Kiler_89 Napisano 27 Czerwca 2006 Share Napisano 27 Czerwca 2006 tak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 28 Czerwca 2006 Share Napisano 28 Czerwca 2006 A ja wam powiem tak ze wszyscy popelniacie blad a mianowicie ............. nie odcinajcie listka tylko trzeba roslinke wyjac z torfu oderwac delikatnie u samej nasady bulwy listek i wowczas ta czesc ktora byla pod ziemia przysypac ziemia. 95% udanych rozsad. czeka sie jakies 3 tygodnie do pierwszych nowych lisci. nie trzeba specjalnie zwiekszac wilgotnosci. nalezy chodowac raka sadzonke jak normalna roslinke. Jak jeszcze jakies pytanka macie to na PW prosze i powtorze to jeszcze raz kluczem jest ta czesc liscia ktora tworzy bulwe to z niej wyrasata nowa roslinam, tam sie znajduja komorki cos jak stozek wzrstu. (ukorzeniacz chyba nic nie pomoze, aczkolwiek nie probowalem) a jeszcze jedno moze byc lisc z polapka lub bez czy z uschniea pulapka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigreg Napisano 28 Czerwca 2006 Share Napisano 28 Czerwca 2006 Witam, Tak czytam ten watek i zastanawiam sie czy ja mam jakies wyjatkowe szczescie czy jak ? W marcu w zeszlym roku w zwyklej kwiaciarni kupilem mucholowke regular. Byla to jedna, pojedyncza roslina w doniczce. W ciagu lata bardzo sie rozrosla i na wiosne po zimowaniu okazalo sie ze trzeba przeadzic .. bulwa czesciowo sie podzielila i przy malej pomocy z jednej rosliny zrobilo sie 5 z czego wszystkie blyskawicznie przyjely sie w swoich doniczkach - zero strat. Przed chwila patrzylem do doniczki i znowu jest tam gaszcz .. jak na moj gust sa tam oprocz "starej" rosliny przynajmniej dwie mlode. Zadnej zabawy w listki i ukorzeniacze, roslina sama mi sie dzieli pomimo tego ze wcale ja o to nie prosze Grzesiek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riv Napisano 28 Czerwca 2006 Share Napisano 28 Czerwca 2006 Popieram... od marca z 1 muchołówki uzyskałam 13 nowych. I to wcale nie takich małych. Największe z "dzieci" ma pułapkę 1 cm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mazi Napisano 28 Czerwca 2006 Share Napisano 28 Czerwca 2006 ale wy macie szczescie mi sie tak nie udaje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djsylwus Napisano 28 Czerwca 2006 Share Napisano 28 Czerwca 2006 Mam jedo pytanko czy folia którą nakryłem muchołówke musi mieć dziurki( jeśli je ma to utrzymanie wilgotności jest prawie zerowe) czy ma być bez nich??? Czy trzeba lać wode destylowaną po mniej więcej 2 tygodzniach aby torf nie był za suchy??????? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 28 Czerwca 2006 Share Napisano 28 Czerwca 2006 nie zakladaj zadej folii !!!! ugotujesz ja !!! co do rozsad to regular latwo sie rozrasta a z innej beczki to po roku hodowli rozsadzilem "giant'a" na 15 roslinek jakiewj wielkosci spytajcie mazi'ego jest posiadaczem dwoch z nich. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djsylwus Napisano 28 Czerwca 2006 Share Napisano 28 Czerwca 2006 Maklerw źle mnie zrozumiałeś mi chodzi o rozmnażanie, i o liścia z pułapką którego położyłem na torfie i mam go przykrytego folią!!!!!!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mazi Napisano 28 Czerwca 2006 Share Napisano 28 Czerwca 2006 po roku hodowli rozsadzilem "giant'a" na 15 roslinek jakiewj wielkosci spytajcie mazi'ego jest posiadaczem dwoch z nich. no musze powiedziec ze sa dos duze mowiac szczeze to nawet wieksze od mucholowki ktora tez mam od roku tylko nie mrawo cos rosnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes_90 Napisano 28 Czerwca 2006 Share Napisano 28 Czerwca 2006 jeju, tylko mi nic nie wyrasta...... chyba tak zrobie, ze wyjmę lekko z torfu, oderwę młodego listka z kawałekim bulwy i będe sie opiekował jak moimi pozostałymi muchołowkami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi