Skocz do zawartości

[ROZMNAŻANIE] - sadzonki liściowe.

Nathrae

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 69
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Gość krystek

zasypać wystarczy końcówkę... liść powinien być zdrowy... a czekać trzeba około miesiąca, przynajmniej u mnie tak było, wtedy pojawiają się młode kiełki :)

Odnośnik do odpowiedzi

Postanowiłem zrobić test i wziąłem liść całkiem nowy (pułapka jeszcze nie otwarta), w pełni sprawny ( z małą pułapeczką otwartą), po strawieniu ofiary (asymilacyjny) i jakiś taki postrzępiony niedorozwinięty. Wszystko zamknięte w pudełku po płytach CD (taki pojemnik na 50 płyt luzem) z dużą ilością wilgoci, na ognie południowo-wschodnim. Dam znać jeśli coś z tego wyjdzie i powiem z którego ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również uciąłem listek i nie pozostaje mi nic innego jak tylko czekać. Przysypałem końcówkę torfem, zapewniam światło i wilgotność, słowem - wszystko co zostało omówione. Mam nadzieję, że coś z tego będzie. Ale jeszcze jedna sprawa bo chyba nikt o tym nie wspominał, ale mogę się mylić. Jaka powinna być temperatura? Ja roślinkom daję około 25 stopni (zależnie, czy mam włączoną lampkę czy nie, ale z reguły temperatura nie przekracza właśnie tego poziomu). Może być taka czy trochę ją skorygować?

Odnośnik do odpowiedzi

Do swojego eksperymentu dożuciełem mały doping- dodałem listek pokryty ukorzeniaczem. Zobaczymy który wygra konkurencję ;)

U mnie też ok. 25 stopni, wilgotność raczej duża, acz nie mam jak zmierzyć.

Ponieważ dziś pogoda do bani to doświetlam...

Ciekawe co z tego będzie...

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.