Skocz do zawartości

Co robić ??

DSArtur

Rekomendowane odpowiedzi

Więc tak dostalem dzisiaj tłustosza który nie został spakowany z innymi roślinami. Był cały wyrwany z ziemi liście były oblepione ziemią aaaaa liście jak da się to tak nazwać wiele z nich połamanych, więc jakoś się postarałem go wpakować do ziemi i co dalej mam robić.

Siedzi teraz w akwa z innymi :P i co zrobić zeby przeżył ??

Odnośnik do odpowiedzi

Nie martw się raczej na 100% przeżyje.... Może stracić dużo liści, ale jak będzie tak dalej słońce grzać, to napewno będzie OK. Tłustosze dość szybko się ukorzeniają po wyrwaniu z ziemi...

Odnośnik do odpowiedzi

Nie martw się raczej na 100% przeżyje.... Może stracić dużo liści, ale jak będzie tak dalej słońce grzać, to napewno będzie OK. Tłustosze dość szybko się ukorzeniają po wyrwaniu z ziemi...

Dobrze wiedzieć dlaczego mój tłustosz tak traci spodnie liście. Miał podobne przejścia.

Odnośnik do odpowiedzi

Pep3k czytałem w twoim innym poście ze mocno przypiekasz tłustosze na południowym oknie.

A na nepenti jest napisane ze: "Preferują miejsca częściowo zacienione z dostępem do niebezpośredniego światła." Wystawiasz je na bezposrednie słońce? Mam Pinguicula x' Weser. Trzymam na południowym oknie ale balkon z góry mi zasłania bezpośrednie słońce. Może go wystawić na bezpośrednie?

Odnośnik do odpowiedzi

Tlustosze maja krotkie i slabe korzenie. Dlatego niedawno zdecydowalismy sie wysylac je osobno - wyjete z doniczek z podlozem.

Co do tlustoszy meksykanskich i zimnolubnych to mozna je smialo hodowac na bezposrednim sloncu, byleby nie przestawic ich od razu z miejsca zacienionego, w ktorym rosly. Stopniowo nalezy zwiekszac ilosc swiatla. Mimo wszystko lepiej rosna przy wiekszej wilgotnosci i rozproszonym, ale mocnym swietle. W przypadku swietlowek im wieksza moc/mniejsza odleglosc od roslin, tym ladniej beda wybarwione.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.