Jaras Napisano 31 Stycznia 2011 Share Napisano 31 Stycznia 2011 Noszę się od dłuższego czasu z zakupem tego gatunku dzbanecznika, który jest dostępny m.in. w ofercie czplants.com, jako roślina z lokacją za 44.88 E http://www.czplants.com/p5708-Nepenthes-cl...m--Kalimantan-S Niestety i ja zaczynam mieć wątpliwość w "czystość" tego gatunku. Z tego co mi wiadomo, czplants, jak również BCP mają w ofercie rośliny pochodzące z Borneo Exotics. Z tym, że BE niestety nie posiada(ł) w ofercie czystej gatunkowo N. clipeata, tylko krzyżówkę N. clipeata x (clipeata x eymae). Również jako krzyżówka jest dostępny w ofercie BCP http://www.bestcarnivorousplants.net/index...ata-x-n-eymai-s By nie śmiecić w temacie importu, jak również z braku odpowiedzi na pytanie hddk, proszę paulo09 o odpowiedź w tym temacie. A więc jaka jest pewność, że sprzedawana roślina jest czysta gatunkowo? Dobrze było by również znać źródło z którego czplants pozyskał tą roślinę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 31 Stycznia 2011 Share Napisano 31 Stycznia 2011 Sa to czyste clipeaty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 31 Stycznia 2011 Share Napisano 31 Stycznia 2011 Paweł możesz jeszcze podać pierwotne źródło sprzedawanego N. clipeata ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 31 Stycznia 2011 Share Napisano 31 Stycznia 2011 Teraz już wiem dokładnie: - część jest od Wistuby - część to są małe rośliny Dawida Z BE nie brali Clipeat Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 31 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2011 (edytowane) Problem w tym, że Wistuba jak również David nie mają N. clipeata z lokacją Gunung Kelam, Kalimantan. Sugeruję się tym, co jest w ofercie Wistuby i co było w ofercie BP. Wychodzi na to, że różnica w cenie między Wistubą, a CZPlants, czyli 14,88 E jest doliczona za lokację, która tak naprawdę została wyssana z palca. A że rośliny z lokacją są droższe, chyba każdy wie Podsumowując, N. clipeata zdecydowanie opłaca się zamówić od Wistuby w cenie 30 E za roślinę. Dzięki za odpowiedź. Edytowane 31 Stycznia 2011 przez Jaras Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi