycznia 2011 Share Napisano 17 Stycznia 2011 (edytowane) Witam. Moja muchołówka zimuje już od jakiś 2 miesięcy. W LODÓWCE, ma mało światła. Czy ma się dobrze i ile jeszcze mam ja zimować ? Tu są 2 duże i 2 małe muchołówki. http://img440.imageshack.us/img440/73/img2178v.jpg http://img713.imageshack.us/img713/2425/img2179q.jpg http://img832.imageshack.us/img832/1271/img2180si.jpg Edytowane 17 Stycznia 2011 przez Artur Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 17 Stycznia 2011 Share Napisano 17 Stycznia 2011 1. Trochę podsuszona - podlewaj nieco częściej. 2. Usuń suche liście, podczas zimowania może się na nich rozwinąć pleśń, która później zaatakuje roślinę. Jeśli jej stan jest stabilny (nie widać jakiegoś drastycznego pogorszenia w krótkim czasie) to zimuj dalej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Napisano 17 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2011 Jezu !!! Pousuwałem liscie, ale przypadkiem wyciagnąłem z ziemi malutką muchołówkę... może 1cm Ale włożyłem ją spowrotem.. Czy nic jej nie będzie ? A i znalazłem pleśń... Zaraz popsikam środkiem Previcur. - Nada się ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 17 Stycznia 2011 Share Napisano 17 Stycznia 2011 Ja kiedyś też urwałem malutką muchołówkę. Miała dwa listki nie owadożerne. Po w łożeniu do ziemi zaczęła rosnąć normalnie więc twoja też powinna rosnąć dalej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosiarz Napisano 17 Stycznia 2011 Share Napisano 17 Stycznia 2011 (edytowane) Zależy jeszcze jaki masz do dyspozycji Previcur, jak 840-stka to ok, ale dla mnie i tak to by była strata pieniędzy. Tym bardziej w przypadku dorosłej rośliny. Ale jak tam uważasz... Edytowane 17 Stycznia 2011 przez Kosiarz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 17 Stycznia 2011 Share Napisano 17 Stycznia 2011 Jezus Ci nie pomoże w tej sprawie, więc nie wzywaj go na daremne. Tak rośliny wyglądają jak się je w lodówce trzyma... Ta roślina zimą też rośnie, choć znacznie wolniej, a do tego potrzebuje światła. Będąc cały czas w ciemnościach jest zmuszona "zjadać samą siebie" i cały czas przeprowadza wyłącznie proces oddychania, zużywając przy tym cały materiał zapasowy i to w zastraszającym tempie. Ja powtarzam, że w lodówce to ja trzymam jedzenie, względnie jakieś nasiona. Chyba będę musiał gdzieś ten sposób opisać... Napisała kiedyś do mnie pewna osoba, która mieszkała w bloku i nie miała możliwości zimowania muchołówki. Jako, że nie umiałem jej pomóc sama wpadła na ciekawy pomysł. Żeby zbudować pudełko ze styropianu, które będzie szczelnie umocowane do okna, a wewnątrz doniczka z muchołówką. Oczywiście jak takie pudło ma cześć ścian, tak brakowało jednej, stykającej się z oknem. Ścianka od strony pokoju była wyciągana, ale dobrze uszczelniona. To była metoda tej osoby na obniżenie temperatury muchołówce, a jednocześnie jakiś tam dostęp światła. Nie próbowałem tej metody, bo nie miałem potrzeby i nie zamierzam, ale byłoby fajnie, gdyby ktoś z taką potrzebą w końcu opisał na forum jak takie coś działa, bo na razie nikt komu to poleciłem nie zgłosił się z powrotem, ze sprawozdaniem. Jest trochę cudowania, i zachodu, ale osobiście nie widzę lepszej alternatywy dla zimowania bez jakiś realnych możliwości typu chłodne pomieszczenie. Na pewno odrobina światłą byłaby lepsza niż czarna nędza w lodówce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 18 Stycznia 2011 Share Napisano 18 Stycznia 2011 Nie wiem czy to jest o co Ci chodzi, ale coś podobnego chyba http://www.owadozery.pl/forum/jak-obnizyc-...ture-t2708.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 18 Stycznia 2011 Share Napisano 18 Stycznia 2011 No właśnie o coś takiego mi chodziło. W każdym razie moim źródłem pomysłu jest mi nieznana osoba, jedna z wielu, które do mnie piszą na GG. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel033 Napisano 2 Marca 2011 Share Napisano 2 Marca 2011 Ja mam jeszcze pomysł, być może lipny, ale napiszę: Zakupić jakąś lampę 12V np. na diodach LED, byle miała wysoką skuteczność, akumulatorek lub baterie i taki zestaw jakoś sprytnie umieścić w lodówce, aby oświetłał roślinkę. Nie wiem jak by się zachowywał akumulator w lodówce, ani nie próbowałem nigdy takich experymentów, Co o tym myślicie ?? muchołówka miała by wtedy chociaż trochę światła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 2 Marca 2011 Share Napisano 2 Marca 2011 Taka lampka absolutnie nic nie da. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi