Skocz do zawartości

[ROZMNAŻANIE] - sadzonki liściowe.

Nathrae

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 69
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ja też prubuję rozmnożyć moją muchołówkę, tylko z drobną różnicą. Nie odcinam całego liścia tylko samą pułapkę, a liść przysypuje torfem. Wpadłem na ten pomysł po koleinej nieudanej próbie rozmnożenia mojej muchołówki, zawsze ucięty liść położony na torfie lub przysypany nim czerniał i gnił po tygodniu. Teraz liść nie będzie odcięty od rośliny, więc tak szybko nie powinien zgnić bo będzie ciągle zasilany:D Co sądzicie o tym pomyśle??

Odnośnik do odpowiedzi

to dziala czasem przy innych roslinach moja mama w ogrodzie czasem tak wlasnie robi ze przysypuje czesc np liscia albo galazki i pozniej kozen wyrasta nie wiem czy tu to zadziala :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dzisiaj eksperymentowałem, włozyłem lisc od muchołówki regular form xs a nastepnie zasypałem samą końcówke w torfie dla rosiczek ( to chyba nic niezmieni) i wlozylem uschnieta troche pulapke z lisciem moze akurat sie uda z tej drugiej też :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wczoraj zasadziłem dwa listki: jeden całkiem nowy, a jeden stary, który dopiero się otworzył po strawieniu muchy :lol: Ciekawe czy coś z tego mojego experymentu wyrośnie?

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam jeszcze jeden plan, ale muszę dać muchołówce trochę pauzy. A mianowicie listek tuż po rozpoczęciu trawienia dużej zdobyczy odciąć. To da mu zapas nawozu, a potencjał osmotyczny na końcu liścia wzrośnie, więc i transport substancji się poprawi. Sprawdzę to, ale jak mówiłem- musi się biedaczysko zregenerować :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam jeszcze jeden plan, ale muszę dać muchołówce trochę pauzy. A mianowicie listek tuż po rozpoczęciu trawienia dużej zdobyczy odciąć. To da mu zapas nawozu, a potencjał osmotyczny na końcu liścia wzrośnie, więc i transport substancji się poprawi. Sprawdzę to, ale jak mówiłem- musi się biedaczysko zregenerować :)

Świetny pomysł!! Tylko czy skuteczny... trzeba poprubować :cool:

Odnośnik do odpowiedzi

Dziecko zacznij wreszcie używać coś do sprawdzania pisowni bo nie da się ciebie czytać normalnie. Przeczytaj także regulamin i netykietę, a potem zabieraj się za udzielanie na forum.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

no właśnie...

ja zasadziłem kilka listków (wszystkie z pułapkami) i już 2 pułapki się same zamknęły...

czy sadzić z pułapkami czy bez i czy to normalne, że się zamykają? dla mnie to dziwne, bo po co niby roślina ma zużywać energię na zamykanie pułapki

oto moja hodowla:

jest jedna pułapka zamknięta, a jedna jeszcze nie w pełni wykształcona

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.