Jaras Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 To że kupiłeś na allegro, nie znaczy że kupiłeś od rzetelnego sprzedawcy. Zresztą sam nie umiesz opisać wyglądu owych nasion. Chcesz bawić się w muchołówkę z nasiona, kup od kogoś z forum. Wtedy masz pewność że zapłaciłeś za nasiona muchołówki, a nie jakiegoś zielska. A najlepiej zainwestujesz kupując młode sadzonki. BTW, muchołówka nie kiełkuje po kilku dniach, tym bardziej że słońca jest nadal mało. Nie wspomnę już o doświetlaniu lampką lawa...coś takiego służy jako dekoracja. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
may Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 Cieszy mnie Twój zapał. Niemniej jednak muchołówki, czy rosiczki od nasiona rosną dłużej, niż rozmnażane np z liścia. Do tego trzeba cierpliwości. Rozumiem, że jesteś przekonany, że nikt na allegro nie wciśnie ci kitu... życzę Ci, żeby w twoim przypadku wszyscy sprzedawcy okazali się prawi i uczciwi, ale różnie może się zdarzyć. Nie ciśnieniuj się, spokojnie czekaj, co ci wyrośnie z tej doniczki. Na moje (i nie tylko moje) oko to ciut za szybko, żeby muchołówka wykiełkowała z nasionka. Dla porównania- ostatnio rozmnażałam tłustosza z liścia. To bardzo szybki sposób na pozyskanie nowych roślin, ale mimo zapewnienia im optymalnych warunków (wilgotność, oświetlenie, podłoże), na pierwsze maluchy czekałam ponad 2 tygodnie. Czas, w którym roślina wykiełkuje z nasionka jest nieporównywalnie dłuższy. Fajnie, że kupujesz nowe nasiona, ale może naprawdę na początek zainwestuj w dorosłą roślinę, a nie zaczynaj od ziarenek. Pisałam już, że na dorosłej roślinie szybciej widać efekty hodowli, niż przy zabawie w hodowanie od zera. Zrobisz, jak będziesz uważał, ale nie zakładaj już codziennie nowych tematów, bo zaśmiecasz forum. Poczytaj jeszcze trochę o hodowli (dział FAQ to naprawdę źródło przydatnych informacji, do tego przejrzyście poukładanych, a opcja "szukaj" też się często przydaje), zanim założysz nowy temat. Pozdrawiam i sukcesów w hodowli życzę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stig25 Napisano 30 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2011 Cieszy mnie Twój zapał. Niemniej jednak muchołówki, czy rosiczki od nasiona rosną dłużej, niż rozmnażane np z liścia. Do tego trzeba cierpliwości. Rozumiem, że jesteś przekonany, że nikt na allegro nie wciśnie ci kitu... życzę Ci, żeby w twoim przypadku wszyscy sprzedawcy okazali się prawi i uczciwi, ale różnie może się zdarzyć. Nie ciśnieniuj się, spokojnie czekaj, co ci wyrośnie z tej doniczki. Na moje (i nie tylko moje) oko to ciut za szybko, żeby muchołówka wykiełkowała z nasionka. Dla porównania- ostatnio rozmnażałam tłustosza z liścia. To bardzo szybki sposób na pozyskanie nowych roślin, ale mimo zapewnienia im optymalnych warunków (wilgotność, oświetlenie, podłoże), na pierwsze maluchy czekałam ponad 2 tygodnie. Czas, w którym roślina wykiełkuje z nasionka jest nieporównywalnie dłuższy. Fajnie, że kupujesz nowe nasiona, ale może naprawdę na początek zainwestuj w dorosłą roślinę, a nie zaczynaj od ziarenek. Pisałam już, że na dorosłej roślinie szybciej widać efekty hodowli, niż przy zabawie w hodowanie od zera. Zrobisz, jak będziesz uważał, ale nie zakładaj już codziennie nowych tematów, bo zaśmiecasz forum. Poczytaj jeszcze trochę o hodowli (dział FAQ to naprawdę źródło przydatnych informacji, do tego przejrzyście poukładanych, a opcja "szukaj" też się często przydaje), zanim założysz nowy temat. Pozdrawiam i sukcesów w hodowli życzę. Dobra dzięki wam za wszystko ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stig25 Napisano 6 Maja 2011 Autor Share Napisano 6 Maja 2011 Temat do zamknięcia ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 6 Maja 2011 Share Napisano 6 Maja 2011 No a co z tym kiełkującym czymś? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi