DSArtur Napisano 26 Kwietnia 2006 Share Napisano 26 Kwietnia 2006 Więc tak dostalem dzisiaj tłustosza który nie został spakowany z innymi roślinami. Był cały wyrwany z ziemi liście były oblepione ziemią aaaaa liście jak da się to tak nazwać wiele z nich połamanych, więc jakoś się postarałem go wpakować do ziemi i co dalej mam robić. Siedzi teraz w akwa z innymi i co zrobić zeby przeżył ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 26 Kwietnia 2006 Share Napisano 26 Kwietnia 2006 Dac mu czas i obserwowac Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pep3k Napisano 26 Kwietnia 2006 Share Napisano 26 Kwietnia 2006 Nie martw się raczej na 100% przeżyje.... Może stracić dużo liści, ale jak będzie tak dalej słońce grzać, to napewno będzie OK. Tłustosze dość szybko się ukorzeniają po wyrwaniu z ziemi... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DSArtur Napisano 26 Kwietnia 2006 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2006 Aha to fajne byłem ciekawy bo to moj pierwszy tłustosz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keriel Napisano 26 Kwietnia 2006 Share Napisano 26 Kwietnia 2006 Nie martw się raczej na 100% przeżyje.... Może stracić dużo liści, ale jak będzie tak dalej słońce grzać, to napewno będzie OK. Tłustosze dość szybko się ukorzeniają po wyrwaniu z ziemi... Dobrze wiedzieć dlaczego mój tłustosz tak traci spodnie liście. Miał podobne przejścia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pep3k Napisano 27 Kwietnia 2006 Share Napisano 27 Kwietnia 2006 Ja tylko wycinałem te liście, które obumierały i teraz po jakiś 3 -5 tygodniach tłustosze wyglądają bardzo ładnie :cool: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keriel Napisano 27 Kwietnia 2006 Share Napisano 27 Kwietnia 2006 Pep3k czytałem w twoim innym poście ze mocno przypiekasz tłustosze na południowym oknie. A na nepenti jest napisane ze: "Preferują miejsca częściowo zacienione z dostępem do niebezpośredniego światła." Wystawiasz je na bezposrednie słońce? Mam Pinguicula x' Weser. Trzymam na południowym oknie ale balkon z góry mi zasłania bezpośrednie słońce. Może go wystawić na bezpośrednie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 27 Kwietnia 2006 Share Napisano 27 Kwietnia 2006 Tlustosze maja krotkie i slabe korzenie. Dlatego niedawno zdecydowalismy sie wysylac je osobno - wyjete z doniczek z podlozem. Co do tlustoszy meksykanskich i zimnolubnych to mozna je smialo hodowac na bezposrednim sloncu, byleby nie przestawic ich od razu z miejsca zacienionego, w ktorym rosly. Stopniowo nalezy zwiekszac ilosc swiatla. Mimo wszystko lepiej rosna przy wiekszej wilgotnosci i rozproszonym, ale mocnym swietle. W przypadku swietlowek im wieksza moc/mniejsza odleglosc od roslin, tym ladniej beda wybarwione. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pep3k Napisano 27 Kwietnia 2006 Share Napisano 27 Kwietnia 2006 Moje stoją w bezpośrednim słońcu, ale widzę na obrzeżach czarną część... Teraz zauważyłem.... Jeszcze poczekam i zadecyduję co zrobić... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi